Για έξωθεν παρεμβάσεις στη συμφωνία των Πρεσπών έκανε λόγο σε συνέντευξή του ο Ζόραν Ζάεφ. Οπως μεταδίδει το Buzzfeed News, o πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δήλωσε ότι «έλληνες επιχειρηματίες» που «διάκεινται ευνοϊκά προς τις ρωσικές θέσεις» κατέβαλαν σε σκοπιανούς πολίτες ποσά που κυμαίνονται από 13.000 έως 21.000 δολάρια –υποκινώντας, στην ουσία, αντιδράσεις απέναντι στη συμφωνία και βίαιες διαμαρτυρίες στη γείτονα χώρα. Ερωτώμενος ποιοι είναι οι επιχειρηματίες που κρύβονται πίσω από τις ενέργειες αυτές, ο Ζάεφ ανέφερε ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει περισσότερα, γιατί πρόκειται για μια «έρευνα εν εξελίξει», την ώρα που η χώρα προσπαθεί να εντείνει την κατεύθυνσή της προς τη Δύση, προσπαθώντας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ενώ η συζήτηση για το δημοψήφισμα έχει ήδη ξεκινήσει, ο Ζόραν Ζάεφ προσπαθεί να ενισχύσει την υποστήριξη στη συμφωνία στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ –κάτι αντίστοιχο επιχείρησε και ο Αλέξης Τσίπρας, με την κυβέρνηση να κάνει συχνά λόγο για επιχειρηματικά συμφέροντα που διαφωνούν με τη συμφωνία. Μια ανάγνωση θέλει Ζάεφ και Τσίπρα σε κοινή γραμμή, υποδεικνύοντας εχθρούς εντός συνόρων, με βασικό στόχο να κατευνάσουν τις αντιδράσεις.

Ντόρα κατά Κοτζιά. Εν τω μεταξύ, η Ντόρα Μπακογιάννη άσκησε σκληρή κριτική στον Νίκο Κοτζιά για το περιεχόμενο της συμφωνίας, τονίζοντας πως ήταν λάθος να παραχωρηθεί «μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα», καθώς «σε αυτά τα σημεία βρίσκεται η ρίζα του αλυτρωτισμού» (24/7). Για το όνομα της γείτονος χώρας ανέφερε ότι η θέση της δεν έχει αλλάξει από το 2008, λέγοντας «Ναι στο Βόρεια Μακεδονία».

Επεσήμανε δε πως αν τελικά η ΝΔ κληθεί να διαχειριστεί τη συμφωνία ως κυβέρνηση, θα προχωρήσει σε επαναδιαπραγμάτευση, με βάση τη σύνθετη ονομασία και με επίκεντρο τον αλυτρωτισμό.