Μέχρι τώρα ήταν οι αμυντικές δαπάνες, στη συνέχεια προέκυψαν και τα ενεργειακά. Ειδικά ο Ντόναλντ Τραμπ που δεν χάνει ευκαιρία να κρύβει τη συμπάθειά του για τον αυταρχισμό του Πούτιν, ανοίγει νέο μέτωπο με τη Γερμανία στην οποία προσάπτει ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία.

Η πολιτική ηγεσία στο Βερολίνο δείχνει σοκαρισμένη από τον ανοιχτό πόλεμο του Τραμπ και ανεβάζει επίσης τους τόνους. Ο Ντόναλντ Τραμπ τορπιλίζει την αρχιτεκτονική ασφάλειας της Δύσης, υποστηρίζει ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας στο «Σπίγκελ» που κυκλοφόρησε το Σάββατο. «Δεν πρόκειται για τουίτ και τηλεθέαση, αλλά για την κοινή μας ασφάλεια», διαπιστώνει ο Μάας, «η Ευρώπη δεν μπορεί να αποδεχτεί ότι όλα αυτά που έχει οικοδομήσει επί δεκαετίες θα καταστραφούν από το πάθος για προβοκάρισμα». Ακόμη αυστηρότερος ο πρώην πρόεδρος του SPD και υποψήφιος καγκελάριος στις πρόσφατες εκλογές Μάρτιν Σουλτς καλεί την κυβέρνηση της Μέρκελ να αντισταθεί σθεναρά στη δραστική αύξηση των αμυντικών δαπανών. «Ο Τραμπ με τη συνειδητή διαίρεση της δυτικής Συμμαχίας και την απαξίωση των αξιών της θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομία», τονίζει. «Δεν είμαστε σε στρατιωτικό επίπεδο ανόητοι και κυρίως δεν επιτρέπουμε να μας συμπεριφέρονται ως υποτακτικούς».

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών αντέκρουσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του Τραμπ ότι η Γερμανία είναι εξαρτημένη από τα συμβόλαια φυσικού αερίου με τη Ρωσία. «Δεν είμαστε αιχμάλωτοι ούτε της Ρωσίας ούτε των ΗΠΑ», επισημαίνει ο Μάας. «Τις αποφάσεις για τον προϋπολογισμό, την ενεργειακή επάρκεια και τις εμπορικές μας σχέσεις τις λαμβάνουμε ελεύθερα, κυρίαρχα και στη βάση συγκεκριμένων δεδομένων».