Οι πρώτες αντιδράσεις από την οικονομική επίδραση της συμφωνίας του Κριστιάνο Ρονάλντο με τη Γιουβέντους στο ποδόσφαιρο και την κοινωνία της Ιταλίας εκδηλώθηκαν στο ξημέρωμα της νέας εποχής.

Τα συνδικάτα στα εργοστάσια της FIAT στο Μέλφι ανακοίνωσαν απεργιακές κινητοποιήσεις, διαμαρτυρόμενα για την απόφαση της ηγεσίας της Γιουβέντους –δηλαδή του Αντρέα Ανιέλι –να δαπανήσει ένα τεράστιο ποσό για την απόκτηση ενός ποδοσφαιριστή, τη στιγμή που οι εργαζόμενοι στις εταιρείες που βρίσκονται κάτω από την ίδια στέγη συνεχίζουν να σφίγγουν το ζωνάρι. Ενα μέρος των χρημάτων που θα δοθούν για τη μεταγραφή του Ρονάλντο από τη Ρεάλ στη Γιούβε (θα στοιχίσει 105 εκατ. ευρώ και ο ποδοσφαιριστής θα αμείβεται με 31 εκατ. ευρώ ετησίως για τα επόμενα τέσσερα χρόνια) θα καλυφθεί από τη μητρική εταιρεία της Βέκια Σινιόρα, την Exor. Στη συγκεκριμένη εταιρεία ανήκει και η αυτοκινητοβιομηχανία FCA που παράγει αυτοκίνητα με το σήμα της FIAT και της Chrysler.

Στην ανακοίνωσή του το συνδικάτο αναφέρει μεταξύ άλλων πως «είναι ανεπίτρεπτο τη στιγμή που οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να κάνουν μεγάλες οικονομικές θυσίες, η εταιρεία να δαπανά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για την απόκτηση ενός παίκτη». Σημειώνει επίσης πως «ενώ οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους σφίγγουν το ζωνάρι τους όλο και περισσότερο, η εταιρεία αποφάσισε να επενδύσει χρήματα σε έναν ανθρώπινο πόρο». Και αναρωτιέται αν είναι δίκαιο ένας άνθρωπος να κερδίζει εκατομμύρια ενώ χιλιάδες οικογένειες ξεμένουν από χρήματα στα μέσα του μήνα. «Είμαστε εργαζόμενοι του ίδιου ιδιοκτήτη, αλλά αυτή η διαφορά στην αντιμετώπιση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».

Για όλους αυτούς τους λόγους λοιπόν, οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια στο Μέλφι προκήρυξαν απεργιακές κινητοποιήσεις από την Κυριακή 15 Ιουλίου και ώρα 10 μ.μ. μέχρι την Τρίτη 17 Ιουλίου και ώρα 6 μ.μ.

Πρόκειται ασφαλώς για μία εξέλιξη που δεν είχε υπολογίσει ο Αντρέα Ανιέλι όταν τσούγκριζε τα γεμάτα σαμπάνια ποτήρια με τον Κριστιάνο Ρονάλντο και το κονκλάβιό του στην Καλαμάτα για να γιορτάσει την ιστορική συμφωνία απόκτησης του Πορτογάλου από τη Γιουβέντους.

Οι εργαζόμενοι στην FCA επέλεξαν τις συγκεκριμένες ημερομηνίες για να απεργήσουν, προφανώς γιατί γνωρίζουν πως η άφιξη του Ρονάλντο στο Τορίνο υπολογίζεται μεταξύ Κυριακής απόγευμα και Δευτέρας πρωί.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις δεν θα εμποδίσουν ωστόσο τους 70.000 φίλους της Γιουβέντους –τόσους τους υπολογίζουν οι Ιταλοί –να καλωσορίσουν το νέο τους ίνδαλμα, σε μια θεατρική παράσταση που θα θυμίζει έντονα την άφιξη του Ντιέγκο Μαραντόνα στη Νάπολι τη δεκαετία του 1980. Κατά παράδοξο τρόπο το ιταλικό ποδόσφαιρο πανηγυρίζει που επιστρέφει στο παρελθόν. Τις ημέρες που υποδεχόταν τους Ζίκο, Φαλκάο, την εκπληκτική ολλανδική τριπλέτα της Μίλαν.

