Ενα μεγάλο βήμα προς την αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ πιστεύουν οι επιστήμονες ότι έχει γίνει, καθώς υπάρχουν επιτυχημένα αποτελέσματα από την κλινική δοκιμή φαρμάκου. Αυτό θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό καθώς μέχρι στιγμής οποιαδήποτε άλλη κλινική δοκιμή φαρμάκου για την άνοια είχε αποτύχει. Αλλη μια ένδειξη ότι μπορεί να βρισκόμαστε μπροστά σε μεγάλη επιστημονική ανακάλυψη που θα αλλάξει τις ζωές εκατομμυρίων ατόμων αποτελεί, σύμφωνα με τους ειδικούς, το γεγονός ότι οι μετοχές της φαρμακευτικής εταιρείας που κάνει τη δοκιμή εκτοξεύθηκαν.

Οι έρευνες ενός φαρμάκου για το Αλτσχάιμερ έχουν ξεκινήσει εδώ και χρόνια, όμως διαρκώς σημειώνονται αποτυχίες που έχουν οδηγήσει ακόμα και μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες να σταματήσουν τις δοκιμές. Οι ειδικοί στην άνοια αμφισβητούν την εμμονή που δείχνουν βιοτεχνολογικές εταιρείες στην αντιμετώπισης της β αμυλοειδούς πρωτεΐνης, που θεωρείται ότι δημιουργεί πλάκες οι οποίες συσσωρεύονται στον εγκέφαλο προκαλώντας άνοια. Ομως η σημαντική πρόοδος στις έρευνες της εταιρείας Biogen, με φάρμακο το οποίο έχει ως στόχο τη β αμυλοειδή πρωτεΐνη, ίσως ενθαρρύνει την έρευνα για παρόμοια φάρμακα.

Η είδηση έγινε δεκτή με συγκρατημένο ενθουσιασμό –διότι στο παρελθόν έχουν υπάρξει μόνο αποτυχίες και παρά τα άλματα που έχουν σημειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες στην εύρεση φαρμάκων, το Αλτσχάιμερ, η πιο συχνή μορφή άνοιας σε όλο τον κόσμο, ακόμα δεν αντιμετωπίζεται. Καθώς τα φάρμακα για τον καρκίνο που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών έχουν αγγίξει ποσοστά επιτυχίας 20%, η αναζήτηση του φαρμάκου για την αντιμετώπιση της άνοιας είχε μέχρι τώρα ποσοστά αποτυχίας 99,6%.

Ισως αυτή η μεγάλη σειρά αποτυχιών βοηθά στο να εξηγήσει γιατί οι θετικές κλινικές δοκιμές αποτελεσμάτων για ένα νέο φάρμακο για το Αλτσχάιμερ που ανακοίνωσαν η αμερικανική Biogen και η ιαπωνική Eisai εκτόξευσαν τις μετοχές τους. Οι εταιρείες δημοσίευσαν «στατιστικά σημαντικές» αποδείξεις ότι το φάρμακο, με την ονομασία ΒΑΝ2401, με αντισώματα που στοχεύουν στη β αμυλοειδή πρωτεΐνη, μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της ασθένειας. Οι αναλυτές υπολογίζουν πως υπάρχουν 50% πιθανότητες το φάρμακο να πάρει έγκριση για να κυκλοφορήσει στην αγορά.

Πάντως, τα στελέχη της Biogen είναι πιο συγκρατημένα, καθώς η β αμυλοειδής πρωτεΐνη θεωρείται εδώ και πολύ καιρό ύποπτη ως κύρια αιτία του Αλτσχάιμερ και γι’ αυτό βρίσκεται στο στόχαστρο πολλών κλινικών δοκιμών, μέχρι τώρα χωρίς επιτυχία. Ο ελληνικής καταγωγής πρόεδρος της Biogen Στέλιος Παπαδόπουλος δήλωσε στο κανάλι CNBC ότι η πρόσφατη εξέλιξη είναι «εξαιρετικά ενθαρρυντική», μια και είναι η πρώτη φορά που φάρμακο έδειξε να καθαρίζει την αμυλοειδή πλάκα. «Κυρίως όμως ο καθαρισμός της πλάκας συνδέθηκε με επιβράδυνση της έκπτωσης των γνωστικών λειτουργιών».

Οπως έγινε γνωστό για πρώτη φορά το φάρμακο δοκιμάστηκε επί 12 μήνες χωρίς επιτυχία. Κατόπιν δοκιμάστηκε επί 18 μήνες και αυτή τη φορά οι 856 ασθενείς που πήραν μέρος «επέδειξαν στατιστικά σημαντική επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου», σε σύγκριση με εκείνους που είχαν πάρει placebo.

Πολλοί σημαντικοί ερευνητές συνεχίζουν να πιστεύουν ότι η εύρεση ενός επιτυχημένου φαρμάκου για το Αλτσχάιμερ είναι θέμα χρόνου, όμως ζητούσαν οι έρευνες να πραγματοποιηθούν σε μεγαλύτερο φάσμα. Ενας εξ αυτών, ο Τζεφ Κάμινγκς, που δημοσιεύει εδώ και χρόνια ετήσια μελέτη παρακολουθώντας τις αποτυχίες για την εύρεση του φαρμάκου, δείχνει αισιόδοξος. «Τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής του ΒΑΝ2401 είναι εντυπωσιακά και στηρίζουν την υπόθεση για την αμυλοειδή πρωτεΐνη» δήλωσε. «Αυτή τη στιγμή, όποιο φάρμακο καταφέρει να επηρεάσει τον εγκέφαλο είναι θετική εξέλιξη. Είμαστε στη σωστή κατεύθυνση».