Τη βεντάλια των παροχών και των υποσχέσεων έχει ανοίξει για τα καλά η κυβέρνηση που ετοιμάζεται να στήσει φιέστα τον Αύγουστο για το τέλος του τρίτου Μνημονίου, με το βλέμμα στραμμένο πάντα στις κάλπες.
Σε ένα κρεσέντο εξαγγελιών που έχει κλιμακωθεί το τελευταίο διάστημα κυβερνητικά στελέχη και υπουργοί κλείνουν το μάτι σε συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες, χαμηλόμισθους και ιδιοκτήτες ακινήτων. Ενα παιχνίδι εντυπώσεων έχει ξεκινήσει με τις συντάξεις, τον κατώτατο μισθό, τις εισφορές των επαγγελματιών, τις φοροελαφρύνσεις στα εισοδήματα, τον ΕΝΦΙΑ και το κοινωνικό μέρισμα, το οποίο αναμένεται να κορυφωθεί στη ΔΕΘ στις αρχές Σεπτεμβρίου. Κεντρικός πολιτικός στόχος της κυβέρνησης είναι η συγκάλυψη των αρνητικών εντυπώσεων που αφήνουν οι βαριές δεσμεύσεις που ανέλαβε απέναντι στους δανειστές με το νέο καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας στις οποίες περιλαμβάνονται και οι επερχόμενες περικοπές στις συντάξεις και στο Αφορολόγητο, σε συνδυασμό με τους στόχους για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Συντηρώντας το κλίμα της παροχολογίας το Μαξίμου δείχνει να κινείται σε ρυθμούς προεκλογικής προετοιμασίας την ώρα που οι δανειστές φέρονται αποφασισμένοι να μη δεχθούν καμία υποχώρηση στην αναβολή των περικοπών στις συντάξεις που έχουν ψηφισθεί για να ισχύουν την 1.1.2019. Κάτι που άλλωστε φάνηκε στο τελευταίο Eurogroup, με το Βερολίνο κυρίως να στέλνει ηχηρό μήνυμα και να αφήνει περιθώρια ευελιξίας στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων.

ΚΛΙΜΑ ΕΥΦΟΡΙΑΣ. Από το βήμα της ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός, κόντρα στην πραγματικότητα, θα θελήσει να εμφανίσει ένα κλίμα ευφορίας. Για τον λόγο αυτόν άλλωστε το υπουργείο Οικονομικών θα φροντίσει να κάνει τα αποκαλυπτήρια του ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσουν φέτος πάνω από 6,4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων μετά την έκθεση της ΔΕΘ, περί τα μέσα Σεπτεμβρίου.
Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας 360 ευρώ σε αυτοαπασχολουμένους (δικηγόρους, μηχανικούς, γιατρούς κ.ά.), ενώ νομοθέτησε πρόσφατα την επέκταση του μηνιαίου επιδόματος παραμεθορίου των 100 ευρώ για τους στρατιωτικούς,  προγραμματίζοντας παράλληλα να δώσει το νέο επίδομα στέγασης που κυμαίνεται από 70 έως 210 ευρώ στα νοικοκυριά που πληρώνουν ενοίκιο ή στεγαστικό δάνειο. Δεν είναι τυχαίες ούτε οι τελευταίες εξαγγελίες της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες από το 2019 ενώ το κυβερνητικό πακέτο θα περιλαμβάνει μειώσεις φόρων σε εισόδημα και ακίνητα.

ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΕΙΣ. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν ξεκινήσει ήδη να κοστολογούν τις προτάσεις με τις φορολογικές ελαφρύνσεις που θα περιληφθούν σε μελέτη την οποία θα παραδώσει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μέχρι το τέλος του μήνα στον Πρωθυπουργό.
Οι παροχές ύψους 700 εκατ. ευρώ που σχεδιάζονται για το 2019 θα συζητηθούν με το κουαρτέτο των δανειστών στην πρώτη μεταμνημονιακή κάθοδο που θα κάνουν τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα προκειμένου στη συνέχεια, εφόσον υπάρξει συμφωνία, να αποτυπωθούν στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού τον Οκτώβριο.
