Το μνημόνιο λαμβάνει τέλος τυπικά στις 20 Αυγούστου και στις 21 ξεκινά η μετά – μνημόνιο εποχή, με ενισχυμένη εποπτεία και ημερομηνίες σταθμούς που η χώρα θα καλείται να ανταποκριθεί σε συγκεκριμένους στόχους.

Ήδη η Κομισιόν ανακοινώνει το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας, με πιο σκληρούς όρους σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες που βγήκαν από προγράμματα στήριξης, με το ΔΝΤ να έχει επίσης καθοριστικό ρόλο και να ανακοινώνει τον Αύγουστο την έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος στις αρχές του φθινοπώρου.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι η συνεδρίαση του Eurogroup στις 12 Ιουλίου, κατά την οποία θα εγκριθεί το μεταμνημονιακό πλαίσιο, ενώ θα δοθεί και το πράσινο φως για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης ύψους 15 δις. ευρώ του τρίτου προγράμματος.

Μία μέρα μετά στις 13 Ιουλίου θα συνεδριάσει το Δ.Σ. του ESM που θα δώσει την τελική έγκριση για την εκταμίευση των 15 δις. ευρώ.

Προς το τέλος Σεπτεμβρίου και αφού θα έχουν ολοκληρωθεί οι πανηγυρισμοί για την έξοδο από τα μνημόνια, θα πραγματοποιηθεί ο πρώτος μετά – μνημονιακός έλεγχος από τους θεσμούς (Ε.Ε., ΕΚΤ, ΔΝΤ, ESM).

Έλεγχος που θα επαναληφθεί σε τρεις μήνες, στο τέλος Δεκεμβρίου και θα κριθεί η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων…