Ο αντιπρόεδρος της ιρανικής κυβέρνησης αναγνώρισε ότι οι αμερικανικές κυρώσεις θα πλήξουν την οικονομία, αλλά υποσχέθηκε πως το Ιράν θα καταφέρει να «πουλήσει όσο περισσότερο πετρέλαιο μπορεί» προστατεύοντας ταυτόχρονα και τις τράπεζες.

Συγκεκριμένα ο Εσάκ Τζαχανγκιρί κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι προσπαθεί να σταματήσει τις ιρανικές εξαγωγές πετροχημικών, χάλυβα και χαλκού. «Η Αμερική προσπαθεί να μειώσει στο μηδέν τις ιρανικές πωλήσεις πετρελαίου, μια πηγή εισοδήματος ζωτικής σημασίας», δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Fars.

«Θα ήταν λάθος να σκεφτούμε ότι ο αμερικανικός οικονομικός πόλεμος σε βάρος του Ιράν δεν θα έχει αντίκτυπο», πρόσθεσε ο Τζαχανγκιρί.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε τον Μάιο ότι σκοπεύει να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία βάσει της οποίας η Τεχεράνη συμφώνησε να περιορίσει την πυρηνική της ανάπτυξη με αντάλλαγμα τη χαλάρωση των κυρώσεων.

Ο Τραμπ είπε ότι θα επιβάλει εκ νέου κυρώσεις και η Ουάσινγκτον στη συνέχεια ανακοίνωσε στις χώρες ότι θα πρέπει να σταματήσουν να αγοράζουν ιρανικό αργό από τις 4 Νοεμβρίου διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν οικονομικές κυρώσεις.

Την Τρίτη, ο αμερικανός πρεσβευτής στη Γερμανία κάλεσε το Βερολίνο να μπλοκάρει την προσπάθεια του Ιράν να αποσύρει μεγάλα ποσά μετρητών από τραπεζικούς λογαριασμούς στη Γερμανία.

Ο Τζαχανγκιρί δήλωσε ότι το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν και η κεντρική τράπεζα έχουν λάβει μέτρα για να διευκολύνουν τις τραπεζικές δραστηριότητες του Ιράν παρά τις αμερικανικές κυρώσεις. Δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις, οι οποίες συνεχίζουν να στηρίζουν την πυρηνική συμφωνία, υποστηρίζουν ότι θα κάνουν ακόμα περισσότερα για να ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις τους να διατηρήσουν τις σχέσεις τους με το Ιράν – αν και μια σειρά από εταιρίες έχουν ήδη πει ότι σχεδιάζουν να αποχωρήσουν.

Οι υπουργοί Εξωτερικών από τις υπόλοιπες πέντε χώρες που υπέγραψαν την πυρηνική συμφωνία – Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Κίνα και Ρωσία – προσέφεραν την Παρασκευή ένα πακέτο οικονομικών μέτρων στο Ιράν, αλλά η Τεχεράνη είπε ότι δεν ήταν αρκετό.

«Πιστεύουμε ότι οι Ευρωπαίοι θα ενεργήσουν με τέτοιο τρόπο που να πληροί τις ιρανικές απαιτήσεις, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε», δήλωσε ο Τζαχανγκιρί.

Πρόσθεσε ότι οι αμερικανικές πιέσεις στο Ιράν ασκήθηκαν την ώρα που οι ΗΠΑ ξεκίνησαν «οικονομικό πόλεμο με την Κίνα και ακόμα με τους συμμάχους τους», αναφερόμενος στις εμπορικές εντάσεις μεταξύ της Ουάσινγκτον κα πολλών από τους βασικούς εμπορικούς τους εταίρους. Κατηγόρησε επίσης την Ουάσινγκτον ότι προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τις οικονομικές πιέσεις για να προκαλέσει διαδηλώσεις στο Ιράν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από