Η Ρωσία αποχαιρέτισε τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Τα φώτα έσβησαν και οι τελευταίες αποστολές, η γαλλική και κροατική, είναι από χτες στην πατρίδα. Ο κόσμος που επισκέφτηκε τη Ρωσία έχει σχεδόν αποχωρήσει και πλέον όλοι επιστρέφουν στην κανονικότητα.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν μετά τα αστέρια του παγκοσμίου ποδοσφαίρου ταξίδεψε στο Ελσίνκι για τη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Εμανουέλ Μακρόν μετά τη χτεσινή συνάντηση με τη γαλλική αποστολή έχει να σκεφτεί τα θέματα που απασχολούν τη Γαλλία και η ζωή όλων θα κυλήσει με τους συνηθισμένους ρυθμούς.  

Κάπου εκεί λοιπόν θα αρχίσει και ο απολογισμός του Μουντιάλ. Οι Γάλλοι είναι παγκόσμιοι πρωταθλητές, οι Κροάτες αγωνίστηκαν για πρώτη φορά σε τελικό, οι Βέλγοι είχαν την καλύτερη θέση στην ιστορία του και ακολουθεί η γκρίνια…

Στην Αγγλία δεν υπήρχε αρχικά ιδιαίτερη αισιοδοξία, στη συνέχεια όμως επικράτησε ο ενθουσιασμός που κορυφώθηκε με την πρόκριση στα ημιτελικά. Το «its coming home» όμως δεν ήρθε ποτέ. Κι η επιστροφή στην πατρίδα έγινε αθόρυβα και με πρόσωπα απογοητευμένα. Αντε πάλι δυο χρόνια αναμονής μέχρι την επόμενη μεγάλη διοργάνωση (Euro 2020).

Τα «βαριά χαρτιά» έφυγαν νωρίς από τη Ρωσία με σημαντικότερη έξοδο την κάτοχο τίτλου του 2014 Γερμανία. Ακολούθησε το δράμα της Αργεντινής, ο αποκλεισμός της Ισπανίας, η οποία είχε τη δική της περιπέτεια πριν αρχίσει το Μουντιάλ με την αλλαγή προπονητή, και τέλος η Βραζιλία που ηττήθηκε στον προημιτελικό από το Βέλγιο. Παράλληλα είδαμε εθνικές ομάδες που μπορεί να αποκλείστηκαν στη φάση των ομίλων αλλά έδειξαν ότι άξιζαν κάτι περισσότερο. Η Σενεγάλη, το Ιράν, το Περού αγωνίστηκαν με αξιοπρέπεια και παρουσίασαν καλή αγωνιστική εικόνα.  Στα τεσσεράμισι χρόνια που απομένουν μέχρι το Μουντιάλ του Κατάρ (21 Νοεμβρίου – 18 Δεκεμβρίου 2022) πολλά μπορεί να αλλάξουν στον ποδοσφαιρικό χάρτη. Ωστόσο ο ενθουσιασμός των φιλάθλων θα υπάρχει πάντα και κάθε μεγάλη διοργάνωση θα εξακολουθεί να παραμένει μια γιορτή του ποδοσφαίρου.