Επιταχύνουν οι τράπεζες τις πωλήσεις των κόκκινων δανείων τους με στόχο να πετύχουν τους στόχους που τους έχουν τεθεί από τον SSM για την απομοίωση των ληξιπρόθεσμων δανείων που βαραίνουν τα χαρτοφυλάκιά τους.

Στο τέλος του τρέχοντος μήνα αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία για την πώληση δύο πακέτων δανείων της Alpha Bank. Τα δάνεια αυτά είναι συνολικού ύψους περίπου 2,8 δισ. ευρώ και αφορούν 2 δισ. ευρώ καταναλωτικά δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις και 800 εκατ. ευρώ επιχειρηματικά δάνεια με εξασφαλίσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για περίπου 500 εταιρικά δάνεια μικρών επιχειρήσεων.

Ανάλογο πακέτο δανείων προετοιμάζει για πώληση και η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας και σύμφωνα με πληροφορίες στόχος είναι αυτό να πραγματοποιηθεί μετά το φθινόπωρο. Η πώληση θα αφορά δύο πακέτα μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ειδικότερα, το πρώτο θα περιλαμβάνει επιχειρηματικά δάνεια με εξασφαλίσεις (σε επαγγελματικά ακίνητα, βιομηχανικά οικόπεδα κ.τ.λ.), ενώ το δεύτερο δάνεια μικρών και μεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων (καταλυμάτων, μικρών ξενοδοχειακών μονάδων κ.ά.). Ανάλογα πακέτα δανείων ετοιμάζουν και οι άλλες τράπεζες μέσα στο 2018. Οι αυστηρές συστάσεις από τον SSM για το μείγμα στρατηγικής που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι ελληνικές τράπεζες και το οποίο δεν συνδυάζει μεγάλο ποσοστό διαγραφών, πρακτική που ακολουθήθηκε κατά κόρον το προηγούμενο διάστημα, καθώς και το ενδεχόμενο μιας πιο φιλόδοξης αναθεώρησης των στόχων τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, κάνει τις διοικήσεις να ανεβάζουν ταχύτητα.

Ο στόχος για το ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο τέλος του 2019 έχει τεθεί σε 64,6 δισ. ευρώ (από 66,4 δισ. ευρώ που ήταν αρχικά).