Τα ρεκόρ και οι παραδόσεις είναι για να σπάνε και αυτή είναι και η γοητεία του Παγκοσμίου Κυπέλλου, που επιφυλάσσει το απρόοπτο, την πρώτη φορά, το γεγονός που θα συζητηθεί, τους αριθμούς που θα κλέψουν την παράσταση.

Ο Κιλιάν Εμπαπέ, το… τρεχαντήρι της Γαλλίας και γενικότερα το next big thing του γαλλικού ποδοσφαίρου, ήταν μια κατηγορία μόνος του. Αρχικά έσπασε το ρεκόρ του νεότερου γάλλου παίκτη που σκοράρει σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου. Πέτυχε το νικητήριο γκολ στον αγώνα με το Περού σε ηλικία 19 ετών και 183 ημερών, ενώ ο προηγούμενος κάτοχος αυτού του ρεκόρ, ο Νταβίντ Τρεζεγκέ, είχε σκοράρει σε ηλικία 20 ετών και 246 ημερών στο Μουντιάλ της Γαλλίας το 1998.

Μάλιστα ο Εμπαπέ έγινε ο πρώτος παίκτης που σκοράρει γενικότερα σε Παγκόσμιο Κύπελλο, ενώ είχε γεννηθεί μετά το 1998, όταν η Γαλλία είχε κατακτήσει το τρόπαιο μέσα στο σπίτι της.

Στον τελικό με την Κροατία, και μόνο με τη συμμετοχή του, ο νεαρός Γάλλος έγραψε Ιστορία καθώς έγινε ο τρίτος παίκτης μετά τον κορυφαίο Βραζιλιάνο Πελέ (αγωνίστηκε με την Εθνική Βραζιλίας σε ηλικία 17 ετών και 249 ημερών στον τελικό του Μουντιάλ 1958 κόντρα στη Σουηδία) και τον Ιταλό Τζουζέπε Μπέργκομι (σε ηλικία 18 ετών και 201 ημερών αγωνίστηκε με την Εθνική Ιταλίας στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1982 απέναντι στη Δυτική Γερμανία) κάτω των είκοσι ετών που έπαιξε σε τελικό Μουντιάλ, καθώς την περασμένη Κυριακή ήταν ακριβώς 19 ετών και 207 ημερών.

Εγινε και ο δεύτερος αυτού του κλειστού κλαμπ –μετά τον Πελέ που είχε πετύχει δύο γκολ στο 5-2 επί της Σουηδίας –ο οποίος σκόραρε στον τελικό.

Η προηγούμενη πρωταθλήτρια κόσμου, Γερμανία, έμεινε για πρώτη φορά στην ιστορία της εκτός διοργάνωσης από τους ομίλους! Στο μακρινό 1938 είχε αποκλειστεί στο Μουντιάλ της Γαλλίας από την Ελβετία στον πρώτο γύρο, αλλά ήταν σε νοκάουτ παιχνίδι. Μάλιστα ηττήθηκε 4-2 στον επαναληπτικό, καθώς το πρώτο ματς είχε λήξει 1-1.

Το 1978 στην Αργεντινή οι Γερμανοί είχαν μείνει εκτός ομίλου, αλλά ήταν στη δεύτερη φάση, εκεί που η πρώτη ομάδα του ομίλου περνούσε στον τελικό (Ολλανδία) και η δεύτερη στον μικρό τελικό (Ιταλία).

Το πρώτο αυτογκόλ

Ο Μάριο Μάντζουκιτς οδήγησε την Κροατία στον τελικό με το κρίσιμο γκολ του κόντρα στους Αγγλους, αλλά εκεί έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία που σκοράρει στην εστία της ομάδας του (αυτογκόλ) στο κορυφαίο παιχνίδι της διοργάνωσης.

Η Κροατία έγινε η 13η εθνική ομάδα στην Ιστορία που μπήκε στο κλαμπ αυτών που έχουν παίξει σε τελικό Μουντιάλ.

Το VAR (Video Assistant Referee) μπήκε στη ζωή μας και του Μουντιάλ και του έδωσε άλλο χρώμα, κάνοντάς το πιο δίκαιο. Πολλά πέναλτι δόθηκαν από το… μόνιτορ, ενώ ένα πήρε πίσω ο Κάιπερ από τον Νεϊμάρ. Παράλληλα είχαμε για πρώτη φορά 4η αλλαγή για κάθε ομάδα κατά τη διάρκεια της παράτασης.

Η κατάρα του Πριγκιπάτου

Ο Ντανιέλ Σούμπασιτς ήταν ο ήρωας της Κροατίας στα πέναλτι. Δύο φορές την οδήγησε στην επόμενη φάση (με Δανία και Ρωσία), αλλά στον τελικό έκανε το χειρότερο παιχνίδι του. Χτυπήθηκε προφανώς από την «κατάρα» των τερματοφυλάκων της Μονακό (η ομάδα του) που χάνουν τους τελικούς των Μουντιάλ, όπως ο Γάλλος Μπαρτέζ το 2006 (προερχόταν από τη Μονακό αλλά έπαιζε τότε στην Μάντσεστερ), ο Ολλανδός Στεκέλενμπουργκ το 2010 στη Νότια Αφρική, ο Αργεντινός Ρομέρο στη Βραζιλία το 2014 και τώρα ο Σούμπασιτς. Ολοι τερματοφύλακες των Μονεγάσκων!

Ενας άλλος τερματοφύλακας, ο Αιγύπτιος Ελ Χανταρί έγραψε Ιστορία κόντρα στη Σαουδική Αραβία. Οχι για το πέναλτι που έπιασε, αλλά διότι αγωνίστηκε σε ηλικία 45 ετών, 5 μηνών και 10 ημερών, με αποτέλεσμα να είναι ο γηραιότερος τερματοφύλακας στην ιστορία των Μουντιάλ. Σπάζοντας το σχετικό ρεκόρ που κατείχε από την προηγούμενη διοργάνωση ο κολομβιανός τερματοφύλακας Φαρίντ Μοντραγκόν, ο οποίος αγωνίστηκε στο παιχνίδι της πατρίδας του με την Ιαπωνία σε ηλικία 43 ετών και 3 ημερών.