Φρένο επιχειρεί να βάλει ο ΕΟΠΥΥ στην ταλαιπωρία των ασθενών με σοβαρές παθήσεις, οι οποίοι λαμβάνουν μόνο με έγκριση τα ακριβά φάρμακά τους. Αυτή είναι μόνο μία από τις αλλαγές που προωθεί το δαιδαλώδες ψηφιακό… μάτι που έχει στηθεί στον Οργανισμό με στόχο τη διαφάνεια και τον έλεγχο τόσο προς όφελος του ασφαλιστικού φορέα και όσο και προς όφελος των 11 εκατομμυρίων ασφαλισμένων του. Το Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης είναι μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που από την ερχόμενη Δευτέρα –σύμφωνα με το οργανόγραμμα του Οργανισμού –θα εγκαινιαστεί από 50 γιατρούς – ελεγκτές, μηδενίζοντας σταδιακά τα χιλιόμετρα που διανύουν οι ασφαλισμένοι για έγκριση. Ειδικότερα, η διαδικασία που ακολουθείται έως σήμερα για τα 70 από τα 420 σκευάσματα υψηλού κόστους έχει ως εξής: ο ασθενής επισκέπτεται τον γιατρό του για να λάβει γνωμάτευση. Επειτα καταθέτει το αίτημα προς έγκριση σε μία από τις επτά επιτροπές του ΕΟΠΥΥ. Εφόσον το αίτημα γίνει δεκτό, ο ασφαλισμένος αναγκάζεται σε ακόμη ένα… δρομολόγιο, ώστε να παραλάβει το απαραίτητο έγγραφο που ανάβει το πράσινο φως για να επισκεφτεί ένα από τα συνολικά 33 φαρμακεία του Οργανισμού.

Μάλιστα, το πέρα – δώθε των ασθενών σε γιατρούς, επιτροπές και φαρμακεία πρέπει να επαναλαμβάνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Ομως, με τη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα, η γνωμάτευση του θεράποντος ιατρού θα αποστέλλεται ηλεκτρονικά προς έγκριση, με στελέχη του Οργανισμού να σημειώνουν ότι για την πλήρη κάλυψη των αναγκών θα πρέπει να ενισχυθεί το δυναμικό με 300 γιατρούς που θα αναλάβουν τον ρόλο του e-ελεγκτή. Ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός του ασφαλιστικού φορέα – γίγαντα περιλαμβάνει και τον έλεγχο των νοσηλειών των ασφαλισμένων σε ιδιωτικές κλινικές σε πραγματικό χρόνο. Ηδη ο… Μεγάλος Αδελφός παρακολουθεί στενά τέσσερις μεγάλες κλινικές και μαιευτήρια της Αθήνας, με τους γιατρούς του Οργανισμού να δίνουν έγκριση εισαγωγής και εξόδου του ασθενούς, βάσει του απαιτούμενου ιατρικού ελέγχου και της σχετικής συμφωνίας για τη δαπάνη της νοσηλείας. Σε περίπτωση διαφωνίας, στελέχη του Οργανισμού αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι η «τον τελευταίο λόγο τον έχει ο ΕΟΠΥΥ». Με το σύστημα αυτό προσδοκάται να μπει κόφτης στις φουσκωμένες χρεώσεις, ενώ αντίστοιχα οι πάροχοι (δηλαδή οι ιδιωτικές κλινικές) δεν θα αναγκάζονται σε εκ των υστέρων περικοπές, ώστε να ολοκληρωθεί η εξόφλησή τους από τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας.Παρά ταύτα εκκρεμεί ακόμη η πρόσληψη τουλάχιστον 200 γιατρών και φαρμακοποιών που θα έδινε λειτουργική ανάσα για την πλήρη εφαρμογή των ψηφιακών σχεδίων που δρομολογεί ο ΕΟΠΥΥ. Εν τω μεταξύ, έλεγχο στις ιατρικές δαπάνες τους μπορούν πλέον να κάνουν και οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι. Ηδη 600.000 πολίτες έχουν ενεργοποιήσει με τους κωδικούς του Taxis τον Ηλεκτρονικό Φάκελο Ασθενούς, που περιλαμβάνει το ασφαλιστικό ιστορικό τους, με όλες τις νοσηλείες, διαγνωστικές εξετάσεις, φάρμακα και ιατρικές επισκέψεις της τελευταίας 4ετίας. Ετσι, σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος διαπιστώσει μαϊμού χρεώσεις στον ΑΜΚΑ του μπορεί να ειδοποιήσει τον Οργανισμό μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος, μπλοκάροντας την πληρωμή του παρόχου (π.χ. φαρμακοποιού ή γιατρού) έως ότου να διεξαχθεί ο σχετικός έλεγχος από τον ΕΟΠΥΥ.

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ. Νέα παράταση έως τις 30 Ιουλίου στις συμβάσεις των παθολόγων, των γενικών γιατρών και των παιδιάτρων με τον ΕΟΠΥΥ έδωσε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Παράλληλα κατέθεσε στο παρά πέντε μια δέσμη πιο… ελκυστικών προτάσεων στους ελευθεροεπαγγελματίες, καθώς οι τελευταίοι επέδειξαν για μία ακόμη φορά αναιμικό ενδιαφέρον για να αναλάβουν τον ρόλο του οικογενειακού γιατρού.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με απόφαση του αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ, που είχε αναρτηθεί την περασμένη εβδομάδα στην ιστοσελίδα του Οργανισμού, η 15η Ιουλίου θα ήταν η τελευταία ημέρα ισχύος των συμβάσεων για τους 2.500 παθολόγους και παιδιάτρους του ΕΟΠΥΥ.Ομως, κατά τη συνάντηση του υπουργού Υγείας με την Ελληνική Εταιρεία Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής (ΕΛΕΓΕΙΑ), ο Ανδρέας Ξανθός παρουσίασε ένα νέο, πιο ελαφρύ, καθηκοντολόγιο για τους οικογενειακούς γιατρούς. Ετσι, μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε να αμείβονται οι οικογενειακοί γιατροί από τους ασθενείς που εξετάζουν εκτός του προβλεπόμενου 4ώρου ημερησίως ενώ παράλληλα εξαιρούνται οι κατ’ οίκον επισκέψεις σε ασθενείς από τις συμβατικές υποχρεώσεις του γιατρού.