Με τη στόφα παγκόσμιας πρωταθλήτριας η Γαλλία απενεργοποίησε τα πυρηνικά όπλα του Βελγίου, αφήνοντάς το «άκαπνο» για πρώτη φορά στη διοργάνωση και υποχρεώνοντάς το στην πρώτη ήττα του έπειτα από ένα απίστευτο αήττητο σερί 23 αγώνων!

Allez les Bleus λοιπόν, καθώς το χρυσό γκολ του Ουμτιτί ήταν αρκετό για να στείλει τη Γαλλία (1-0) στον τρίτο τελικό της ιστορίας της. Μετά το 1998 στο Παρίσι και το 2006 στο Βερολίνο, οι Τρικολόρ θα παίξουν την Κυριακή στη Μόσχα σε έναν ακόμα τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Οι αφελείς Βέλγοι του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ γνώρισαν την ήττα στο πιο σημαντικό παιχνίδι από το μέχρι τώρα αήττητο σερί τους των 23 αγώνων (αν και έπρεπε να είχαν χάσει και στον όμιλο από την Εθνική μας στις Βρυξέλλες, που μας ισοφάρισαν στο φινάλε).

Πολύ απλά γιατί το ταλέντο μπορεί να ξεχειλίζει στους Κόκκινους Διαβόλους, αλλά από τη φανέλα τους λείπει κάτι πολύ βασικό. Ενα αστέρι! Αυτό που έβαλαν οι Γάλλοι το 1998 και από τότε η φανέλα τους βάρυνε απότομα με αποτέλεσμα την τελευταία εικοσαετία να μη χάνουν σε ημιτελικό (3/3) και να πηγαίνουν για το δεύτερο τρόπαιό τους, όταν πριν από το 1998 είχαν 0/3 σε ημιτελικούς Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ο Ντιντιέ Ντεσάν αγκαλιάστηκε με τον πρώην συμπαίκτη του Τιερί Ανρί (μέλος του τεχνικού τιμ του Βελγίου) στο Μουντιάλ της Γαλλίας το 1998, όπου είχαν σηκώσει μαζί το τρόπαιο.

Πέρα όμως από τα χαμόγελα, ο βετεράνος αρχηγός και νυν τεχνικός των Τρικολόρ έδειξε στον Ανρί αυτό που είχε πει μία ημέρα νωρίτερα στη συνέντευξη Τύπου ο Ζιρού. Οτι διάλεξε λάθος στρατόπεδο…

Ο Αντουάν Γκριεζμάν τείνει να εξελιχθεί σε MVP των Γάλλων στη διοργάνωση, καθώς εκτός των τριών γκολ έχει δώσει και δύο ασίστ, με την πολυτιμότερη να είναι το κόρνερ (στο 51′) που εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο ο Ουμτιτί στο πρώτο δοκάρι παίρνοντας… παραμάζωμα τον πολλά βαρύ Φελαϊνί, που πέρασε και δεν ακούμπησε στον τελικό.

Οι Βέλγοι μεθυσμένοι ακόμα από τη σαμπάνια της πρόκρισης επί της Βραζιλίας (σε ένα παιχνίδι μαγική εικόνα, ιδιαίτερα στο δεύτερο μέρος) έμειναν εκεί και έχασαν απειλώντας ουσιαστικά μία φορά στο 23′, στη μεγάλη απόκρουση του Λιορίς στο σουτ του Αλντερβάιρελντ. Αντίθετα, κορυφαίος παίκτης των Βέλγων ήταν ο τερματοφύλακας Κουρτουά που γλίτωσε την ομάδα του από μεγαλύτερη ήττα, με εξαιρετικές αποκρούσεις όπως αυτές στους Παβάρ (39′) και Ζιρού (56′) αλλά και στις καθυστερήσεις σε Γκριεζμάν και Τολισό.

Καλοί οιωνοί

Το γκολ του Ουμτιτί ήταν το 27ο συνολικά που σημειώνεται σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο από αμυντικό παίκτη! Ουσιαστικά πρόκειται για ένα εκπληκτικό ρεκόρ στην ιστορία, αφήνοντας πολύ πίσω το προηγούμενο, στα 16 γκολ σε τέσσερις διοργανώσεις. Το 1982 στην Ισπανία, το 1990 στην Ιταλία, το 2002 σε Κορέα και Ιαπωνία και το 2014 στη Βραζιλία. Οι οιωνοί όμως είναι καλοί και για τους Γάλλους, καθώς πριν από τον Ουμτιτί σκόραραν άλλοι δύο αμυντικοί στη διοργάνωση, ο Βαράν (με Ουρουγουάη) και ο Παβάρ (με Αργεντινή).

Η προηγούμενη φορά που είχε γίνει αυτό στην ομάδα των Τρικολόρ ήταν πριν από 20 χρόνια στο Μουντιάλ που είχαν φιλοξενήσει.

Ο Λοράν Μπλαν είχε λυτρώσει τους Γάλλους στο 114′ της αναμέτρησης με την Παραγουάη (1-0) στη φάση των 16, ενώ Λιζαραζού και Τιράμ είχαν σκοράρει στη φάση των ομίλων. Και τότε η Γαλλία πήρε το τρόπαιο.

Λουκάκου και Ντε Μπρόινε πνίγηκαν στα ρηχά από την άμυνα της Γαλλίας, ενώ και ο Αζάρ έμεινε με την κατάχρηση της ντρίμπλας και δύσκολα θα βρει άλλη ευκαιρία να στεφθεί παγκόσμιος πρωταθλητής.

Γκριεζμάν, Εμπαπέ και Βαράν ήταν εκ των κορυφαίων των ρεαλιστών Γάλλων που άξια είναι στον τελικό.