Mπορεί να λειτουργεί εν μέρει με περιοδικές εκθέσεις και μπορεί τμήμα των μόνιμων συλλογών του να είδαν μόνο όσοι ταξίδεψαν ώς το Κάσελ, στο πλαίσιο της documenta14. Οπως επίσης αυτή τη στιγμή δεν μπορεί κανείς να ορίσει πότε θα εγκαινιαστεί επισήμως. Ωστόσο το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης μπήκε στη βραχεία λίστα για το βραβείο Leading Culture Destinations (Κορυφαίοι Προορισμοί Πολιτισμού), στην κατηγορία «Νέοι Πολιτιστικοί Προορισμοί». Και είναι ένα από τα τρία υποψήφια μουσεία με τη διαφορά ότι οι δύο συνυποψήφιοι χώροι λειτουργούν ήδη πλήρως σε αντίθεση με το ΕΜΣΤ. Πρόκειται για το νέο παράρτημα του Ιδρύματος Καρμινιάκ στο Πορκερόλ της Γαλλίας, που φιλοξενεί 300 έργα τέχνης και είναι προσεγγίσιμο μόνο με πλεούμενο, και το Marshall House στο Ρέικιαβικ, ένα παλιό εργοστάσιο επεξεργασίας καταλοίπων ψαριών που έχει μετατραπεί σε πολιτιστικό κέντρο.

Ο φορέας που απονέμει τα συγκεκριμένα βραβεία λειτουργεί με την υποστήριξη των «New York Times» και τους υποψήφιους προς βράβευση χώρους αναδεικνύουν προσωπικότητες που θεωρούνται σημαντικές στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού. Πρόκειται για τον ίδιο φορέα που ανέδειξε την Αθήνα ως την πόλη με τη δυναμική πολιτιστικού προορισμού για το 2017.

ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΔΩΡΕΑ. Οταν ωστόσο θα γίνει η απονομή –σε 76 ημέρες από σήμερα –ουδείς γνωρίζει αν το πολύπαθο ελληνικό μουσείο θα είναι ανοιχτό. Κι αυτό διότι η Κυριακή 15 Ιουλίου είναι η τελευταία ημέρα που επισήμως έχει ανοιχτές πόρτες. Το πρόγραμμα των εκθέσεων που φιλοξενεί ολοκληρώνεται και από εδώ και πέρα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για το πότε επισκέπτες θα μπορέσουν να ξαναπεράσουν το κατώφλι του. Από μέρα σε μέρα η διοίκηση του ΕΜΣΤ περιμένει την αναθεώρηση του προϋπολογισμού λειτουργίας του που θα προκύψει με κοινή απόφαση των υπουργών Πολιτισμού και Οικονομικών για να προχωρήσει η έγκριση της δωρεάς από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, χωρίς την οποία δεν μπορεί να λειτουργήσει το μουσείο. Αν και οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για επίλυση του ζητήματος πριν μπει ο Αύγουστος –οπότε και θα «παγώσουν» όλες οι εξελίξεις –κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα να πει πότε τελικά θα τακτοποιηθούν όλες οι λεπτομέρειες ώστε ο χρόνος να αρχίσει να μετρά αντίστροφα για την πλήρη λειτουργία του μουσείου. Από τη στιγμή που θα προχωρήσει στη δωρεά το ΙΣΝ, το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε 12 μήνες, κάτι που σημαίνει ότι το ΕΜΣΤ δεν πρόκειται να εγκαινιαστεί –στην καλύτερη των περιπτώσεων –πριν από το φθινόπωρο του 2019.