Είμαι, που λες, 7-9 στα Village να δω την «Απαγωγή» (να πάτε, μόνο οι Ισπανοί κάνουν τόσο καλά θρίλερ τελικά). Μπροστά μου λοξώς αριστερά, σαν τον ΣΥΡΙΖΑ ένα πράμα, κάθονται πέντε μουσουλμάνες. Τις βλέπω και σκέφτομαι τι καταπίεση θα τρώνε από τον πατέρα – αφέντη για να δουν ένα σινεμαδάκι οι καημενούλες μωρέ.

Οι καημενούλες μωρέ, στο μεταξύ, μιλάνε μεταξύ τους, αλλά συνέχεια όμως. Επίσης γελάνε. Και δεν φτάνει που ΚΑΙ μιλάνε ΚΑΙ γελάνε, έχουν αναμμένα κινητά με τις οθονίτσες να σε στραβώνουν.

Οταν συμβαίνουν αυτά, συνήθως λέω ένα σςςςς χοντρό σαν τα σσσσοκολατάκια της Ντόρας και τους ζητώ να κλείσουν το κινητό. Αυτή τη φορά δεν μίλησα. Τις άφηνα να μας ταλαιπωρούν κι αντιδρούσα μαζοχιστικά –γιατί; Διότι ήταν αλλοδαπές, εξού και θα ήταν «ρατσιστικό» να τους κάνεις την ίδια παρατήρηση που σίγουρα θα έκανες σε Ελληνες.

Μια κυρία ακριβώς μπροστά τους αλλάζει θέση, κάθεται πίσω τους κι αρχίζει να κλωτσάει με δύναμη την πλάτη του καθίσματος της μιας απ’ αυτές. Η γυναίκα διαμαρτύρεται. Η άλλη, ως απάντηση, δυναμώνει τα χτυπήματα.

«Μα τι κάνετε εκεί;» τη ρωτάω μια – δυο φορές, γιατί κάνει πως δεν ακούει. «Τους είπα να σωπάσουν και με γράψανε». «Κι είναι λόγος αυτός να τις κλωτσάτε;». Ανέβηκαν οι τόνοι, φούντωσε ο καβγάς –κι εδώ έχει ενδιαφέρον πως ήταν περίπου 40 άτομα στην αίθουσα. Κανείς δεν πήρε θέση, κανείς δεν κουνήθηκε, κανείς δεν συμμετείχε. Ασάλευτοι έκαναν πως έβλεπαν την ταινία: ο πανικός της ακινησίας.

Για το «ηθικόν δίδαγμα» έγραψα αυτό το κείμενο. Γιατί και η κυρία και εγώ ήμαστε ρατσίστριες, τελικά. Με τον τρόπο της η καθεμία: αν οι μουσουλμάνες ήταν Ελληνίδες δεν θα τις κλώτσαγε, απλώς θα τους έλεγε να βγάλουν τον σκασμούλη. Ομως κι εγώ, αν ήταν Ελληνίδες δεν θα καθόμουνα σαν το χάπατο να τις υφίσταμαι, αλλά θα την έκανα την παρατήρηση. Ρατσίστρια η κυρία που τις κλώτσαγε μόνο και μόνο επειδή ήταν αλλοδαπές, ρατσίστρια κι εγώ που τις ανέχτηκα μόνο και μόνο επειδή ήταν αλλοδαπές.

ΥΓ: «Reverse racial discrimination» λέγεται αυτό, δηλαδή «αντίστροφη φυλετική διάκριση». Κι αυτό το δίωρο στα Village μού το δίδαξε απ’ την καλή και την ανάποδη.