Στη βρετανική πρωτεύουσα επικρατεί, όπως πάντα άλλωστε, μια «περίεργη» ζέστη. Η ατμόσφαιρα είναι υγρή, οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και κατεβαίνουν, οι σταγόνες βροχής εναλλάσσονται με τις αχτίδες του ήλιου. Αρκετά μέλη της ελληνικής παροικίας, τα οποία ετοιμάζονται σύντομα να εγκαταλείψουν το Λονδίνο για να «πετάξουν» με αφορμή τις καλοκαιρινές διακοπές στην Ελλάδα, μου έλεγαν ότι στα Harrods και το Harvey Nichols με τους χιλιάδες καθημερινά επισκέπτες οι Κινέζοι έχουν πάρει… τα σκήπτρα από τους Σαουδάραβες. Τα λαμπερά μάλιστα Harrods στο knightsbridge, ιδιοκτησίας της οικογένειας Αλ Τάνι του Κατάρ, έχουν γεμίσει από όλους αυτούς τους μικρόσωμους ανθρώπους οι οποίοι κάνουν πραγματικά «επιδρομές» στις exclusive boutiques των φημισμένων πολυκαταστημάτων. Κινέζοι ντυμένοι με Balmain και Louis Vuitton, Σαουδάραβες τυλιγμένοι σε κελεμπίες, Bentley και Rolls Royce. Μόδα, πανάκριβες αγορές αλλά και μεγάλο ενδιαφέρον γύρω από την τέχνη. Ο Ιούλιος προχωράει, οι περισσότεροι ετοιμάζονται για διακοπές, στο art world όμως εξακολουθούν να πραγματοποιούνται σημαντικά γεγονότα και deals εκατομμυρίων στερλινών. Κάποιες φορές μάλιστα πίσω από εντυπωσιακά εικαστικά δρώμενα στο πολύβουο Λονδίνο υπάρχει έντονη ελληνική παρουσία.

Η ελληνίδα εικαστικός μαζί με τους Lanvin – Rateau

Η περιοχή γύρω από το ιστορικό ξενοδοχείο The Claridges είναι γεμάτη από κομψές κατοικίες, exclusive boutiques, κοσμηματοπωλεία και αίθουσες τέχνης. Η Davies Street, ένας από τους ακριβότερους δρόμους του Mayfair, εκεί όπου βγαίνει η πλαϊνή έξοδος του ξενοδοχείου, φιλοξενεί μερικές από τις καλύτερες γκαλερί και στο τέλος του δρόμου τον πασίγνωστο οίκο δημοπρασιών Phillips. Στην 18 Davies Street Gallery φιλοξενούνται πλέον τα έργα της ελληνίδας εικαστικού Σοφίας Πετροπούλου μαζί με εξαιρετικής ποιότητας «κομμάτια» (renowned masters) του 20ού αιώνα. Εργα του περίφημου Armand-Albert Rateau ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως ο top interior designer το 1920 και βέβαια της Jeanne Lanvin του εμβληματικού γαλλικού οίκου μόδας. Η Lanvin συνεργάστηκε με τον αρχιτέκτονα-interior designer Rateau και δημιούργησαν μια σειρά υπέροχων επίπλων σε στυλ Art Deco. Τα έργα της Πετροπούλου, μαζί με αυτά των Lanvin και Rateau στη συγκεκριμένη γκαλερί, δημιουργούν ένα αίσθημα υπερηφάνειας για εμάς τους Ελληνες. Οταν μάλιστα με τη σημαντική αίθουσα τέχνης συνεργάζεται η νεαρή ταλαντούχα ιστορικός τέχνης Μαρία Μιγάδη. Εργα της Πετροπούλου υπάρχουν εδώ και καιρό στα διαμερίσματα ξένων κροίσων στο One Hyde Park, ένα από τα ακριβότερα κτίρια στον πλανήτη.

Στην τελική ευθεία

Η Αθήνα αρχίζει να «αδειάζει» σιγά σιγά. Αρκετός κόσμος έχει ήδη μεταφερθεί στα νησιά και άλλους προορισμούς. Κοινωνικές δραστηριότητες, εικαστικά δρώμενα, θεατρικές παραστάσεις, Φεστιβάλ και βέβαια τα μεγάλα, λαμπερά parties πραγματοποιούνται μακριά από την πρωτεύουσα. Λίγα πράγματα γίνονται πλέον στην πόλη. Ανάμεσά τους το fashion show του designer Τάσου Μητρόπουλου. Ο κ. Μητρόπουλος επέλεξε μερικά από τα ωραιότερα, νεαρά μοντέλα, να βαδίσουν στο catwalk με πολύτιμα υφάσματα και λαμπερά χρώματα. Blended Fashion Show στη Γλυφάδα λοιπόν… Λίγο πιο μακριά, γνωστά ονόματα της επιχειρηματικής, πολιτικής και κοινωνικής ζωής, έδωσαν το «παρών» στην Τελετή Αποφοίτησης του New York College. Μέσα σε έναν πανέμορφο, καταπράσινο κήπο με θέα την Ακρόπολη, δεκάδες παιδιά παρέλαβαν διπλώματα και διακρίσεις από Ελληνες και ξένους.