Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, πρότεινε στους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ κατά την πρώτη ημέρα της συνόδου στις Βρυξέλλες, τα κράτη μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες στο 4% του ΑΕΠ, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, σε δημοσιογράφους στη βελγική πρωτεύουσα.

«Ο πρόεδρος Τραμπ, που μίλησε πρώτος, έθεσε το θέμα όχι μόνο της επίτευξης του 2%, σήμερα, αλλά (έθεσε επίσης) ένα νέο όριο, το 4%», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλγαρίας.

Την πρόταση του Αμερικανού προέδρου επιβεβαίωσε και ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, τονίζοντας, ωστόσο, ότι δεν πρόκειται για κάποια επίσημη πρόταση από την πλευρά του.

Επίσης, στα λεγόμενα του προέδρου των ΗΠΑ αναφέρθηκε και ένας Βρετανός αξιωματούχος, ο οποίος σημείωσε, ότι μέχρι στιγμής, η σύνοδος δεν έχει δείξει σημάδια ενότητας ανάμεσα στα μέλη του ΝΑΤΟ όσον αφορά το μέλλον της Συμμαχίας.

Οι σύμμαχοι δεσμεύονται να τηρήσουν τους στόχους στις αμυντικές δαπάνες μετά τις επικρίσεις Τραμπ

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ διακήρυξαν την «ακλόνητη δέσμευσή» τους στους συμφωνημένους στόχους για τις αμυντικές δαπάνες στη Σύνοδο των κρατών μελών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου σήμερα στις Βρυξέλλες, ενώ υπογράμμισαν την ανησυχία τους για τις απειλές που θέτουν η Ρωσία, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα.

Σε μια σαφή αναφορά προς τις επικρίσεις που εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι οι εταίροι του στο ΝΑΤΟ δαπανούν πολύ λίγα στον τομέα της άμυνας, η Βορειοατλαντική Συμμαχία σημειώνει στο τελικό ανακοινωθέν:

«Δεσμευόμαστε στη βελτίωση της ισορροπίας στον καταμερισμό των δαπανών και των ευθυνών ως κράτη μέλη της Συμμαχίας».

Επιπλέον, ο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ τόνισαν την ανησυχία τους σχετικά με τις πρόσφατες ενέργειες της Ρωσίας, λέγοντας ότι περιορίζουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια. Υπογράμμισαν επίσης ότι «στέκονται αλληλέγγυοι» προς την εκτίμηση της Βρετανίας ότι η Ρωσία ευθύνεται για την επίθεση με τον νευροτοξικό παράγοντα στην πόλη Σάλσμπερι

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από