Σκληρό χτύπημα στον Αλέξη Τσίπρα επεφύλαξαν χθες δύο πρώην «σύντροφοί» του, ενώ ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργος Πιτσιλής κονιορτοποίησε, ουσιαστικά, ένα από τα βασικά στοιχεία του κυβερνητικού αφηγήματος κατά την τελευταία τριετία, αναφέροντας ότι οι δυνατότητες αξιοποίησης της λίστας Λαγκάρντ έχουν πλέον εξαντληθεί.

Το πρώτο χτύπημα ήρθε από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, με αφορμή και την επέτειο από το δημοψήφισμα του 2015. Η πρώην Πρόεδρος της Βουλής σε άρθρο της στη βρετανική εφημερίδα «Guardian» επιτέθηκε με σφοδρότητα στον Πρωθυπουργό αναφέροντας ότι «έχει προδώσει τον λαό και πρέπει να φύγει», ενώ χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ «κόμμα… ζόμπι». Ακολούθησε η ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα, δηλώνοντας «θυμωμένη» για την επιλογή της να στηρίξει την κυβέρνηση Τσίπρα. Μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter ανέφερε χαρακτηριστικά πως τη στενoχωρεί και τη θυμώνει πολύ το γεγονός ότι στήριξε αυτή την κυβέρνηση, διότι ο Αλέξης Τσίπρας «είπε πολλά, πάρα πολλά ψέματα» και συνέχισε: «Θεωρητικά και πρακτικά προετοιμαζόσουν να γίνεις κυβέρνηση. Εάν πραγματικά δεν ήξερες, ήσουν απόλυτα επικίνδυνος και ακριβώς γι’ αυτό θα έπρεπε να το έχουμε αντιληφθεί όλοι εμείς» ήταν το δικό της χτύπημα.

ΒΑΡΙΕΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, απευθυνόμενη και σε ένα διεθνές κοινό, χρησιμοποιεί βαρύτατες εκφράσεις εναντίον του Αλέξη Τσίπρα που τον καταγγέλλει σχεδόν για όλη την πορεία του από το δεύτερο εξάμηνο του 2015 έως σήμερα, δηλαδή από το δημοψήφισμα και μετά. Για την επιλογή του να προχωρήσει σε συμφωνία με την Ευρώπη και σε νέο μνημόνιο, τον κατηγορεί ότι «πρόδωσε το γενναίο «όχι» του ελληνικού λαού» και ότι τώρα παρουσιάζει ως «επίτευγμα τη συνθηκολόγησή του με την τρόικα της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ». Καταλογίζει στον Πρωθυπουργό πως παρά τους ισχυρισμούς του περί «καθαρής εξόδου» από το Μνημόνιο έχει ήδη «νομοθετήσει για τη νέα λιτότητα που επιβλήθηκε με την τρόικα μέχρι το 2022».

Επιπλέον, η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας αναφέρει ότι η κυβέρνηση Τσίπρα «ξεκίνησε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς σπιτιών» χρησιμοποιώντας «αντισυνταγματικές μεθόδους και αστυνομική βία». Το… κερασάκι στην τούρτα αποτελεί η κατακλείδα του άρθρου της Κωνσταντοπούλου: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το αριστερό κόμμα που ισχυρίζεται ότι είναι. Εχει γίνει ένα πολιτικό ζόμπι, συντρίβοντας κάθε προοδευτική αξία. Η απομάκρυνσή του από την εξουσία είναι το πρώτο βήμα προς την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα».

ΑΔΥΝΑΤΗ Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ. Αυλαία ρίχνει στο μεταξύ η κυβέρνηση στην περιβόητη λίστα Λαγκάρντ. Οπως ανέφερε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, η αξιοποίηση της λίστας έχει πλέον τελειώσει μετά την απόφαση του ΣτΕ που προβλέπει πως δεν μπορεί να παραταθεί το ελεγκτικό δικαίωμα του Δημοσίου από τα 5 στα 10 έτη. «Η αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ είναι αδύνατη πια» δήλωσε , διευκρινίζοντας ότι ο έλεγχος μπορεί να γίνει πλέον μόνο στις περιπτώσεις εκείνες που από την ίδια τη λίστα προκύπτει μεγάλη διαφορά μεταξύ ετών, άνω των 10.000 ευρώ. Ο πρόεδρος της ΑΑΔΕ ανέφερε ότι εντοπίστηκαν μόλις 75 τέτοιες περιπτώσεις, εκ των οποίων οι τέσσερις είναι σε φάση ολοκλήρωσης, ενώ οι 71 έχουν ήδη ελεγχθεί.

Συνολικά από τη λίστα Λαγκάρντ ταυτοποιήθηκαν 1.727 ΑΦΜ ως τον Μάρτιο του 2017, ενώ τότε διαβιβάστηκε στην ΑΑΔΕ συμπληρωματικό πακέτο της λίστας, δηλαδή άλλα 1.228 ΑΦΜ. Ωστόσο οι δύο πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ ουσιαστικά σταματούν τον περαιτέρω έλεγχο. Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, ο πρόεδρος της ΑΑΔΕ ανέφερε πως το να διατηρεί κανείς λογαριασμό στο εξωτερικό δεν συνιστά από μόνο του ποινικό αδίκημα.