Για συνέπειες που θα ακολουθήσουν την απέλαση των ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα, μίλησε η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα σε συνέντευξη τύπου, στη Μόσχα. 

«Τέτοιες ενέργειες δεν μένουν χωρίς συνέπειες, δεν εξαφανίζονται χωρίς ίχνη. Βέβαια, δυστυχώς, όλα αυτά ρίχνουν σκιά στις διμερείς σχέσεις, χωρίς να εισάγουν κανένα εποικοδομητικό στοιχείο», πρόσθεσε η ίδια, σύμφωνα με την ειδησεογραφική σελίδα Sputnik. 

Η Μ. Ζαχάροβα έκανε λόγο για βρόμικες προβοκάτσιες στις οποίες δυστυχώς σύρθηκε η Αθήνα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ενώ η Μόσχα όπως σημειώνεται έχει δεσμευτεί να απαντήσει με τον ίδιο τρόπο στην κίνηση της Ελλάδας. 

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ ωστόσο, δεν διευκρίνισε πότε και ποιες απελάσεις θα γίνουν.

«Έχουμε κατανοήσει ότι ο λαός της Ελλάδας πρέπει να επικοινωνεί με τους ρώσους εταίρους του και να μην υποφέρει από βρόμικες προβοκάτσιες, στις οποίες, δυστυχώς, η Αθήνα ήταν σύρθηκε» δήλωσε χαρακτηριστικά η Μ. Ζαχάροβα. 

«Η Αθήνα άντεξε το πρώτο κύμα πιέσεων για απελάσεις λόγω της υπόθεσης Σκριπάλ. Ακολουθησαν πολλές πίεσεις, γνωρίζουμε τι έγινε με αυτές τις πρωτεύουσες, που δεν συναίνεσαν. Γνωρίζουμε ποιος έχει αναλάβει το έργο της σύγκρουσης ανάμεσα σε Αθήνα και Μόσχα», σύμφωνα με τη Μ. Ζαχάροβα. 

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε επίσης παράλογες τις δηλώσεις ότι ο Σεργκέι Λαβροφ απείλησε την ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών με μπλοκάρισμα της συμφωνίας για την ονομασία της πΓΔΜ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Sputnik.

Αναφερόμενη στη συμφωνία για την ονομασία της πΓΔΜ, η Μ. Ζαχάροβα είπε ότι η Ρωσία στήριζε πάντα την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής συμφωνίας στο ζήτημα του ονόματος «που θα αντανακλούσε την επιθυμία των λαών και των δύο πλευρών, χωρίς εξωτερικές πιέσεις και χωρίς την επιβολή τεχνητών προθεσμιών».

Και πρόσθεσε «αυτό δεν συνέβη. Η συμφωνία οδήγησε σε βαθιά διάσπαση τόσο στην Ελλάδα όσο και στην πΓΔΜ. Προφανώς απέχει από την ενίσχυση της ειρήνης και της ασφάλειας στα Βαλκάνια. Είναι μέσο που εξυπηρετεί αποκλειστικά την επίσπευση του σχεδίου για ένταξη της πΓΔΜ στο NATO».

Η κα Ζαχάροβα, σε σχόλιο της για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, είπε ότι: «είμαστε μπερδεμένοι από τη δήλωση ότι κάποιοι επιχειρηματίες που συμπαθούν τη Ρωσία υποτίθεται ότι χρηματοδοτούν αντι — κυβερνητικές διαδηλώσεις στη χώρα του. Αυτό είναι ακόμα ένα κομμάτι αβάσιμων κατηγοριών κατά της Μόσχας. Όλα αυτά είναι προφανώς απαραίτητα για έναν στόχο — την πυροδότηση της αντι — ρωσικής υστερίας. Είναι φανερό ότι για ακόμα μία φορά δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς και τίποτα δεν θα παρουσιαστεί επίσης, αλλιώς θα είχαν ήδη εμφανιστεί».