Η Τσεν Τζιανγκλίνγκ δεν θα μπορούσε να είναι πιο χαρούμενη αυτές τις ημέρες. Η 35χρονη μητέρα εξασφάλισε μια σταθερή θέση εργασίας κοντά στο σπίτι της και μπορεί τώρα να φροντίζει τα δύο της παιδιά μετά τη δουλειά της.

Η Τσεν είναι από το χωριό Σανμεντζάι, στην αυτόνομη περιοχή Τζιανγκχούα Γιάο, στην κεντρική επαρχία Χουνάν. Πρόκειται για μια από τις φτωχότερες περιοχές στην Κίνα. Για χρόνια, η Τσεν και ο σύζυγός της δούλευαν ως οικονομικοί μετανάστες σε άλλες περιοχές, αφήνοντας τα δύο παιδιά τους στη φροντίδα των παππούδων τους.

Η ιστορία τους είναι μάλλον συνηθισμένη. Το 2016, πάνω από 9 εκατ. παιδιά σε όλη τη χώρα είχαν γονείς που δούλευαν σε μακρινές περιοχές και δεν ζούσαν μαζί τους, με το 90% αυτών να ζει στις λιγότερο ανεπτυγμένες κεντρικές και δυτικές περιοχές.

Στη Χουνάν ζουν σήμερα περίπου 700.000 τέτοια παιδιά.

Καθώς οι βιομηχανίες στις πιο ευημερούσες παράκτιες περιοχές βρίσκονται αντιμέτωπες με την αύξηση του κόστους εργασίας τα τελευταία χρόνια, πολλές επιχειρήσεις έχουν αναγκαστεί να κινηθούν προς την ενδοχώρα, δημιουργώντας μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας και δίνοντας την ευκαιρία στις μητέρες που εργάζονταν μακριά να επιστρέψουν σπίτι τους.

Πριν από δύο χρόνια, αφού έμαθε ότι η Τζιανγκχούα προσελκύει επιχειρήσεις από τις παράκτιες περιοχές, η Τσεν αποφάσισε να επιστρέψει στην ιδιαίτερη της πατρίδα από τη Γκουανγκτζόου, πρωτεύουσα της Γκουανγκντόνγκ. Τελικά βρήκε δουλειά ως επόπτρια ποιότητας σε ένα εργοστάσιο στο Βιομηχανικό Πάρκο Τζιανγκχούα Τζιουχένγκ, ενώ στην ίδια εταιρία προσλήφθηκε και ο σύζυγός της. «Το να εργαζόμαστε κοντά στο σπίτι μας είναι τόσο διαφορετικό. Μπορώ να περάσω χρόνο με τα παιδιά μου και παράλληλα να κερδίζω χρήματα», δήλωσε.

Το βιομηχανικό πάρκο απασχολεί τώρα πάνω από 10.000 εργαζόμενους, με ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα 30.000 γιουάν (περίπου 4.473 δολάρια). Aλλες 400 εταιρίες στην επαρχία έχουν δημιουργήσει 9.000 θέσεις εργασίας για τους κατοίκους της περιοχής. Η Παν Τζινγίνγκ είναι μία ακόμη μητέρα που επέστρεψε να εργαστεί στην Τζιανγκχούα. Τον Φεβρουάριο, βρήκε δουλειά σε ένα εργοστάσιο ενδυμάτων και κερδίζει περίπου 1.000 γιουάν τον μήνα.

«Οι ευνοϊκές πολιτικές και το καλό επενδυτικό περιβάλλον έχουν καταστήσει τις περιοχές της ενδοχώρας πιο ελκυστικές», δήλωσε η Γιανγκ Γιανγκφάνγκ, γενική διευθύντρια τεχνολογίας στην εταιρία Dongliang Wood Industry, που το 2012 μεταφέρθηκε από την Γκουανγκντόγνκ στην Τζιανγκχούα, δημιουργώντας πάνω από 100 θέσεις εργασίας.