Oι Ευρωπαίοι ήταν προετοιμασμένοι για μια δύσκολη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ κι εκείνος δεν τους απογοήτευσε. Με το που πάτησε το πόδι του στις Βρυξέλλες κατηγόρησε τη Γερμανία ότι «είναι αιχμάλωτη των Ρώσων, λόγω της ενεργειακής της εξάρτησης από τη Μόσχα». Δείχνοντας με το «καλημέρα» τις προθέσεις του και τη στάση που έχει αποφασίσει να τηρήσει, ο Τραμπ χαρακτήρισε «ανάρμοστη» τη σχέση μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας στην πρώτη συνάντηση της Συνόδου με τον γ.γ. της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Λίγο αργότερα τα έβαλε και με τους υπόλοιπους εταίρους, ζητώντας από τα κράτη – μέλη να διπλασιάσουν από το 2% στο 4% του ΑΕΠ τους τις αμυντικές δαπάνες τους. Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ είπε σε δημοσιογράφους ότι κατά τη συνεδρίαση ο Τραμπ πρότεινε στους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ τον διπλασιασμό των αμυντικών δαπανών –ώστε να είναι ανάλογες εκείνων των ΗΠΑ, που φθάνουν το 3,6%. Λίγο αργότερα πάντως, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανέφερε πως η πρόταση δεν ήταν επίσημη.

Οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ πάντως ήταν, ως συνήθως, προκλητικές. «Η Γερμανία πλουτίζει τη Ρωσία. Είναι όμηρος της Ρωσίας. Η Γερμανία ελέγχεται πλήρως από τη Ρωσία. Πληρώνει δισεκατομμύρια δολάρια στη Ρωσία για την ενέργεια και εμείς πρέπει να πληρώνουμε για να την προστατεύσουμε από τη Ρωσία. Πώς εξηγείται αυτό; Δεν είναι σωστό». Ο αμερικανός πρόεδρος έχει επικρίνει επανειλημμένα το σχέδιο για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, ο οποίος θα συνδέει απευθείας τη Ρωσία με τη Γερμανία και ζητά να μην προχωρήσει.

Σε λιγότερο προκλητική γλώσσα από εκείνη του Τραμπ, η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ τόνισε ότι δεν χρειάζεται μαθήματα για να αντιμετωπίσει αυταρχικά καθεστώτα, υπενθυμίζοντας ότι έχει μεγαλώσει στην Ανατολική Γερμανία όταν ακόμα βρισκόταν υπό την επιρροή της Σοβιετικής Ενωσης. «Είμαστε χαρούμενοι που σήμερα έχουμε ενωθεί στην ελευθερία, την Ομοσπονδιακή Γερμανία. Λόγω αυτού μπορούμε να ασκούμε ανεξάρτητη πολιτική και να λαμβάνουμε ανεξάρτητες αποφάσεις», πρόσθεσε και απάντησε εμμέσως στον αμερικανό πρόεδρο, λέγοντας ότι «η Γερμανία προσφέρει πολλά στο ΝΑΤΟ. Είναι δεύτερη σε προσφορά στρατευμάτων, το μεγαλύτερο μέρος των στρατιωτικών μας δυνάμεων προσφέρεται στο ΝΑΤΟ και μέχρι σήμερα έχουμε εμπλακεί έντονα στο Αφγανιστάν. Με αυτό υπερασπιζόμαστε και τα συμφέροντα των ΗΠΑ».

Σύμφωνα με αναφορές στα αμερικανικά ΜΜΕ ο Τραμπ επιθυμεί διακαώς να αποχωρήσει η Μέρκελ από την καγκελαρία και η χθεσινή του έκρηξη μπορεί να αποτελεί μέρος μιας στρατηγικής υπονόμευσής της, σε μια στιγμή που είναι ευάλωτη στο εσωτερικό της χώρας της. Πάντως στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες τήρησαν τους διπλωματικούς τύπους. Ο Τραμπ είπε πως έχουν «μια καταπληκτική σχέση», ότι είχαν μια «θαυμάσια συνάντηση» στην οποία συζήτησαν τις στρατιωτικές δαπάνες και το εμπόριο. Πρόσθεσε ότι εξέφρασε στη Μέρκελ τις ανησυχίες του για τον αγωγό Nord Stream 2.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συναντήθηκε κατ’ ιδίαν και με τον γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, με τον οποίο συζήτησαν για αμυντικά και εμπορικά θέματα. Ο Μακρόν, πάντως, διευκρίνισε στους δημοσιογράφους ότι διαφωνεί με τις νουθεσίες του Τραμπ προς τη Μέρκελ σχετικά με τις σχέσεις της Γερμανίας και της Ρωσίας σε ενεργειακά θέματα. Η Σύνοδος αναμένεται να εξελιχθεί σε μια από τις δυσκολότερες στις σχεδόν επτά δεκαετίες ζωής του ΝΑΤΟ.

«Εμανουέλ, ήσασταν πολύ τυχεροί»

Παρά την ένταση οι ηγέτες δεν ξέχασαν το Μουντιάλ. Ο βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ υποδεχόμενος τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, που βρέθηκε στην Αγία Πετρούπολη στο ματς όπου η Γαλλία νίκησε 1-0 το Βέλγιο, του είπε: «Παίξαμε πολύ καλά εναντίον της Γαλλίας. Οι Βέλγοι δεν είναι πολύ σοβινιστές αλλά, Εμανουέλ, η γαλλική ομάδα ήταν πολύ τυχερή».