Στο στρατόπεδο της Αγγλίας το κλίμα ήταν εντελώς διαφορετικό. Τόσο ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ όσο και οι παίκτες του δεν είχαν καλή διάθεση στο πούλμαν στη διαδρομή για το αεροδρόμιο της Αγίας Πετρούπολης. Η απογοήτευση ήταν φανερή στα πρόσωπα όλων των μελών της αποστολής.  

Ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ παραδέχτηκε πως «η Αγγλία δεν είναι στις τέσσερις καλύτερες ομάδες του κόσμου».

Ο 48χρονος τεχνικός υποστήριξε ευθέως πως η Αγγλία δεν πρέπει να έχει ψευδαισθήσεις σε ό,τι αφορά την εθνική ομάδα. «Στον μικρό τελικό αντιμετωπίσαμε μία από τις καλύτερες ομάδες στον κόσμο, με ξεχωριστό ταλέντο και ήταν πολύ δύσκολο να προετοιμαστούμε ψυχολογικά για αυτό το παιχνίδι», είπε. «Εχουμε πολλά να βελτιώσουμε ακόμα. Το Βέλγιο είναι πολύ πιο μπροστά από εμάς ως ομάδα. Ακόμα εμείς δεν έχουμε φτάσει σε αυτό το στάδιο. Μπορεί να τερματίσαμε στην πρώτη τετράδα του τουρνουά, ωστόσο δεν είμαστε στις κορυφαίες ομάδες του κόσμου».

Καμία κατηγορία

Ο Σάουθγκεϊτ δεν θέλησε να κατηγορήσει κανέναν παίκτη, ιδιαίτερα για το παιχνίδι με το Βέλγιο. Υπερασπίστηκε τον Χάρι Κέιν που δεν σκόραρε στα τελευταία τρία παιχνίδια, ενώ μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την αγωνιστική παρουσία των Τζον Στόουνς και Τζόρνταν Πίκφορντ. Παράλληλα σημείωσε πως η Αγγλία θα πρέπει να συνεχίσει το αναπτυξιακό πρόγραμμα στις ηλικιακές κατηγορίες. «Δεν είμαστε ένας σύλλογος που θα βγάλει χρήματα από το ταμείο και θα αγοράσει ξένους παίκτες. Πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε, έτσι ώστε να υπάρχει συνεχώς βελτίωση». Η Αγγλία επέστρεψε στην τετράδα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος ύστερα από 28 χρόνια. Στο Μουντιάλ της Ιταλίας είχε ηττηθεί στον μικρό τελικό από τη διοργανώτρια με 2-1. Ωστόσο με την παρουσία της στη διοργάνωση δημιούργησε προσδοκίες και τελικά ήρθε η απογοήτευση.

«Δεν θέλουμε να περιμένουμε άλλα είκοσι χρόνια για να βρεθούμε σε έναν ημιτελικό μεγάλης διοργάνωσης. Ανεβήκαμε ένα επίπεδο, ωστόσο πρέπει να βελτιωθούμε ακόμα περισσότερο ώστε να έχουμε στο μέλλον καλύτερα αποτελέσματα» σημείωσε ο αρχηγός Χάρι Κέιν.