Ανησυχία στους καταναλωτές έχει προκαλέσει η προληπτική ανάκληση μίγματος κατεψυγμένων λαχανικών, το οποίο ενδέχεται να περιέχει τον παθογόνο μικροοργανισμό «Listeria monocytogenes». Το συγκεκριμένο προϊόν ανήκει στην εταιρεία «LIDL HELLAS & ΣIA OE» και πωλείται στα καταστήματά της με την εμπορική ονομασία Freshona.

Η ανάκληση από τον ΕΦΕΤ αφορά συσκευασία του ενός κιλού ανεξαρτήτως ημερομηνίας λήξης, το οποίο διακινήθηκε μέσω του βελγικού ομίλου «Greenyard NV».

Η επιχείρηση έχει ήδη ξεκινήσει την ανάκληση του ανωτέρω προϊόντος, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι σχετικοί έλεγχοι με τον ΕΦΕΤ να καλεί τους πολίτες, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί το συγκεκριμένο προϊόν, να μην το καταναλώσουν

.

Τι προκαλεί το μικρόβιο

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ, το γένος Listeria περιλαμβάνει μέχρι σήμερα εννέα αναγνωρισμένα είδη. Από αυτά, πρακτικά μόνο η L. monocytogenes αποτελεί παθογόνο για τον άνθρωπο. Η μετάδοση της L. monocytogenes στον άνθρωπο είναι στη συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών (99%) τροφιμογενής, προκαλείται δηλαδή μέσω της κατανάλωσης τροφίμων που περιέχουν υψηλούς πληθυσμούς L. monocytogenes.

Η μολυσματική για τον άνθρωπο δόση της L. monocytogenes παραμένει άγνωστη, ωστόσο φαίνεται να ποικίλλει ανάλογα με την ευπάθεια του οργανισμού, διαφέρει δηλαδή ανάλογα με την πληθυσμιακή ομάδα. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα της νόσου προσομοιάζουν με εκείνα της ελαφριάς γαστρεντερίτιδας ή της γρίπης (febrile gastroenteritis).

Ωστόσο, σε ανθρώπους που ανήκουν σε πληθυσμιακές ομάδες υψηλού κινδύνου, η νόσος εξελίσσεται συνήθως στη σοβαρότερη μορφή της (invasive disease, listeriosis) που χαρακτηρίζεται από σηψαιμία, μηνιγγοεγκεφαλίτιδα, αποβολές και θνητότητα περίπου 30%.

Ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες αποτελούν οι ηλικιωμένοι, τα βρέφη, οι έγκυες καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή παθολογικής ή ιατρογενούς αιτιολογίας, όπως διαβητικοί, ασθενείς με AIDS, ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία κ.α.

Η επιχείρηση έχει ήδη ξεκινήσει την ανάκληση του ανωτέρω προϊόντος, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι σχετικοί έλεγχοι του ΕΦΕΤ.