Το ζήτημα της – πέραν των τεσσάρων  μηνών – συνεχιζόμενης κράτησης των δύο ελλήνων στρατιωτικών, χωρίς μάλιστα την απαγγελία κατηγοριών, αναμένεται να κυριαρχήσει σε όλες τις συζητήσεις του Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες. Η τύχη των δύο Ελλήνων θα βρεθεί στο επίκεντρο και της συνάντησής του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αύριο το μεσημέρι, ενώ ο Πρωθυπουργός προτίθεται να το θέσει και στον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ με τον οποίο θα έχει σύντομο τετ α τετ στο περιθώριο της Συνόδου.              
Ο Αλέξης Τσίπρας ήδη έχει ζητήσει πρωτοβουλία από τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας, Γιενς Στόλτενμπεργκ, αναφέροντας ότι η χωρίς κατηγορία πολύμηνη κράτηση των δύο είναι γεγονός «απαράδεκτο» για συμμαχική χώρα, πόσω μάλλον όταν και στο πρώτο άρθρο του Βορειοατλαντικού Συμφώνου γίνεται λόγος για επίλυση των διαφορών μεταξύ των κρατών-μελών της Συμμαχίας χωρίς την απειλή προσφυγής στη βία.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΟΓΚΕΡΙΝΙ. Για τη συνεχιζόμενη κράτηση των δύο ελλήνων στρατιωτικών, εξάλλου, η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι στέλνει επιστολή στον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ντέιβιντ ΜακΑλιστερ, σε συνέχεια προηγούμενης επιστολής του πρώτου για το θέμα αυτό. Η Μογκερίνι επισημαίνει πως «η Ευρωπαϊκή Ενωση παρακολουθεί την υπόθεση από την αρχή», θυμίζοντας ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη κράτηση ευρωπαίων πολιτών στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των δύο ελλήνων στρατιωτικών», αλλά και ότι «στην τελευταία ετήσια έκθεσή της για την Τουρκία, που υιοθετήθηκε στις 17 Απριλίου 2018, η Κομισιόν υπενθύμισε την ανωτέρω θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το ζήτημα και προειδοποίησε την Τουρκία να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια εναντίον κράτους-μέλους, ή να προκαλέσει τριβές ή ενέργειες που θα μπορούσαν να βλάψουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών».
«Είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσουμε να επιδεικνύουμε αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και να εκδίδουμε συντονισμένες εκκλήσεις προς την τουρκική πλευρά για την άμεση απελευθέρωση των στρατιωτικών, είτε δημοσίως, είτε σε διμερείς επαφές», δηλώνει η Μογκερίνι.