Αστραπιαία μετά την είδηση της νίκης των «τρικολόρ», της Εθνικής Γαλλίας, ένα πολύχρωμο ποτάμι κατέκλυσε τη λεωφόρο των Ηλύσιων στο Παρίσι, περιτριγυρίζοντας την Αψίδα του Θριάμβου.

«Ηταν σαν ένας φελλός σαμπάνιας: πίεση, απελευθέρωση, υπερχείλιση». Είναι τα λόγια 30χρονου στη «Λε Μοντ», που απεικονίζουν με τον καλύτερο τρόπο, το εορταστικό ξέσπασμα των Γάλλων την Κυριακή που κράτησε μέχρι το πρωί.

Εορταστικοί και συχνά στον υπερθετικό, είναι και οι τίτλοι στις ιστοσελίδες των μίντια και στα πρωτοσέλιδα του πρωινού τύπου: «Βασιλιάδες του κόσμου», «Τσάροι», «Μαγικά», « Το κεφάλι στ’ άστρα ».

«Η μέρα της δόξας έφθασε» γράφει η Φιγκαρό, «Μια αιώνια ευτυχία» η αθλητική Εκίπ, «Πάνω στη στέγη του κόσμου» η Λα Κρουά, «Η πρόκληση μιας ομάδας, η ελπίδα μιας χώρας» η Λε Μοντ, «Ξανά» (Encore!) ο μονολεκτικός τίτλος της Λιμπερασιόν με αναφορά στο δεύτερο αστέρι που απέκτησαν οι «τρικολόρ».

Με τίτλο «ομοφωνία» στο κύριο άρθρο η Λιμπερασιόν, σημειώνει: «11 παίκτες ενώνουν μια χώρα, είναι ένα λαμπρό ξέφωτο για αυτό το έθνος, το τόσο επιρρεπές στην κακή διάθεση».

Με φόντο το πλήθος που χόρευε την Κυριακή γύρω από την Αψίδα του Θριάμβου, η Λε Μοντ μιλάει και αυτή για τα συναισθήματα που ένωσαν το πλήθος «Η Γαλλία που χορεύει… ας αγαπιόμαστε ζωντανοί, την ώρα μιας νίκης!».

Ο «θρυλικός» 19χρονος Κιλιάν Μπαπέ, «στα βήματα του Πελέ» συμβολίζει για πολλούς «μια θριαμβευτική νεολαία» και αποτελεί αναμφισβήτητα, ένα παράδειγμα προς μίμηση για τα παιδιά των παρισινών προαστίων με πρώτο το Μπόντι όπου γεννήθηκε.

Από τη νύκτα της Κυριακής δεν έλειψαν και κάποια επεισόδια, στο Παρίσι, στη Λυόν, στη Μασσαλία και στο Αζαξιό της Κορσικής και σποραδικά επεισόδια στο Στρασβούργο και στη Ρουάν.

Στο Παρίσι, νεαροί εισέβαλαν στο Drugstrore των Ηλύσιων σε αναζήτηση αλκοόλ και συγκρούστηκαν με τους αστυνομικούς που χρησιμοποίησαν δακρυγόνα.

Θριαμβευτική επιστροφή στα Ηλύσια

Την επιστροφή της εθνικής ομάδας περιμένουν στο Παρίσι γύρω στις 17:00 ώρα Ελλάδας.

Το αεροπλάνο θα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Σαρλ Ντεγκώλ όπου οι πυροσβέστες των Παρισίων θα πραγματοποιήσουν ένα «water salute» καταβρέχοντας με νερό το αεροπλάνο των «ηρώων». Η υπουργός αθλητισμού Λόρα Φλεσέλ θα υποδεχτεί την ομάδα στα αεροδρόμιο, όπου όμως δεν προβλέπεται μια υποδοχή από το κοινό.

Η ομάδα θα μεταφερθεί στη συνέχεια στην Πλατεία Ετουάλ (Αψίδα του Θριάμβου) για να κατηφορίσει τη λεωφόρο των Ηλύσιων έως το προεδρικό μέγαρο.

Η μετακίνηση θα γίνει «αυτοκρατορικά» με αργούς ρυθμούς, με ανοικτό λεωφορείο, προς ικανοποίηση των οπαδών που θα επιστρέψουν εκ νέου στη λεωφόρο για να υποδεχτούν τους ήρωές τους.

Ο Γάλλος πρόεδρος, που επέστρεψε και αυτός από τη Μόσχα το πρωί, θα τους δεχθεί, γύρω στις 19:30 ώρα Ελλάδας.

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους της προεδρίας είναι και 1.000 παιδιά, πολλά εκ των οποίων από τα περίχωρα της πρωτεύουσας. Θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τους παίκτες που θαυμάζουν… και ίσως να αγγίξουν το Κύπελλο της δόξας.