Την έντονη ανησυχία τους για την κατάσταση που επικρατεί στο Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων στην Αίγινα (ΕΚΠΑΖ) εκφράζουν με επιστολή τους προς τον υπουργό Περιβάλλοντος έντεκα περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Οι οργανώσεις, μεταξύ των οποίων η WWF, η Greenpeace, η Ορνιθολογική Εταιρία, ο Αρχέλων, ο Αρκτούρος, η Μεσόγειος SOS, η Ελληνική Εταιρία, η Καλλιστώ και άλλες, ζητούν από τον υπουργό να αναλάβει χωρίς καθυστέρηση «κατεπείγοντα μέτρα, ώστε την επίβλεψη των ζώων να αναλάβουν οι αρμόδιες αρχές, οι οποίες σε συνεργασία με φορείς που έχουν την απαραίτητη γνώση και εμπειρία, να διασφαλίσουν τις απαραίτητες συνθήκες περίθαλψης και να συντονίσουν τις διαδικασίες απελευθέρωσης για τα ζώα τα οποία βρίσκονται σε καλή κατάσταση».

Παράλληλα ζητούν να τους χορηγηθούν συγκεκριμένα έγγραφα για να έχουν πλήρη εικόνα της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί και να αναζητηθούν λύσεις.

Σημειώνεται ότι στα τέλη Ιουνίου είχαν δει το φως της δημοσιότητας πληροφορίες από τοπικά μέσα ενημέρωσης που έκαναν λόγο για άθλια κατάσταση του ΕΚΠΑΖ. Ενδεικτικό είναι το ρεπορτάζ του AeginaPortal που ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η δυσωδία στους χώρους των εσωτερικών εγκαταστάσεων ήταν τόσο έντονη και αποκρουστική, που δεν ήταν εφικτό να παραμείνει κανείς περισσότερο από λίγα δευτερόλεπτα. Η πρώτη αίσθηση που έχει κανείς είναι η έλλειψη αποψίλωσης στους ανοιχτούς χώρους και οι κίνδυνοι που δημιουργούνται. Στο ΕΚΠΑΖ έχει κοπεί το ρεύμα και δεν υπάρχει νερό. Η μυρωδιά της σήψης είναι έντονη, όπως και η γενική ακαταστασία από συσκευασίες, παλιά αντικείμενα, σκουπίδια, βρώμικα πλακάκια στα πατώματα, χαρτοκιβώτια που τα περιτριγυρίσουν οι μύγες…»