Ο «ανθρώπινος πόρος», όπως χαρακτηρίζεται από το συνδικάτο της FCA ο Κριστιάνο Ρονάλντο, θεωρείται από τους οικονομικούς αναλυτές μια τεράστια εταιρεία που παράγει χρήματα όχι μόνο για τον CR7 αλλά και ό,τι σχετίζεται μαζί του. Στην προκειμένη περίπτωση, τη Γιουβέντους και το ιταλικό ποδόσφαιρο.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Calcio e Finanza παρά τα 30 εκατ. ευρώ ετήσιο συμβόλαιο του Ρονάλντο, τα έσοδα της Γιούβε θα αυξηθούν κατά 30% τους επόμενους 12 μήνες, ήτοι 96,42 εκατ. ευρώ.

Συν 1 εκατ. followers

Η Ροναλντομανία έχει κυριεύσει τους φίλους της Βέκια Σινιόρα, που κάνουν ουρές για να αγοράσουν τη φανέλα με το όνομά του. Η επίσημη φανέλα κοστολογείται στα 144 ευρώ και η παιδική στα 84 ευρώ. Μάλιστα το πλέον εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι πωλείται μία φανέλα το λεπτό!

Τις πρώτες ώρες μετά τη συμφωνία Γιούβε – Ρονάλνο η Βέκια Σινιόρα αύξησε κατά ένα εκατομμύριο τους followers στα social media!

Πριν γίνει ακόμα γνωστή η συμφωνία της Βέκια Σινιόρα με τον Πορτογάλο, ο διευθύνων σύμβουλος της BDO Italia Πάολο Αντονιέτι σταχυολόγησε τις άμεσες οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει στο Κάλτσιο ως εξής:

n Η Γιουβέντους αύξησε ήδη τις τιμές των εισιτηρίων διαρκείας στα πέταλα του σταδίου της, τα οποία πλέον κοστίζουν κοντά στα 600 ευρώ και είναι 30% ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι και σχεδόν 90% πιο ακριβά από τη σεζόν 2012-2013.

n Η άφιξη του Ρονάλντο θα γεμίσει επίσης όλα τα γήπεδα της Serie A, ενώ θα παρατηρηθεί αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων σε όλα τα κλαμπ, ακόμα και των μικρότερων.

n Σημαντική θα είναι επίσης η επίδραση του CR7 στις πωλήσεις αντικειμένων που είναι συνδεδεμένα με τον σύλλογο. Η Γιουβέντους είναι ήδη ο πρώτος σύλλογος που παράγει προϊόντα με το λογότυπό της και η παρουσία του Ρονάλντο θα τη βοηθήσει να αυξήσει τις πωλήσεις της. Ως συνέπεια θα αναγκαστούν και οι υπόλοιποι ιταλικοί σύλλογοι να ακολουθήσουν την ίδια πολιτική.

n Τα τηλεοπτικά δικαιώματα για την περίοδο 2018-2021 έχουν ήδη πουληθεί στο Sky και την Perform, οι οποίες βγαίνουν κερδισμένες γιατί κατέχουν πλέον ένα προϊόν με μεγαλύτερη αξία από αυτό που απέκτησαν πριν από μερικούς μήνες.

n Οι σύλλογοι ωστόσο θα έχουν ευκολότερο έργο να έρθουν σε χορηγικές συμφωνίες με μεγάλες εταιρείες της Ιταλίας και του εξωτερικού.

Κατά τον Αντονιέλι το μεγάλο στοίχημα με την άφιξη του Ρονάλντο είναι να επωφεληθεί όλο το ιταλικό ποδόσφαιρο και όχι μόνο η Γιουβέντους.

