«Αντίθετα από τη ρητορική που αναπτύσσεται από την αντιπολίτευση πράγματι γυρίζει σελίδα η χώρα μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θεραπεύονται όλες οι πληγές της οκταετίας της λιτότητας και της μαυρίλας των μνημονίων. Προφανώς περνάμε σε μια νέα περίοδο που τα μέσα εκτέλεσης της πολιτικής είναι πλέον δικά μας», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος στην ενημέρωση που παραχώρησε σήμερα στους διπλωματικούς συντάκτες στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ο κ. Κατρούγκαλος προέταξε τη δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, στην οποία επιβεβαιώνεται το τέλος των μνημονίων που σηματοδοτεί και μία καθαρή έξοδο από τα προγράμματα οικονομικής βοηθείας.

Αναφερόμενος στα ευρωπαϊκά θέματα έδωσε την εικόνα για τη συζήτηση γύρω από το μέλλον της ΕΕ που βρίσκεται σε εξέλιξη διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι είναι αλληλένδετο και με το μεταναστευτικό πρόβλημα, το οποίο χρίζει αποτελεσματικής αντιμετώπισης από την ΕΕ, γεγονός που διαφάνηκε και στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, η οποία σηματοδοτήθηκε από την προσπάθεια διατήρησης της ενότητας της Ευρώπης απέναντι σε αυτό το μείζον ζήτημα αποδεικνύοντας ότι πρόκειται για ένα πολιτικό πρόβλημα της Ευρώπης.

Σχολιάζοντας το συμβιβασμό που επήλθε στην ΕΕ είπε ότι «άφησε ανοιχτά τα σοβαρά ζητήματα», κυρίως όσον αφορά «μια συνολική λύση», όπως είναι η εξωτερική διάσταση του μεταναστευτικού -δηλαδή να παραμείνουν οι μετανάστες στην πατρίδα τους- αλλά και η αποτελεσματικότερη δυνατή φρούρηση των συνόρων της Ευρώπης, θέσεις που υποστηρίζει η χώρα μας. «Γι΄ αυτό, εμείς καλοδεχτήκαμε προτάσεις όπως αυτή για την ευρωπαϊκή ακτοφυλακή», σημείωσε.

Ο κ. Κατρούγκαλος ωστόσο έδωσε έμφαση στην εσωτερική διάσταση του μεταναστευτικού/προσφυγικού, ως «βασική προϋπόθεση για μία αποτελεσματική λύση», εστιάζοντας στην «αναγκαία αναμόρφωση του κανονισμού του Δουβλίνου ώστε να μην επιβαρύνονται υπέρμετρα οι χώρες πρώτης υποδοχής».