Η κυβέρνηση υπόσχεται ότι θα μοιράσει και φέτος κοινωνικό μέρισμα από το υπερπλεόνασμα που περιμένει ότι θα εμφανίσει ο προϋπολογισμός και παράλληλα τάζει:
1. Φοροελαφρύνσεις: Εκτός από τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στις επιχειρήσεις από 29% σε 26% εξετάζονται παρεμβάσεις στη φορολογία των φυσικών προσώπων και στον ΕΝΦΙΑ. Ειδικά για τον φόρο ακινήτων οι αλλαγές θα συνδυαστούν με τη νέα αναπροσαρμογή στις αντικειμενικές αξίες που θα γίνει μέχρι τον Ιούνιο του 2019 από την οποία αναμένεται να πληγούν οι λεγόμενες φθηνές περιοχές.
2. Συντάξεις: Οσον αφορά το μεγάλο αγκάθι της περικοπής των συντάξεων κυβερνητικά στελέχη επιμένουν πως το μέτρο δεν πρόκειται να εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2019, με κεντρικό επιχείρημα πως «δημοσιονομικά δεν χρειάζεται». Η συμφωνία για μείωση των συντάξεων το 2019 και η μείωση του Αφορολογήτου το 2020 ήρθε μετά τις ισχυρές πιέσεις που άσκησε το ΔΝΤ προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου Μνημονίου.  
3. Αύξηση του κατώτατου μισθού: Η κυβέρνηση μιλάει για σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού, ο οποίος ανέρχεται σε 586 ευρώ, σε συνδυασμό με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
4. Μείωση ασφαλιστικών εισφορών: Στο υπουργείο Εργασίας επεξεργάζονται ένα νέο σύστημα υπολογισμού των εισφορών που θα οδηγήσει στη μείωση των υπέρογκων ποσών που καταβάλλουν σήμερα οι ελεύθεροι επαγγελματίες με εισοδήματα που υπερβαίνουν τις 31.000 ευρώ.
Αρχίζει ο γολγοθάς των φόρων
Με βουνό μοιάζουν οι φόροι που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι τις επόμενες ημέρες και ενώ η κυβέρνηση τάζει παροχές. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσιάζει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας σε μια προσπάθεια να καταγράψει τις φορολογικές υποχρεώσεις των Ελλήνων ώς τον Ιανουάριο του 2019. Ειδικότερα, τους προσεχείς επτά μήνες οι έλληνες φορολογούμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με:
- Τον φόρο για τα εισοδήματα του 2017. Το συνολικό ποσό του φόρου εισοδήματος που πρέπει να πληρώσουν φέτος περισσότερα από 2,5 εκατ. νοικοκυριά εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 2 δισ. ευρώ. Η πρώτη δόση πρέπει να πληρωθεί ώς το τέλος Ιουλίου.
- Την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2017. Η εισφορά υπολογίζεται με συντελεστές κλιμακούμενους από 2,2% έως 10%. Το συνολικό ποσό ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι με ετήσια εισοδήματα το 2017 μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ υπολογίζεται σε 1 δισ. ευρώ και επιμερίζεται αναλογικά στις 3 διμηνιαίες δόσεις που είναι οι ίδιες με αυτές του φόρου εισοδήματος.
- Το τέλος επιτηδεύματος για τη χρήση του 2017. Το συνολικό ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος φθάνει τα 185 εκατ. ευρώ. Επίσης, το συνολικό πληρωτέο ποσό του τέλους επιτηδεύματος των νομικών προσώπων ανέρχεται σε 250 εκατ.  
- Τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης. Οσοι φορολογούμενοι κατείχαν στη διάρκεια του 2017 αυτοκίνητα ΙΧ με κινητήρες άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών τα οποία κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην ΕE από το 2008 και μετά, σκάφη αναψυχής άνω των 5 μέτρων, πισίνες και αεροσκάφη οφείλουν να πληρώσουν και τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης.
- Τον ΕΝΦΙΑ. Το αργότερο μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου συνολικά  6,45 εκατ. φορολογούμενοι και επιχειρήσεις θα αρχίσουν να καταβάλλουν τις δόσεις για τα περίπου 2,65 δισ. ευρώ (τα 3,2 δισ. είναι τα βεβαιωθέντα) του φετινού ΕΝΦΙΑ.
- Τα τέλη κυκλοφορίας. Στο δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου 2018 πάνω από 5 εκατομμύρια κάτοχοι αυτοκινήτων και δικύκλων θα κληθούν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2019. Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από