Βέλγιο και Αγγλία αποχαιρέτησαν χθες τη Ρωσία, ύστερα από έναν μήνα παραμονής, εσωτερικών ταξιδιών και εναλλαγής συναισθημάτων. Σίγουρα όμως η διάθεση κατά τη διάρκεια του ταξιδιού επιστροφής στην πατρίδα ήταν καλύτερη στην αποστολή του Βελγίου. Στις Βρυξέλλες η αποστολή αποθεώθηκε από δεκάδες χιλιάδες Βέλγους, οι οποίοι πλημμύρισαν την Grand Place περιμένοντας την άφιξη του ανοιχτού πούλμαν με τους ποδοσφαιριστές, τον Ρομπέρτο Μαρτίνεθ αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής. Δεκάδες χιλιάδες όμως είχαν συγκεντρωθεί και στους δρόμους των Βρυξελλών από τους οποίους θα περνούσε το πούλμαν. Νωρίτερα, συναντήθηκαν και με τον βασιλιά Φίλιππο, ο οποίος τους έδωσε συγχαρητήρια για την πορεία τους στο Μουντιάλ.

«Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στη Ρωσία λαμβάναμε πολλά μηνύματα που μας έδειχναν πως πιστεύατε πως αυτή η ομάδα θα έχει σπουδαία πορεία. Ελπίζουμε ότι σας κάναμε υπερήφανους» είπε στον κόσμο ο προπονητής του Βελγίου Ρομπέρτο Μαρτίνεθ.

Η τρίτη θέση στα γήπεδα της Ρωσίας, με τη νίκη στον μικρό τελικό επί της Αγγλίας (2-0), είναι η καλύτερη που έχει καταλάβει ποτέ το Βέλγιο στη διοργάνωση. Το 1986 στο Μεξικό ήταν πάλι στην τετράδα. Τότε είχε ηττηθεί στον μικρό τελικό από τη Γαλλία 4-2.

Ο Ρομπέρτο Μαρτίνεθ χαρακτήρισε την τρίτη θέση «ιστορική επιτυχία», σημειώνοντας: «Θέλαμε να νικήσουμε στον μικρό τελικό. Βέβαια, όταν έχεις νικήσει στα προημιτελικά τη Βραζιλία και είσαι στα ημιτελικά, το μυαλό σου είναι και στην κατάκτηση του τροπαίου. Αν ανατρέξουμε όμως στο παρελθόν, αυτοί οι παίκτες κατάφεραν πολλά πράγματα στη Ρωσία και αυτό είναι το σημαντικό» είπε ο Μαρτίνεθ. «Η γενιά του ’86 ήταν πάντα μια έμπνευση και παράλληλα έδινε ένα όραμα στους ποδοσφαιριστές. Τώρα, αυτή η ομάδα την ξεπέρασε και πραγματικά είναι ιστορική επιτυχία. Αυτό λοιπόν δίνει μια αίσθηση ικανοποίησης. Ηταν ένα επιτυχημένο ταξίδι, αλλά τώρα οφείλουμε να κοιτάξουμε μπροστά και να προσπαθήσουμε να εκμεταλλευτούμε την επόμενη ευκαιρία που θα έχουμε». Η βελγική ομάδα είχε μια εξαιρετική παρουσία στα γήπεδα της Ρωσίας. Τελείωσε τη διοργάνωση σημειώνοντας συνολικά 16 γκολ, ωστόσο, με την αγωνιστική εικόνα της και το ιδιαίτερα ποιοτικό ρόστερ, έδειξε πως θα μπορούσε να είναι και στον τελικό.

Η επόμενη μέρα

Ο Μαρτίνεθ έδειξε και την επόμενη μέρα: «Το Βέλγιο πρέπει τώρα να συνεχίσει τη δουλειά στις ηλικιακές κατηγορίες, έτσι ώστε σιγά σιγά να υπάρχει ομαλή ροή ταλέντων στην εθνική ομάδα». Ο ισπανός τεχνικός είπε επίσης ότι στην προσπάθειά του να χαλαρώσει τους ποδοσφαιριστές μετά την ήττα στον ημιτελικό από τη Γαλλία, τους επέτρεψε να συναντήσουν τις οικογένειές τους. Αυτή ακριβώς η συνάντηση με τους δικούς τους ανθρώπους τούς βοήθησε ψυχολογικά ενόψει του προχθεσινού αγώνα με την Αγγλία στην Αγία Πετρούπολη. Και κάτι άλλο ακόμα για το Βέλγιο: ο Μενιέ που πέτυχε το πρώτο γκολ κόντρα στην Αγγλία έγινε ο δέκατος παίκτης του Βελγίου που σκόραρε σε αυτήν τη διοργάνωση. Ετσι, η βελγική ομάδα ισοφάρισε την επίδοση που είχαν η Γαλλία από το 1982 και η Ιταλία από το 2006. Να προσθέσουμε ότι το δεύτερο γκολ του Βελγίου σημείωσε ο Εντέν Αζάρ.

Το Βέλγιο ενθουσίασε τον κόσμο του ποδοσφαίρου με τα εξαιρετικά παιχνίδια του στη διοργάνωση. Η βελγική ομάδα έπαιζε με τον ιδανικό τρόπο στην κόντρα, έτσι πέτυχε και τα δύο γκολ στο προχθεσινό ματς με την Αγγλία, αλλά αξίζει να θυμηθούμε και τον υποδειγματικό τρόπο που βγήκε η ομάδα στην κόντρα στα τελευταία δευτερόλεπτα του αγώνα με την Ιαπωνία στη φάση των 16. Μια φάση που ξεκίνησε από τον Κουρτουά και συνεχίστηκε με τον Ντε Μπρόινε και την ασίστ του Μενιέ προς τον Σαντλί που σκόραρε δίνοντας την πρόκριση στην προημιτελική φάση. Ηταν ένα παιχνίδι όπου η ομάδα του Μαρτίνεθ έδειξε τον πραγματικό χαρακτήρα της, πετυχαίνοντας μια ιστορική ανατροπή, καθώς η Ιαπωνία είχε προηγηθεί 2-0 στο β’ μέρος.

Χωρίς αμφιβολία, Ντε Μπρόινε και Εντέν Αζάρ ήταν οι μεγάλοι πρωταγωνιστές, εξαιρετική ήταν η παρουσία του Ρομέλου Λουκάκου που δεν πρέπει να στενοχωρήθηκε ιδιαίτερα επειδή έχασε τον τίτλο του πρώτου σκόρερ, ενώ αξίζει να θυμηθούμε και τον προημιτελικό με τη Βραζιλία στον οποίο είχε εξαιρετική απόδοση ο Τιμπό Κουρτουά με σπουδαίες επεμβάσεις. Εξαιρετική η παρουσία του Μενιέ, αλλά και του Βινσέντ Κομπανί που βοήθησε σημαντικά στην αμυντική προσπάθεια, παρότι προερχόταν από τραυματισμό.