Από την πόλη Σλαβόνσκι Μπροντ –που βρίσκεται νοτιοανατολικά του Ζάγκρεμπ και κοντά στα σύνορα με τη Βοσνία –έλκει την καταγωγή του ο Μάριο Μάντζουκιτς.

Ο ηλικίας 32 ετών επιθετικός, που έβαλε φαρδιά-πλατιά την τζίφρα του στην πρόκριση της Κροατίας στον τελικό του Μουντιάλ (διαμόρφωσε στο 109′ το τελικό 2-1 απέναντι στην Αγγλία), είναι μάλιστα φίλος και συντοπίτης με έναν «Ελληνα».

Βάζω σε εισαγωγικά την εθνικότητα επειδή ο Ντανιέλ Τσέζαρεκ δεν έχει πάρει την ελληνική υπηκοότητα, αλλά ομιλεί τη γλώσσα μας και διαφημίζει τη χώρα ως δεύτερη πατρίδα του μετά τη θητεία του σε Ακράτητο, Αιγάλεω, Αστέρα Τρίπολης (είναι ο τοπ σκόρερ των Αρκάδων στη Σούπερ Λίγκα) και Αρη. Από το καλοκαίρι του 2004 μέχρι τον Ιανουάριο του 2012 αγωνίστηκε στα μέρη μας και δέθηκε με την Ελλάδα.

Πλέον, στα 35 του έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση και διατηρεί καφετέρια στην πόλη Σλαβόνσκι Μπροντ. Θαμώνας μάλιστα του μαγαζιού είναι ο πατέρας τού Μάντζουκιτς.

Και δεν έχουν έναν τυπικό χαιρετισμό. Γνωρίζονται πολλά χρόνια. Οπως και με τον γιο του. Από τότε που ο Ντανιέλ και ο Μάριο ήταν συμπαίκτες στη Μαρσόνια, την ομάδα της πόλης.

Οι δεσμοί φιλίας παραμένουν ισχυροί έως και σήμερα.

Καρφί

Το εκπληκτικό γκολ του Μάρκο φαν Μπάστεν στον τελικό του Euro 1988 έχει μείνει στην ιστορία και χάρισε στην Ολλανδία (μαζί με το δεύτερο γκολ του Γκούλιτ) τον μοναδικό της τίτλο, κόντρα στη Σοβιετική Ενωση.

Ο παλαίμαχος σέντερ φορ (επικεφαλής στο τμήμα ανάπτυξης της FIFA) πήρε κι αυτός θέση για τον Νεϊμάρ, λέγοντας ότι θα πρέπει να καταλαβαίνει πότε το παρακάνει πέφτοντας στο έδαφος, ενώ τον ειρωνεύτηκε προσθέτοντας: «Τουλάχιστον το θετικό είναι πως κάνει τον κόσμο να γελάει».

Με διαμεσολαβητή τον Μπάγεβιτς

Ο Μάτο Γιάγιαλο είναι ένας μέσος που αρέσει στους ανθρώπους της ΑΕΚ και που παρά τις δυσκολίες της απόκτησής του από την Παλέρμο παραμένει στο προσκήνιο. Μάλιστα, στην υπόθεση του βόσνιου μέσου έχει εμπλοκή και ο Ντούσαν Μπάγεβιτς. Λόγω κύρους αλλά και κοινής καταγωγής, έχει αναλάβει τον ρόλο του διαμεσολαβητή. Κάνοντας πρόσφατα, όπως μου λένε, ακόμα και συνάντηση με τους εκπροσώπους του παίκτη. Σε μια σαφή προσπάθεια να προχωρήσει η υπόθεση.

Από πατρίδα σε πατρίδα ο Κούρντι

Ηταν Σεπτέμβριος του 2014, όταν ο Πανιώνιος των Μνημονίων συναινούσε ασυζητητί στη θεόσταλτη πρόταση 500.000 ευρώ της Αλ Αχλί για τον Αμίρ Κούρντι (που έχει σαουδάραβα πατέρα και ελληνίδα μητέρα). Τέσσερα χρόνια μετά, ο δεξιός μπακ που έφτασε τα 27, επιστρέφει από τα πάτρια εδάφη για να επανενταχθεί στους Κυανέρυθρους, έχοντας στο παλμαρέ του τέσσερις τίτλους (κατέκτησε το πρωτάθλημα Σαουδικής Αραβίας το 2015-16, το Κύπελλο την ίδια σεζόν, το Σούπερ Καπ το 2016-17 και το Κύπελλο του Πρίγκιπα το 2014-15).

Εφτασε να αγωνίζεται και στο ασιατικό Τσάμπιονς Λιγκ, ωστόσο οι συνολικές συμμετοχές του καταδεικνύουν ότι δεν καθιερώθηκε στο βασικό σχήμα. Είχε 26 εμφανίσεις σε τέσσερις σεζόν στο πρωτάθλημα και έξι στο Κύπελλο. Περισσότερο πάντως διακρίθηκε στις διεθνείς διοργανώσεις απαριθμώντας 15 παιχνίδια (1 γκολ, 4 ασίστ) στο ασιατικό Τσάμπιονς Λιγκ.

Θυμίζω ότι ο Κούρντι –που ανακοινώθηκε χθες επίσημα ότι επιστρέφει στον Πανιώνιο –είχε συμπληρώσει δεκαετία στη Νέα Σμύρνη.

Δεν «ψήνει» τον Ουζουνίδη ο Μάλμπασιτς

Ο Φίλιπ Μάλμπασιτς είναι μια περίπτωση που προτάθηκε και εξετάστηκε από την ΑΕΚ για την ενίσχυση των άκρων της. Ωστόσο, ο σέρβος ακραίος της Τενερίφης δεν φαίνεται ότι μπορεί να αποτελέσει τη λύση που ψάχνει η Ενωση και δη ο Μαρίνος Ουζουνίδης. Ο έλληνας τεχνικός αναζητεί παίκτη με διαφορετικά χαρακτηριστικά και ενδεχομένως περισσότερη ποιότητα για τα άκρα, κάτι που μάλλον καίει την περίπτωση του Μάλμπασιτς για την ΑΕΚ. Δεν είμαι απολύτως σίγουρος, αλλά κάτι τέτοιο βλέπω στον ορίζοντα. Το ζήτημα είναι να δω και κάποιον νέο παίκτη στα Σπάτα! Γιατί όντως οι πρωταθλητές έχουν καθυστερήσει και μάλιστα πάρα πολύ. Οι δε υποχρεώσεις πλησιάζουν.