Εναν ιδιαίτερα συντηρητικό εφέτη επέλεξε ο πρόεδρος Τραμπ ως υποψήφιο για το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, προκαλώντας πολλές αντιδράσεις από οργανώσεις για την προστασία των δικαιωμάτων που φοβούνται πως θα καταργηθούν πολλοί από τους φιλελεύθερους νόμους του κράτους. Ο 53χρονος Μπρετ Κάβανο είχε συμμετάσχει τη δεκαετία του 1990 στις έρευνες εις βάρος του τότε προέδρου Μπιλ Κλίντον και έχει διατελέσει νομικός σύμβουλος του προέδρου Μπους. Εδώ και μία δεκαετία είναι πρόεδρος του εφετείου της Ουάσιγκτον, ενός δικαστηρίου γνωστού για τις σημαντικές υποθέσεις που εξετάζει, το οποίο θεωρείται εφαλτήριο για το Ανώτατο Δικαστήριο.

«Κανείς δεν έχει περισσότερα προσόντα για τη θέση αυτή, κανείς δεν την αξίζει τόσο» δήλωσε ο Τραμπ παρουσιάζοντας τον Κάβανο. Οι Δημοκρατικοί δεν φαίνεται να συμφωνούν καθόλου. Τα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος στη Γερουσία ορκίστηκαν να αντιταχθούν στον διορισμό του, μια μάχη που ελπίζουν ότι θα τους είναι και πολιτικά χρήσιμη ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο τον Νοέμβριο. «Θα αντιταχθώ σε αυτόν τον υποψήφιο πάση θυσία» δήλωσε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ, όταν έγινε γνωστό το όνομα του δικαστή που προτείνει ο Τραμπ να αναλάβει αυτή την ισόβια θέση στο εννιαμελές Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας που αποφασίζει για ζητήματα τα οποία αφορούν και τις επόμενες γενιές.

Πολλοί πρόεδροι στη διάρκεια της θητείας τους δεν έχουν την ευκαιρία να διορίσουν κάποιο μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου, όμως ο Ντόναλντ Τραμπ όχι μόνο ήδη έχει διορίσει ένα, αλλά τώρα, μετά τη συνταξιοδότηση του 81χρονου Αντονι Κένεντι, θα μπορέσει να διορίσει και δεύτερο, επηρεάζοντας σημαντικά τις ζωές των αμερικανών πολιτών. Ο πρώτος που διόρισε ήταν ο Νιλ Γκόρσατς με τον οποίο ο Κάβανο ήταν συμμαθητής, και μάλιστα την ίδια περίοδο ήταν και οι δύο βοηθοί του Κένεντι που τώρα αποχωρεί.

Ο δικαστής Κάβανο έχει επιδείξει τις συντηρητικές του απόψεις σε όλες του τις αποφάσεις, ενώ πρόσφατα εξέφρασε την αντίθεσή του στο Obamacare, το πρόγραμμα ιατροφαρμακευτικής κάλυψης για όλους τους Αμερικανούς, το οποίο εισήγαγε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Οπως τόνισε ο γερουσιαστής Σούμερ, εάν επικυρωθεί ο διορισμός του Κάβανο, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να ανατραπεί μία από τις πιο ιστορικές αποφάσεις που έλαβε το Ανώτατο Δικαστήριο, η περίφημη υπόθεση Ρο εναντίον Γουέιντ που νομιμοποίησε τις αμβλώσεις. Επίσης προειδοποίησε ότι θα καταργηθούν οι προβλέψεις του Obamacare για εκατομμύρια άπορους Αμερικανούς. Το 2011 ο Μπρετ Κάβανο πήρε μια σημαντική απόφαση υπέρ της οπλοκατοχής, ενώ το 2012 συμμετείχε στο πάνελ που ακύρωσε μέτρα για τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Πέρυσι συμμετείχε σε πάνελ των δικαστών που εξέδωσαν απόφαση με την οποία απαγόρευαν σε μια 17χρονη παράτυπη μετανάστρια που κρατούνταν στο Τέξας να κάνει άμβλωση. Τελικά την απόφαση ανέτρεψε το εφετείο και το κορίτσι κατάφερε να κάνει έκτρωση. Πάντως, πολλοί θεωρούν πως ένας από τους λόγους της επιλογής του από τον Τρςαμπ είναι το σκεπτικό που έχει δημοσιεύσει παλαιότερα, ότι «ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα πρέπει να διώκεται ποινικά στη διάρκεια της θητείας του».