Η Πολωνία δεν θα υποκύψει στις πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση στο δικαστικό της σύστημα, διαβεβαίωσε την Δευτέρα ο επικεφαλής του κυβερνώντος δεξιού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) Γιάροσλαβ Κατσίνσκι.

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές, τις οποίες έχουν επικρίνει οι Βρυξέλλες αλλά και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι «κρίσιμες» για να καταπολεμηθεί η διαφθορά και να τερματιστεί η κομμουνιστική περίοδος, τόνισε ο Κατσίνσκι μιλώντας στην φιλοκυβερνητική εβδομαδιαία εφημερίδα Sieci.

Η Βαρσοβία βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες για τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί στο δικαστικό σύστημα της χώρας το συντηρητικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη.

Τόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για τις μεταρρυθμίσεις, καθώς εκτιμούν ότι η πολωνική κυβέρνηση προσπαθεί να θέσει υπό τον έλεγχό της το δικαστικό σύστημα. Εξάλλου η Κομισιόν ανακοίνωσε την προηγούμενη Δευτέρα ότι ξεκινά μια «διαδικασία επί παραβάσει» εναντίον της Πολωνίας για το θέμα αυτό.

Οι δηλώσεις του Κατσίνσκι, ο οποίος ισχυρίζεται ότι η Πολωνία «δεν θα καμφθεί» από τις διαδικασίες των Βρυξελλών, γίνονται λιγότερο από μία εβδομάδα αφού τέθηκε σε ισχύ η τελευταία μεταρρύθμιση, η οποία προβλέπει τη μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου στα 65 χρόνια από τα 70 που είναι τώρα.

Από τη μεταρρύθμιση επηρεάζονται 27 δικαστές σε σύνολο 72, δηλαδή περισσότερους από το ένα τρίτο.

Η πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου, η Μαλγκορζάτα Γκέρσντορφ, που είναι 65 ετών, χαρακτήρισε το μέτρο «δίωξη» και αρνήθηκε να παραιτηθεί από τη θέση της, προτάσσοντας το συνταγματικό της δικαίωμα να παραμείνει στην προεδρία του Δικαστηρίου μέχρι να ολοκληρωθεί η εξαετής θητεία της το 2020.

Το πολωνικό Σύνταγμα «δεν καθορίζει τις συνθήκες υπό τις οποίες μπορεί να διακοπεί η θητεία ενός προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου», αντέτεινε ο Κατσίνσκι. «Πρόκειται για μια εξαετή θητεία, όμως αν κάποιος συνταξιοδοτηθεί στη διάρκεια αυτή, δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα και συνταξιούχος και δικαστής», πρόσθεσε.

Στην αντιπαράθεσή της με την κυβέρνηση η Γκέρσντορφ έχει τη στήριξη όλων των δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου, κύκλων της αντιπολίτευσης, χιλιάδων διαδηλωτών καθώς και υψηλόβαθμων Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Αναφερόμενος στο θέμα αυτό, ο τραγουδιστής των Rolling Stones Μικ Τζάγκερ σχολίασε την Κυριακή στη διάρκεια συναυλίας του συγκροτήματος στη Βαρσοβία: «Είμαι πολύ γέρος για να είμαι δικαστής, αλλά αρκετά νέος για να τραγουδώ».

Με αυτό τον τρόπο απάντησε στο κάλεσμα του πρώην προέδρου της Πολωνίας Λεχ Βαλέσα, ο οποίος έχει ζητήσει από τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει τη μάχη των Πολωνών που «υπερασπίζονται την ελευθερία».