Αμερικανικοί κολοσσοί με κύκλο εργασιών τρισεκατομμυρίων δολαρίων θα δώσουν το «παρών» στην 83η Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης, η οποία θα διεξαχθεί 8 – 16 Σεπτεμβρίου και τιμώμενη χώρα θα είναι οι ΗΠΑ.

«Πρόκειται για την αφρόκρεμα της αμερικανικής επιχειρηματικότητας και αντιπροσωπεύει τζίρο τρισεκατομμυρίων δολαρίων», δήλωσε χθες ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, σε ειδική εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου παρουσία του προέδρου του Σίμου Αναστασόπουλου και του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά.

Συνολικά 52 εταιρείες μεγάλου βεληνεκούς θα συμμετάσχουν στην έκθεση καταλαμβάνοντας το μεγαλύτερο και κεντρικό περίπτερο του χώρου, εμβαδού 6.000 τ.μ. Μεταξύ αυτών οι Coca-Cola, Lockheed Martin Corporation, Microsoft, Pfizer, Facebook, ExxonMobil, Coogle, CISCO, ΙΒΜ, Procter & Gamble, Visa κ.ά.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ για μια ακόμη φορά τόνισε τις επενδυτικές ευκαιρίες της Ελλάδας, σημειώνοντας πως «οι εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ αυξάνονται, καθώς οι αμερικανοί επενδυτές βλέπουν την Ελλάδα να επανέρχεται στον δρόμο της ανάπτυξης και να εξαλείφεται η αβεβαιότητα που κυριαρχούσε με το Grexit και το τραπεζικό σύστημα». Σύμφωνα με τον ίδιο «υπάρχει διάθεση να αυξηθεί η αμερικανική επενδυτική παρουσία στη χώρα. Η ΔΕΘ στέλνει αυτό το μήνυμα». Ο Πάιατ επανέλαβε επίσης τη δέσμευση της κυβέρνησης Τραμπ να στηρίξει την Ελλάδα ως εταίρο της περιοχής, ενώ υπογράμμισε ότι η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα παίζουν κρίσιμο ρόλο ως πύλη εισόδου στα Δυτικά Βαλκάνια.

Ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου τόνισε τη σημασία που έχει η ΔΕΘ σημειώνοντας πως η Βόρεια Ελλάδα αποτελεί το κέντρο του επιχειρηματικού ενδιαφέροντος για μια αγορά 30 εκατομμυρίων καταναλωτών της ευρύτερης περιοχής.

Από τη μεριά του ο πρόεδρος της ΔΕΘ Τάσος Τζήκας διέβλεψε πως η φετινή ΔΕΘ θα είναι η καλύτερη των τελευταίων χρόνων, μια και ήδη έχει 1.500 εκθέτες έναντι 1.425 πέρυσι. Εκτίμησε δε τον αριθμό των επισκεπτών σε 290.000 έναντι 264.000 το 2017.