Με συναυλίες σε 15 πόλεις της ΠΓΔΜ και εκδηλώσεις στις οποίες συμμετείχε και ο ίδιος ο Ζόραν Ζάεφ, η ηγεσία της γείτονος χώρας πανηγύρισε την πρόσκληση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στο ΝΑΤΟ. «Η Μακεδονία έχει λόγο να γιορτάζει. Είχαμε μεγάλα γεγονότα. Πετύχαμε τους κοινούς στρατηγικούς στόχους μας, τα κοινά μας όνειρα και τις ελπίδες μας», ανέφερε ο σκοπιανός πρωθυπουργός από την Μπίτολα (Μοναστήρι). Φρόντισε, μάλιστα, να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά τους εορτασμούς, βγάζοντας τις απαραίτητες selfies. Ο Ζάεφ, ενόψει του δημοψηφίσματος για τη συμφωνία των Πρεσπών, που θα λάβει χώρα το φθινόπωρο, επιχειρεί να δημιουργήσει ένα ενωτικό αφήγημα στο εσωτερικό –συνδέοντας άμεσα το περιεχόμενο της συμφωνίας με το ΝΑΤΟ και την ευρωπαϊκή πορεία της ΠΓΔΜ.

Αντιπολιτευτικά πυρά. «Η Μακεδονία δεν χρειάζεται γιορτές, αλλά μία απολογία από την κυβέρνηση για τη συνθηκολόγηση» σχολίασε από την πλευρά του το αντιπολιτευτικό VMRO, που τις τελευταίες μέρες κατηγόρησε τον Ζάεφ για το οικονομικό κόστος των συναυλιών, καθώς το σύνολο της δαπάνης αντλήθηκε από τον προϋπολογισμό.

Η συμμετοχή στη φιέστα δεν ήταν η ίδια σε όλη τη χώρα. Μπορεί η κεντρική πλατεία των Σκοπίων και της Μπίτολα να γέμισαν κόσμο, όμως σε άλλες πόλεις, όπως στη Στρούμιτσα, ο αριθμός των πολιτών που παρευρέθηκαν δεν ήταν ο αναμενόμενος. Η κυβέρνηση των Σκοπίων είχε προαναγγείλει τη συμμετοχή άνω των 40 καλλιτεχνών –με τα ονόματα μερικών εξ αυτών πάντως να έχουν ανακοινωθεί χωρίς οι ίδιοι να έχουν συμφωνήσει. Από τους πανηγυρισμούς δεν έλειψαν και οι διαμαρτυρίες, με διαδηλωτές με πλακάτ να αντιδρούν στην έναρξη της ενταξιακής πορείας στο ΝΑΤΟ.