Ο Λουίς Ενρίκε είναι ο προπονητής που αναλαμβάνει να δώσει στην Εθνική Ισπανίας τη χαμένη αίγλη. Ο πρώην προπονητής της Μπαρτσελόνα συμφώνησε για συμβόλαιο δύο χρόνων και ουσιαστικά θα οδηγήσει αυτός την ισπανική ομάδα στην επόμενη διοργάνωση του Euro 2020. O 48χρονος προπονητής έχει χωρίς αμφιβολία ιδιαίτερα δύσκολο έργο. Η Ισπανία προέρχεται από τρεις συνεχόμενες αποτυχημένες διοργανώσεις. Στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, πριν από τέσσερα χρόνια, αποκλείστηκε από τη φάση των ομίλων, έχοντας παράλληλα και μία βαριά ήττα από την Ολλανδία (5-1). Στο Euro της Γαλλίας αποκλείστηκε από την Ιταλία, ενώ φέτος στο Μουντιάλ της Ρωσίας ήρθε ο αποκλεισμός από τη διοργανώτρια Ρωσία στη φάση των 16 και στη διαδικασία των πέναλτι. Η Εθνική Ρωσίας ήταν στο Νο 70 της κατάταξης της FIFA. Ουσιαστικά ο Λουίς Ενρίκε θα πάρει τη θέση του Γιουλέν Λοπετέγκι, ο οποίος απολύθηκε δύο ημέρες πριν από τον πρώτο αγώνα στο Μουντιάλ (με την Πορτογαλία), μόλις ανακοίνωσε τη συμφωνία του με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Ετσι, στον πάγκο σε όλα τα παιχνίδια ήταν ο αθλητικός διευθυντής Φερνάντο Ιέρο.

Οι άλλοι υποψήφιοι

Ο Λουίς Ενρίκε δεν ήταν ο μοναδικός υποψήφιος. Στο μπλοκάκι του προέδρου της ομοσπονδίας, Λουίς Ρουμπιάλες, ήταν επίσης οι Κίκε Σάντσεθ Φλόρες, Μίτσελ (πρώην προπονητής του Ολυμπιακού), αλλά και ο Ρομπέρτο Μαρτίνεθ, το όνομα του οποίου δεν συζητήθηκε ιδιαίτερα, καθώς έχει συμβόλαιο με την Εθνική Βελγίου, η οποία είναι ήδη στην ημιτελική φάση του Μουντιάλ. Ο 48χρονος τεχνικός δεν δούλεψε από το περασμένο καλοκαίρι, όταν αποχώρησε από την Μπαρτσελόνα. Κι ασφαλώς, η πρόκληση που έχει μπροστά του είναι μεγάλη. Ας μην ξεχνάμε ότι τα μεγάλα ονόματα της Εθνικής έχουν αρχίσει να αποχωρούν.

Ο Αντρές Ινιέστα ανακοίνωσε πως σταματά η καριέρα του με την Εθνική, ενώ είναι άγνωστο τι θα αποφασίσει ο Πικέ. Ο άνθρωπος που αναλαμβάνει να τον βοηθήσει σε αυτή την προσπάθεια είναι ο 47χρονος Χοσέ Φρανσίσκο Μολίνα, πρώην διεθνής τερματοφύλακας, που θα αντικαταστήσει τον Φερνάντο Ιέρο στη θέση του αθλητικού διευθυντή, ο οποίος έχει εργαστεί ως προπονητής στη Βιγιαρεάλ, τη δεύτερη ομάδα της Χετάφε, και ακόμα σε Χονγκ Κονγκ, Ινδία και Μεξικό. Η επιλογή του έγινε χάρη και στις εξαιρετικές σχέσεις που έχει με τον Ρουμπιάλες. Ο Λουίς Ενρίκε άρχισε την προπονητική του καριέρα στη δεύτερη ομάδα της Μπαρτσελόνα, συνέχισε σε Ρόμα και Θέλτα και το 2014 ανέλαβε την πρώτη ομάδα των Μπλαουγκράνα.

Με την Μπαρτσελόνα κατέκτησε δύο πρωταθλήματα, τρία Κύπελλα και το Τσάμπιονς Λιγκ το 2015. Το καλοκαίρι του 2017 αποχώρησε και την ομάδα ανέλαβε ο Ερνέστο Βαλβέρδε.