Η Βρετανία θα μελετήσει μαζί με τους εταίρους της μια νέα πιθανή αντίδραση προς τη Ρωσία για τα πρόσφατα περιστατικά δηλητηρίασης με νευροτοξική ουσία στο έδαφός της, δήλωσε ο βρετανός υπουργός Εσωτερικών χθες στο Κοινοβούλιο, τονίζοντας ότι η Μόσχα πρέπει να εξηγήσει «επακριβώς τι συμβαίνει». Ενημερώνοντας τους βουλευτές αμέσως μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής ασφαλείας Cobra, ο Σαντζίντ Ζαβίντ επιβεβαίωσε ότι τα δύο άτομα που χαροπαλεύουν σε νοσοκομείο στο Εϊμσμπερι εκτέθηκαν στον νευροτοξικό παράγοντα Novichok σε διαφορετική περιοχή από εκείνη στην οποία δηλητηριάστηκαν πριν από τέσσερις μήνες ο ρώσος πρώην διπλός πράκτορας Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια.

«Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις που έχουμε μέχρι στιγμής το ζευγάρι ήρθε σε επαφή με τη δηλητηριώδη ουσία σε διαφορετική τοποθεσία από εκείνη στην οποία έγινε η επιχείρηση καθαρισμού πριν από τέσσερις μήνες», είπε. Προέτρεψε τη Μόσχα να εξηγήσει πώς η 44χρονη Ντον Στέρτζες από το Σάλσμπερι, δηλαδή την πόλη όπου δηλητηριάστηκαν ο Σκριπάλ και η κόρη του, και ο 45χρονος Τσάρλι Ρόουλι, που παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση, ήρθαν σε επαφή με το Novichok πριν καταρρεύσουν το Σάββατο. Περισσότεροι από 100 αστυνομικοί και μέλη της αντιτρομοκρατικής έχουν αποκλείσει τα σημεία που πιστεύεται ότι επισκέφθηκαν, ενώ παίρνουν καταθέσεις από φίλους και γνωστούς τους.

Η αστυνομία δεν έχει ακόμα καταλήξει στον τρόπο με τον οποίο μολύνθηκαν, όμως θεωρείται ότι η ουσία βρισκόταν σε ένα σφραγισμένο δοχείο από τον Μάρτιο, όταν έγινε η επίθεση στους Σκριπάλ. Στελέχη της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας έχουν υπαινιχθεί ότι ίσως έχουν εντοπίσει εκείνους που πραγματοποίησαν την απόπειρα δολοφονίας του Ρώσου και της κόρης του, βάζοντας τη δηλητηριώδη ουσία στο πόμολο της εξωτερικής τους πόρτας. Το Λονδίνο απέδωσε τις ευθύνες στη Μόσχα και μαζί με τους συμμάχους του είχαν τότε επιβάλει μια σειρά από μέτρα στο Κρεμλίνο, συμπεριλαμβανομένης και της απέλασης ρώσων διπλωματών.

Η ρωσική κυβέρνηση έχει αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή στη δηλητηρίαση τόσο των Σκριπάλ όσο και του ζευγαριού πρόσφατα και εκπρόσωπος της ρωσικής πρεσβείας στο Λονδίνο επανέλαβε την προσφορά της χώρας του να πάρει μέρος στις έρευνες. Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών υπονόησε ότι οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες πραγματοποίησαν την επίθεση για να προκαλέσουν αντιρωσική υστερία και μάλιστα σε μια περίοδο που η χώρα του φιλοξενεί το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου. Η ουσία Novichok είχε αναπτυχθεί στα σοβιετικά στρατιωτικά εργαστήρια κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου –όμως οι φετινές επιθέσεις είναι η πρώτη γνωστή χρήση χημικού όπλου σε ευρωπαϊκό έδαφος μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το Νovichoc αργεί να αποσυντεθεί και σύμφωνα με τη γνώμη ειδικών θα μπορούσε να «επιβιώσει» επί μήνες ή και περισσότερο σε σφραγισμένο δοχείο ή σύριγγα, ενώ αρκεί ελάχιστη ποσότητα για να αρρωστήσει κάποιος σοβαρά αν έρθει σε επαφή με το αίμα του, το στόμα ή τη μύτη του.

Οι υπηρεσίες υγείας συμβουλεύουν όσους έχουν επισκεφθεί μέρη που θεωρούνται ύποπτα να πλύνουν καλά τα ρούχα τους και να καθαρίσουν αντικείμενα που είχαν μαζί τους και να μην πιάνουν αντικείμενα από το έδαφος, όπως σύριγγες. Χθες, το καταφύγιο αστέγων στο Σάλσμπερι, όπου διέμενε η Στέρτζες, εκκενώθηκε με τους ειδικούς να ψάχνουν πολλά σημεία. Αποκλείστηκαν και άλλα πέντε σημεία στις δύο πόλεις που είχε επισκεφθεί το ζευγάρι.

Η Τερίζα Μέι

«Το να βλέπουμε δύο ακόμα άτομα να έχουν εκτεθεί στο Novichok στο Ηνωμένο Βασίλειο μας ανησυχεί προφανώς πάρα πολύ», δήλωσε χθες η βρετανή πρωθυπουργός Τερίζα Μέι από το Βερολίνο όπου είχε συνάντηση με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. «Η αστυνομία θα κάνει τα πάντα για να ολοκληρώσει την έρευνα», πρόσθεσε.