Τον Παύλο Μυλωνά (φωτογραφία επάνω) για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στην Εθνική Τράπεζα πρόκρινε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τόσο η Εκτελεστική Επιτροπή όσο και το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου αποφάσισαν να προτείνουν προς το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής τον Παύλο Μυλωνά για τη θέση του CEO της τράπεζας. Θα ακολουθήσει η σύγκληση του ΔΣ, με στόχο να επικυρώσει την απόφαση του ΤΧΣ, ενώ την Πέμπτη 26 Ιουλίου θα συγκληθεί η γενική συνέλευση των μετόχων με σκοπό την έγκριση του νέου διευθύνοντος σύμβουλου της Εθνικής.

Το τελευταίο διάστημα και μετά την αποχώρηση του Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, ο Μυλωνάς εκτελεί προσωρινά καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου.

Ο Παύλος Μυλωνάς εξελέγη εκτελεστικό μέλος του ΔΣ καθώς και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής τον Ιούνιο του 2014 ενώ εργάζεται στην Εθνική Τράπεζα δύο δεκαετίες. Διετέλεσε γενικός διευθυντής Διαχείρισης Κινδύνων κατά το διάστημα Δεκέμβριος 2013 – Ιούνιος 2015. Είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της τράπεζας από το 2012 καθώς και μέλος της επιτροπής ALCO από το 2000. Είναι, επίσης, μη εκτελεστικός πρόεδρος των ΔΣ της Εθνικής Asset Management, αντιπρόεδρος του ΔΣ της Εθνικής Ασφαλιστικής και α’ αντιπρόεδρος του ΔΣ της Eθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (Κύπρου) Ltd. Συντονίζει την Επενδυτική Επιτροπή της τράπεζας και είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών. Τον Ιούλιο του 2012 ανέλαβε καθήκοντα γενικού διευθυντή Στρατηγικής και Δραστηριοτήτων Εξωτερικού ενώ από τον Δεκέμβριο του 2010 έως τον Ιούλιο του 2012 ήταν γενικός διευθυντής Στρατηγικής και Διακυβέρνησης. Από τον Απρίλιο του 2004 έως τον Δεκέμβριο του 2010 διετέλεσε γενικός διευθυντής Στρατηγικής και Οικονομικής Ανάλυσης στην Εθνική Τράπεζα, στην οποία εντάχθηκε το 2000. Στο παρελθόν την περίοδο 1995 – 2000 εργάστηκε ως οικονομολόγος στο Οικονομικό Τμήμα του ΟΟΣΑ και ως αντιπρόσωπος του ΟΟΣΑ στη Γραμματεία του G-10 τη διετία 1999-2000. Ο Μυλωνάς είναι κάτοχος πτυχίου στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά – Οικονομικά (Magna cum Laude and Phi Beta Kappa) από το Πανεπιστήμιο Brown, καθώς και μεταπτυχιακού και διδακτορικού στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Princeton. Εν τω μεταξύ χθες την απόφασή του να αποσυρθεί από τη διαδικασία ανάδειξης του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας γνωστοποίησε ο Νικόλαος Καραμούζης, μέσω του λογαριασμού του στο twitter.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΚΟΥΦΟΥ