Στη Βόρεια Ελλάδα ανεβαίνει αυτήν την εβδομάδα η Φώφη Γεννηματά με όχημα τη θέση του Κινήματος Αλλαγής στο Σκοπιανό. Παρότι η αρνητική στάση που επιλέχθηκε στάθηκε αφορμή για το διαζύγιο με τον Σταύρο Θεοδωράκη, στην Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν πως το Κίνημα Αλλαγής μπορεί να εκφράσει με την θέση του όσους μετριοπαθείς διαφωνούν με τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά δεν καταφεύγουν σε εθνικιστικές κραυγές. Τα επιχειρήματα που προέβαλε το τελευταίο διάστημα η επικεφαλής του φορέα φαίνεται ότι κερδίζουν έδαφος την ώρα που η δυσαρέσκεια στη Μακεδονία χτυπάει ακόμα στον ρυθμό του ονόματος και οι αντιδράσεις απέναντι στην κυβέρνηση δεν λένε να κοπάσουν.

Την μερίδα των πολιτών, όμως, που αντιδρούν χωρίς να καταφεύγουν σε ακρότητες θεωρούν ότι μπορούν να την εκφράσουν στο Κίνημα Αλλαγής. Η συμμετοχή στην πρόσφατη ομιλία της Γεννηματά στην Θεσσαλονίκη τούς έδειξε πως κάτι τέτοιο είναι εφικτό, ειδικά για τους ψηφοφόρους που κατάγονται πολιτικά από το ΠΑΣΟΚ, όμως τα τελευταία χρόνια προτίμησαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτούς, σύμφωνα με εκτιμήσεις κεντροαριστερών στελεχών, συγκαταλέγεται και μια νεότερη γενιά ψηφοφόρων που δείχνει αυξημένο ενδιαφέρον για τα εθνικά θέματα.

Κλειδί για την επιτυχία της αποστολής στα βόρεια είναι η μετριοπάθεια. Η στάση αυτή, άλλωστε, συμβαδίζει με την ευρύτερη στρατηγική του κεντροαριστερού φορέα. Στελέχη και ηγεσία επιλέγουν να κρατούν χαμηλούς τους τόνους, διεκδικώντας τους ψηφοφόρους που δεν ταυτίζονται με την πόλωση που δημιουργείται ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση. «Πέστε μου ποιος επενδυτής θα έρθει σε μια χώρα που βλέπει τον Πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ν’ ανταλλάσσουν βρισιές μέσα στο Κοινοβούλιο, να λέει ο ένας τον άλλο ψεύτη, ο άλλος απατεώνα, να εμπλέκουν οικογένειες», ανέφερε πρόσφατα η Φώφη Γεννηματά (Σκάι). «Ολα αυτά τα πράγματα είναι ανεπίτρεπτα και απογοητευτικά», τόνισε.

Στις Σέρρες. Η Γεννηματά θα βρεθεί στις Σέρρες την Τετάρτη και θα πραγματοποιήσει ομιλία σε κεντρικό ξενοδοχείο της περιοχής. Στη συνέχεια θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη όπου θα κάνει συναντήσεις για τα ψηφοδέλτια τα οποία αυτήν την στιγμή αποτελούν την πρώτη προτεραιότητα για το ηγετικό επιτελείο. Υψηλόβαθμα κλιμάκια του Κινήματος Αλλαγής, ωστόσο, που αποτελούνται από στενούς της συνεργάτες, όπως τον γραμματέα Μανώλη Χριστοδουλάκη και τον εκπρόσωπο Τύπου Παύλο Χρηστίδη, αλλά και βουλευτές της περιοχής, μετά τις Σέρρες θα πραγματοποιήσουν τη δική τους μικρή περιοδεία στη Μακεδονία και τη Θράκη. Στελέχη του κεντροαριστερού φορέα θα βρεθούν στην Πιερία, στην Κοζάνη, στην Κομοτηνή και στη Θράκη αλλά και στη Β’ Θεσσαλονίκης φιλοδοξώντας να αφουγκραστούν τις νέες ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί σε αυτές τις περιοχές μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών.