Η Κροατία τα κατάφερε! Η γενιά του Μόντριτς, του Ράκιτιτς και του Μάντζουκιτς ξεπέρασε την ομάδα του ’98 των Σούκερ και Ασάνοβιτς και προκρίθηκε για πρώτη φορά στην Ιστορία της στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η ομάδα του Ζλάτκο Ντάλιτς νίκησε 2-1 στην παράταση την Αγγλία και μάλιστα με ανατροπή, δίνοντας ραντεβού στον κυριακάτικο τελικό με τη Γαλλία.

Απίστευτοι οι Κροάτες, κατάφεραν να φύγουν αλώβητοι από μια τρίτη παράταση. Αυτή τη φορά δεν χρειάστηκε να περιμένουν τις αποκρούσεις του Ντάνιελ Σούμπασις στη διαδικασία των πέναλτι. Προσέξτε: 360 αγωνιστικά λεπτά λεπτά στα νοκάουτ ματς, δύο διαδικασίες πέναλτι και μία απίστευτη ανατροπή σε έναν ημιτελικό που πολλοί είχαν υποθέσει πως οι παίκτες θα ήταν περισσότερο κουρασμένοι από τους Αγγλους.

Τρίτη συνεχόμενη ανατροπή καθώς είχαν προηγηθεί αυτές με Δανία και Ρωσία. Αυτό που φάνηκε πάντως στην παράταση ήταν πως η Κροατία είχε περισσότερη ενέργεια. Μπορεί ο Μάριο Μάντζουκιτς να πέτυχε το «χρυσό» γκολ που την έστειλε στον τελικό, ωστόσο ο Ιβάν Πέρισιτς έκανε όλη τη δουλειά. Καταρχήν ισοφάρισε στο 68′ προλαβαίνοντας τον Ουόκερ μετά τη σέντρα του Βρσάλικο. Τέσσερα λεπτά αργότερα σούταρε στο δοκάρι και από δική του κεφαλιά-πάσα ήρθε το γκολ του Μάντζουκιτς! Ουσιαστικά ήταν ο παίκτης που ταλαιπώρησε περισσότερο απ’ όλους την αδύναμη χτες αγγλική άμυνα. Κι ενώ ο Ιβάν Πέρισιτς αναδείχτηκε σε πολυτιμότερο παίκτη του ημιτελικού, ο Λούκα Μόντριτς, αυτός που ξέρουμε πάντα, έκανε για ακόμα μία φορά σωστά τη δουλειά του στη μεσαία γραμμή και κυρίως κατάφερε να μη χάσει σε κανένα σημείο τη συγκέντρωσή του.

Ανέβασε στροφές

Η Αγγλία έδειξε τις γνωστές «παιδικές ασθένειες» σε ένα ματς που αυτή η νεανική ομάδα του Γκάρεθ Σαουθγκέιτ, ήταν έτοιμη να γράψει Ιστορία συμμετέχοντας σε έναν τελικό Μουντιάλ ύστερα από 52 χρόνια. Η αγγλική ομάδα άρχισε με τον καλύτερο τρόπο τον ημιτελικό, καθώς προηγήθηκε μόλις στο 5ο λεπτό με την εκτέλεση φάουλ του Τρίπιερ. Στο α’ μέρος πατούσε καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο, οι παίκτες πήγαιναν πρώτοι στην μπάλα, ενώ ήταν επικίνδυνη σε κενό χώρο. Στο β’ μέρος η εικόνα άλλαξε, καθώς η Κροατία έλεγξε τη μεσαία γραμμή και πίεσε, με αποτέλεσμα να αρχίσουν τα αβίαστα λάθη από τους παίκτες της Αγγλίας. Το γκολ του Πέρισιτς έφερε περισσότερο πανικό στην αγγλική άμυνα και ο Ουόκερ που έχασε τον Μάντζουκιτς στο δεύτερο γκολ, ασφαλώς και δεν θα θέλει να ξαναδεί τι (δεν) έκανε.

Ο Γκάρι Λίνεκερ μέσω του Τwitter έδωσε συγχαρητήρια στην Κροατία, ωστόσο επισήμανε πως οι παίκτες της Αγγλίας θα πρέπει να επιστρέψουν στο Νησί με ψηλά το κεφάλι. Η Αγγλία έφτασε σε μία ημιτελική φάση ενός Μουντιάλ ύστερα από 28 χρόνια! Κι η αλήθεια είναι πως πριν από την έναρξη της διοργάνωσης οι Αγγλοι δεν είχαν και μεγάλες προσδοκίες.

Το όνειρο του Σούκερ

«Ενα όνειρο έγινε πραγματικότητα» ήταν το μήνυμα της κροατικής ομοσπονδίας, στην οποία πρόεδρος είναι ο Νταβόρ Σούκερ. Ο πρωταγωνιστής της Κροατίας στο Μουντιάλ του 1998 είχε εκφράσει την πεποίθηση πριν από τον αγώνα πως η Εθνική Κροατίας μπορούσε να τα καταφέρει και να προκριθεί στον τελικό. Η Κροατία είναι η μικρότερη χώρα που έφτασε σε τελικό Μουντιάλ, μετά την Ουρουγουάη το 1930, ενώ ποτέ δεν έχει συμβεί να φτάσει στο τελευταίο ματς χώρα που ήταν στο Νο 20 της κατάταξης της FIFA. Μία χώρα τεσσάρων εκατομμυρίων κατοίκων.

Και κάτι τελευταίο για την Αγγλία από τον αρχηγό Χάρι Κέιν: «Εχουμε αποκομίσει πολλά από την παρουσία μας σε αυτή τη διοργάνωση. Πάνω απ’ όλα κάναμε ένα σημαντικό βήμα μπροστά, συγκριτικά με τα προηγούμενα δύο χρόνια».

Δύο αγώνες απέμειναν για την αυλαία

Τι έμεινε στο Μουντιάλ: Ο μικρός τελικός Βέλγιο – Αγγλία που θα διεξαχθεί στην Αγία Πετρούπολη το Σάββατο και φυσικά το ραντεβού του τελικού για Γαλλία και Κροατία, την Κυριακή, στο Λουζνικί της Μόσχας.