Οι οικονομικοί αναλυτές της Ιταλίας εκτιμούν πως η χώρα τους μπορεί να μετατραπεί σε φορολογικό παράδεισο των μεγάλων άσων του αθλητισμού και το ποδόσφαιρο να προσελκύσει τα μεγαλύτερα αστέρια, όπως έκανε τις προηγούμενες δεκαετίες, χάρη στον περίφημο νόμο 232/2016.

Ο συγκεκριμένος νόμος επιτρέπει σε όσους μεταφέρουν τη φορολογική τους έδρα στην Ιταλία να καταβάλλουν κατ’ αποκοπήν φόρο 100.000 ευρώ ετησίως για τα επόμενα 15 χρόνια για τα έσοδά τους από το εξωτερικό.

Ο Ρονάλντο σίγουρα θα επωφεληθεί από τον ευεργετικό νόμο, αλλά όχι για όλες τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες. Σίγουρα για τα έσοδα που έχει από τις ξενοδοχειακές μονάδες στις οποίες είναι μέτοχος. Θα πρέπει ωστόσο να αποδείξει πως τα έσοδα από την εκμετάλλευση της εικόνας του δεν παράγονται στην Ιταλία αλλά στο εξωτερικό. Δύσκολο αλλά όχι αδύνατο.

Αν ο νόμος 232/2016 λειτουργήσει για τον Ρονάλντο, τότε είναι βέβαιη η προσέλκυση και άλλων σπουδαίων ποδοσφαιριστών από τη Serie A.

Η «θυσία» του Ιγκουαΐν

Η μεταγραφή του Κριστιάνο Ρονάλντο στη Γιουβέντους θα προκαλέσει μετατόπιση των ποδοσφαιρικών πλακών. Είναι θέμα χρόνου να ανακοινωθεί η μεταγραφή των 300+ εκατομμυρίων ευρώ και ως βασική ύποπτη για να την πραγματοποιήσει είναι η Ρεάλ Μαδρίτης. Η Βασίλισσα θα επιδιώξει να αντικαταστήσει τον Ρονάλντο όχι μόνο για αγωνιστικούς λόγους και πρεστίζ, αλλά και για οικονομικούς.

Σε σφυγμομέτρηση που πραγματοποίησε η «Μάρκα» για τον ποδοσφαιριστή που προτιμούν οι οπαδοί της Ρεάλ να αντικαταστήσει τον CR7, 54% απάντησαν ότι θέλουν τον Κιλιάν Εμπαπέ στο Σαντιάγο Μπερναμπέου. Δεύτερος στις προτιμήσεις τους αλλά με μεγάλη διαφορά βρίσκεται ο Εντέν Αζάρ με 15% και μόλις τρίτος και καταϊδρωμένος ο Νεϊμάρ με 14%. Τελευταίος στις επιλογές των ισπανών φιλάθλων βρίσκεται ο πρώτος σκόρερ του Μουντιάλ, Χάρι Κέιν, με 10%.

Η μεταγραφή του Ρονάλντο δεν ανοίγει μόνο δρόμους, κλείνει κιόλας. Οπως συμβαίνει με τον Αργεντινό Γκονσάλο Ιγκουαΐν, ο οποίος θα θυσιαστεί από τη Γιουβέντους για να καλυφθεί ένα μέρος του ποσού που θα δοθεί για τον Ρονάλντο, αλλά και γιατί πλέον δεν χωρά στην ενδεκάδα. Η τιμή εκκίνησης που όρισε η Γιούβε για τον Πιπίτα είναι τα 54-55 εκατ. ευρώ. Το πρόβλημα ωστόσο είναι πως ο Ιγκουαΐν δεν δέχεται να φύγει, αλλά ακόμα κι αν η Γιούβε τον πείσει, δύσκολα θα βρεθεί ομάδα που θα του δώσει τα 7 εκατ. ευρώ ετησίως που παίρνει στο Τορίνο.