Στο πολύπαθο μέτωπο της παιδείας, μου μετέφεραν μια ενδιαφέρουσα συζήτηση. Απαξιωτικά λοιπόν και στο γνώριμο ειρωνικό του ύφος απάντησε ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Κώστας Γαβρόγλου στους εκπροσώπους του ΙΟΒΕ (Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών). Οι τελευταίοι χτύπησαν το καμπανάκι, δείχνοντας με εμπεριστατωμένη μελέτη τους ότι πρέπει να αλλάξουμε εκπαιδευτικό μοντέλο, καθώς έχουμε αύξηση των άνεργων πτυχιούχων στη χώρα μας. Στοιχειώδες, θα έλεγε κάποιος, ακόμη κι αν δεν προσπαθούσε να λύσει μυστηριώδεις υποθέσεις.

Το πολιτικό συμπέρασμα

Και καθώς το ΙΟΒΕ σαφώς είπε ότι το άνοιγμα των πανεπιστημίων (αλλιώς «κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων») χωρίς επικαιροποίηση προγραμμάτων σπουδών, σύνδεση με αγορά εργασίας και διεθνοποίηση των ΑΕΙ μπορεί να βλάψει ανεπανόρθωτα τις επόμενες γενιές, ο υπουργός Παιδείας έβγαλε το πολιτικό συμπέρασμά του: «Η πρώτη επιλογή ενός υποτιθέμενου ερευνητικού κέντρου είναι να εξυπηρετήσει ιδεολογικές και κομματικές επιλογές»… Και δήλωσε ότι «για μία ακόμη φορά η έκθεση του ΙΟΒΕ για την εκπαίδευση δεν εκπλήσσει κανέναν. Βασισμένη στο ιδεολόγημα ότι η εκπαίδευση πρέπει να υπηρετεί αποκλειστικά τους κανόνες της αγοράς, δηλαδή μια «αγοραία» ιδεοληψία του νεοφιλελευθερισμού, κάνει ανάλογες προτάσεις»…

Ετσι, μάθαμε από τη «μετάφραση» του Γαβρόγλου ότι το έγκυρο ερευνητικό κέντρο ζητάει… περιορισμό του αριθμού των εισακτέων στα πανεπιστήμια, δηλαδή μόρφωση για λίγους και πτυχία για όσους χωράει η αγορά, επαγγελματικά δικαιώματα όχι σε όλους τους πτυχιούχους, σύνδεση μέρους της χρηματοδότησης των ιδρυμάτων με την πορεία μετάβασης των αποφοίτων τους στην αγορά εργασίας. Κατ’ επέκταση, ας μορφώνουμε εύκολα και με αμφίβολη ποιότητα πολλούς και κάτι θα βρουν να κάνουν στη ζωή τους (στην Ελλάδα ή εκτός). Μάλιστα…

Κουίκ σε δύο βάρκες

Επειδή όμως μίλησα για παιδεία, να πάμε και λίγο στα εκκλησιαστικά. Παρά τα όσα ακούγονται κατά καιρούς περί κυβερνητικής πρότασης για τον χωρισμό Κράτους – Εκκλησίας ή τέλος πάντων για διακριτούς ρόλους, φαίνεται ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να κρατά –βοηθούμενη και από τους ΑΝΕΛ –ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Ιεραρχία. Αλλωστε πλησιάζουν και οι εκλογές. Απόδειξη, η χθεσινή επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών Τέρενς Νικόλαου Σπένσερ Κουίκ στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Ο υφυπουργός πρότεινε στον Ιερώνυμο τη φιλοξενία σε δομές της Αρχιεπισκοπής παιδιών από την Ομογένεια, που εντάσσονται στα θερινά και χειμερινά εκπαιδευτικά προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού. Η πρότασή του –όπως μαθαίνω –έγινε δεκτή με την επισήμανση ότι θα μπορεί να εφαρμοστεί από το 2019. Να προσθέσω ακόμη ότι οι πηγές μου λένε πως εσχάτως ο Κουίκ κρατάει πολύ καλές σχέσεις και επαφές με τους συριζαίους. Αυτό δεν τον εμποδίζει να κοιτάει πάντα και προς την Εκκλησία. Και προφανώς, ως καλά ενημερωμένος και παλιός στην πιάτσα, ξέρει πως οι ΑΝΕΛ πάνε για εξαΰλωση και άρα οργανώνει κι αυτός την επόμενη μέρα του.

Η Φώφη και η τρόικα

ΗΦώφη Γεννηματάέδωσε προχθές συνέντευξη στον Alpha. Εκεί λοιπόν, σε μια αποστροφή του λόγου της, είπε πως κι εκείνη διαπραγματεύθηκε κάποτε με την τρόικα (ως αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Αμυνας, όπως θυμάστε) και μάλιστα σε ό,τι την αφορούσε τα κατάφερε αφού πέτυχε να αλλάξει μια ειλημμένη απόφαση. Πώς; Μα, όπως είπε, επειδή παρουσίασε ένα σχέδιο τεκμηριωμένο, κοστολογημένο και επειδή έπεισε τους ξένους ότι μπορεί να εφαρμοστεί. Να θυμίσω πως πρόκειται για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και να συμπληρώσω πως έχει δίκιο.

Οι γαλλικές φρεγάτες

Οι επαφές με τους Γάλλους για την απόκτηση γαλλικών φρεγατών συνεχίζονται με ιδιαίτερα έντονους ρυθμούς, όπως είχαν γράψει και σε εκτενές ρεπορτάζ το περασμένο Σάββατο τα «ΝΕΑ». Σας ενημερώνω λοιπόν ότι χθες εκπρόσωποι της γαλλικής εταιρείας Naval Group βρέθηκαν εκ νέου στην Αθήνα και συναντήθηκαν με τον γενικό διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και μάλιστα έπειτα από αίτημα των Γάλλων. Οι συζητήσεις αφορούν την απόκτηση και ένταξη στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό δύο έως τεσσάρων φρεγατών Belharra. Εντούτοις, το ενδεχόμενο απόκτησης φρεγατών Fremm όπως είχαν επισημάνει έγκυρες πηγές δεν έχει αποκλειστεί. Για την ιστορία, θυμίζω ότι την περασμένη άνοιξη ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής ΑμυναςΦώτης Κουβέληςείχε δηλώσει πως θα μπορούσαμε να αποκτήσουμε δύο γαλλικές φρεγάτες με τη μορφή leasing, λύση που όμως τελικά δεν προχώρησε.

Κέρδισε το στοίχημα

Μέρες Μουντιάλ, στοιχήματα μπαίνουν, κάποιοι κερδίζουν και κάποιοι χάνουν. Βεβαίως, στοιχήματα ενίοτε μπαίνουν και για την πολιτική. Για παράδειγμα, κερδισμένος σε στοίχημα αυτές τις ημέρες, μου λένε, είναι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡΘανάσης Θεοχαρόπουλος. Ο ίδιος για καιρό έλεγε σε συσκέψεις με συνεργάτες του ότι οΠάνος Σκουρλέτηςθα έπαιρνε πίσω την απόφασή του για αυτοδιοικητικές εκλογές το φθινόπωρο του 2019. Και στοιχημάτιζε γι’ αυτό. Τώρα, φαίνεται πως οΘανάσηςδικαιώνεται αφού οΣκουρλέτηςέκανε τελικά δεκτή την τροπολογία και άρα αυτοδιοικητικές θα έχουμε μαζί με τις ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019.