Τουλάχιστον 19 άνθρωποι, που επέβαιναν σε πλοιάριο με μετανάστες έχασαν την ζωή τους ανοικτά της Γιαλούσας, στα κατεχόμενα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όταν αυτό βυθίστηκε.

Σύμφωνα με την κυπριακή ιστοσελίδα «Φιλελεύθερος» και το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων,η «Kibris Postasi» στην ιστοσελίδα της επικαλείται μήνυμα του «υπουργού μεταφορών» του ψευδοκράτους, Τολγκά Ατακάν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η «ακτοφυλακή» προσπαθεί να βοηθήσει και βρίσκεται επιτόπου. Εκανε λόγο για 16 νεκρούς ενώ το Reuters ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών στους 19 και σημειώνει ότι αναζητούνται ακόμα 25

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στο σκάφος που άρχισε να βυθίζεται στις 6 το πρωί λόγω της εισροής νερού στο μηχανοστάσιο, επέβαιναν γύρω στους 150-160 άτυπους μετανάστες. Διασώθηκαν 101 άνθρωποι ενώ τουλάχιστον 16 έχασαν τη ζωή τους.

Το πλοιάριο εντόπισε πρώτα η τουρκική ακτοφυλακή. Στη διάσωση των μεταναστών συνέδραμε ελικόπτερο όπως και άλλα παραπλέοντα πλοία.

Σύμφωνα με την Haber Kibris, άλλα 30 πρόσωπα που επέβαιναν στο πλοίο αναζητούνται, ενώ η Γενί Ντουζέν, που επικαλείται δηλώσεις του επικεφαλής της «ακτοφυλακής» γράφει ότι στην όλη προσπάθεια συνδράμουν ομάδες διάσωσης από την Τουρκία. Ο Ατακάν δήλωσε στην Γενί Ντουζέν ότι οι μετανάστες που έχουν διασωθεί μεταφέρθηκαν στην Τουρκία και εάν χρειαστεί, λήφθηκαν μέτρα, για να μεταφερθούν κάποιοι στα κατεχόμενα.