Σύγχυση και ερωτηματικά προκαλεί η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, πως τα δύο θέματα που απομένουν στις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία, πέραν της ΑΟΖ, «είναι το ζήτημα του εμπολέμου και των συνόρων, στο οποίο βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να βρεθεί μια κάποια διευθέτηση».

Μάλιστα, το γεγονός ότι αυτή η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ήρθε μόλις ένα 24ωρο μετά το «φραστικό λάθος», όπως επισήμως ερμηνεύθηκε, του επιτρόπου Διεύρυνσης της ΕΕ Γιοχάνες Χαν, ο οποίος είχε ανάψει φωτιές μιλώντας για ζήτημα «αναδιάρθρωσης συνόρων» μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, επέτεινε ακόμη περισσότερο τον προβληματισμό και τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Αλλά και μια διαρροή από το Μαξίμου αργά χθες το μεσημέρι πως το θέμα έχει να κάνει με τις πυραμίδες των συνόρων και τη συντήρησή τους μπέρδεψε κι άλλο τα πράγματα.

Ειδικότερα, ο Πρωθυπουργός έπειτα από ερώτηση που του έγινε αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον τούρκο πρόεδρο στις Βρυξέλλες, απάντησε πως «τα δύο θέματα που απομένουν, πέραν της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, είναι το ζήτημα του εμπολέμου και των συνόρων, στο οποίο βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να βρεθεί μια κάποια διευθέτηση. Θέματα τα οποία όμως, ενώ έχουμε προχωρήσει σε ένα εξαιρετικά σημαντικό σημείο, δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ολοκληρώσει». Και συμπλήρωσε εξηγώντας ποια θέματα θα συζητηθούν. «Εδωσα λοιπόν –συμφώνησα μάλλον, με τον αλβανό ομόλογό μου, το επόμενο διάστημα οι δύο υπουργοί Εξωτερικών να εντείνουν τις προσπάθειές τους, χωρίς να έχουμε κάποια ιδιαίτερη πίεση, για να δούμε σε ποιο βαθμό θα μπορέσουμε να έχουμε μια θετική διευθέτηση το συντομότερο δυνατόν».

Κυβερνητικές πηγές ωστόσο, υποστήριζαν χθες πως η αποστροφή του Πρωθυπουργού στο ζήτημα των συνόρων με την Αλβανία αφορά ένα θέμα τεχνικής φύσης, καθώς έχει να κάνει με το θέμα της συντήρησης των πυραμίδων στα υφιστάμενα σύνορα με τη γειτονική μας χώρα. Αλλά ακόμη κι αυτή η παρέμβαση του Μαξίμου αντί να ξεδιαλύνει την υπόθεση, τη συσκότισε ακόμη περισσότερο, καθώς δεν είναι γνωστό στο ευρύ κοινό τι ακριβώς είναι οι πυραμίδες. Ετσι, για αρκετή ώρα χθες προκλήθηκε νέα σύγχυση. Πάντως, οι πυραμίδες είναι τσιμεντένιες κατασκευές, μικροί κώνοι ύψους 1-2 μέτρων κατά μήκος των συνόρων, προκειμένου να είναι σαφής η οριογραμμή ανάμεσα σε δύο χώρες.

ΛΥΠΑΤΑΙ Ο ΧΑΝ. Στην ίδια κατεύθυνση ήταν μάλιστα και οι νέες δηλώσεις που έκανε χθες ο Γιοχάνες Χαν μετά τη συνάντησή του με τον Εντι Ράμα. Ανέφερε ότι λυπάται που τα λόγια του παρεξηγήθηκαν, αλλά ενώ σε πρώτη φάση έχει αφήσει να διαφανεί ότι είχε μπερδέψει τα σύνορα με την ΑΟΖ, χθες ανέφερε πως η παρέμβασή του «είχε απλώς να κάνει με αποσαφήνιση της συνοριογραμμής και τίποτα παραπάνω».

Σημειώνεται ότι ένα από τα θέματα που είχε συζήσει ο υπουργός Νίκος Κοτζιάς με τον αλβανό ομόλογό του Ντιτμίρ Μπουσάτι τον περασμένο Μάρτιο κατά την επίσκεψή του στα Τίρανα, ήταν και η επιβεβαίωση του ορισμού των χερσαίων συνόρων.

Πάντως, χθες, πηγές του Μαξίμου εξαπέλυσαν επίθεση και στη ΝΔ κατηγορώντας την πως μαζί με τα φίλα προσκείμενα Μέσα της αφού εκτέθηκαν διεθνώς με την προσπάθεια εκμετάλλευσης μιας άστοχης διατύπωσης του επιτρόπου Χαν, που διευκρινίστηκε ότι αναφερόταν στην ΑΟΖ «τώρα επιδίδονται σε νέα σενάρια επιστημονικής φαντασίας».