Σε μια εμφανή προσπάθεια να αντιστρέψει το βαρύ κλίμα που επικρατεί για την κυβέρνηση στη Βόρεια Ελλάδα μετά τη συμφωνία των Πρεσπών, και υπό την πίεση των συνεχών κινητοποιήσεων για το Μακεδονικό, ο Αλέξης Τσίπρας ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη (για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες) για να μιλήσει σε εκδήλωση του ΣΒΒΕ. Οχι όμως στο κέντρο της πόλης όπου γίνονται αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, αλλά –όπως τονίζει και η αντιπολίτευση –στις παρυφές της.

Ο Πρωθυπουργός επέλεξε να χαϊδέψει αφτιά στη Θεσσαλονίκη, επαινώντας τη στάση των βορειοελλαδιτών βιομηχάνων και εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση στον ΣΕΒ. «Θέλω να σας συγχαρώ για την υπεύθυνη στάση που δημόσια κράτησε ο Σύνδεσμός σας και ο πρόεδρος κ. Σαββάκης, αναφορικά με τη Συμφωνία και τις προοπτικές που αυτή ανοίγει» ανέφερε και κάνοντας λόγο για επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται πρόσθεσε ότι «οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν και πρέπει να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο και να αποδείξουν στην πράξη ότι η Ελλάδα είναι ο ισχυρός παίκτης στην περιοχή των Βαλκανίων». Επιτέθηκε στην ηγεσία του ΣΕΒ σημειώνοντας ότι «ενώ είναι εξαιρετικά αμφίβολο ποιες ακριβώς παραγωγικές δυνάμεις εκπροσωπεί, είναι βέβαιο ότι τα κίνητρά της είναι αμιγώς πολιτικά. Και δεν έχουν καμία σχέση με τις αγωνίες τόσο του επιχειρηματικού κόσμου όσο και της ελληνικής κοινωνίας. Αυτό αποδείχθηκε και από την πρόσφατη έκθεσή του, στην οποία ουσιαστικά επιχειρεί να παρέμβει στη δημόσια συζήτηση για τα μέτρα του ’19 και του ’20 (περικοπές συντάξεων και μείωση αφορολόγητου) και δίνοντας σήμα αναγκαιότητας εφαρμογής τους, ανεξάρτητα από το αν πιάνουμε τους στόχους ή όχι».

Για τις συντάξεις, πάντως, η υπουργός Εργασίας Eφη Αχτσιόγλου εμφανίστηκε μεν αισιόδοξη ότι δεν θα εφαρμοστούν τελικά οι μειώσεις, σημείωσε ωστόσο ότι η κυβέρνηση δεν θα κινηθεί μονομερώς, αλλά σε συνεννόηση με τους εταίρους της. Από την πλευρά της, η ΝΔ επανήλθε στο ζήτημα των συντάξεων με τροπολογία για την κατάργηση των μειώσεων που έχουν προνομοθετηθεί για 1/1/2019, αναφέροντας ότι «αυτό πρέπει να γίνει ως ελάχιστη ανταπόκριση στα υπερβολικά βάρη τα οποία επωμίστηκαν οι έλληνες πολίτες και ειδικότερα τα ασθενέστερα εισοδηματικά στρώματα, από τις πολιτικές της σημερινής κυβέρνησης».

για τη συμφωνια. Με στόχο να διαμορφώσει κλίμα αισιοδοξίας, ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στη συμφωνία του Eurogroup τόνισε χθες ότι εξασφαλίζει δημοσιονομικό χώρο για στοχευμένες φοροελαφρύνσεις 700 εκατ. ευρώ για το 2019 και μόνιμη αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα, ειδικά όσο θα σταθεροποιείται η οικονομία σε υψηλούς θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Υπό το βάρος του αρνητικού κλίματος –λόγω Μακεδονικού –που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, από τη μια ανέβασε τους τόνους στα εθνικά θέματα (με επίθεση ακόμη και στον Δημήτρη Αβραμόπουλο και την Ντόρα Μπακογιάννη, επειδή παραβρέθηκαν στην ορκωμοσία Ερντογάν) και από την άλλη υποστήριξε ότι η συμφωνία των Πρεσπών ανοίγει τον δρόμο των ευκαιριών για τους έλληνες επενδυτές, ενώ καθιστά τη Θεσσαλονίκη πρωτεύουσα των Βαλκανίων.

Υποστήριξε ωστόσο ότι δεν θα επιτρέψει «πάνω σε αυτές τις ευαισθησίες να γίνονται σκόπιμες παραποιήσεις και μια άθλια πολιτική προπαγάνδα πολιτικής και μικροκομματικής σκοπιμότητας που σε τελική ανάλυση υπονομεύει το εθνικό συμφέρον» και πρόσθεσε ότι «αποτελεί ευκαιρία το ότι στη γειτονική χώρα, δεν βρίσκονται πια οι εθνικιστές και οι παραχαράκτες της Ιστορίας, αλλά μια έντιμη και ειλικρινής ηγεσία».