Μία κάπως αμήχανη χειραψία, λίγη κουβέντα για ποδόσφαιρο, ένεκα Παγκοσμίου Κυπέλλου, και κατά πάσα πιθανότητα μια κάποια απογοήτευση για τη βρετανίδα πρωθυπουργό Τερίζα Μέι συμπεριέλαβε η χθεσινή συνάντησή της με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Η Μέι σκοπεύει να παρουσιάσει σήμερα στο υπουργικό της συμβούλιο στο Τσέκερς, τη θερινή της κατοικία, 65 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Λονδίνου, τη νέα πρότασή της για τις εμπορικές σχέσεις Βρετανίας και ΕΕ μετά το Brexit -μία ύστατη προσπάθεια να ενώσει τη διχασμένη κυβέρνησή της. Το νέο αυτό σχέδιο θα αφήνει τη Βρετανία ελεύθερη να καθορίζει τους δασμούς των προϊόντων που φτάνουν στη χώρα∙ η τεχνολογία θα επιστρατεύεται προκειμένου να προσδιορίζει τον τελικό προορισμό των προϊόντων – και ως εκ τούτου, κατά πόσο θα πρέπει να πληρωθούν βρετανικοί ή ευρωπαϊκοί δασμοί. Η σημερινή συνάντηση αναμένεται ωστόσο δύσκολη.

Πληροφορίες θέλουν τον υπουργό Brexit της Μέι, τον Ντέιβιντ Ντέιβις, να της έστειλε ένα γράμμα όπου χαρακτηρίζει το σχέδιο «ανεφάρμοστο». Οι θιασώτες του σκληρού Brexit δεν θέλουν επ’ ουδενί να παραμείνει η Βρετανία στη σφαίρα της ευρωπαϊκής τελωνειακής ένωσης. Λέγεται λοιπόν πως βαθύτερη ελπίδα της βρετανίδας πρωθυπουργού ήταν να εξασφαλίσει χθες, ενόψει του κρίσιμου υπουργικού συμβουλίου στο Τσέκερς, τη στήριξη της γερμανίδας καγκελαρίου. «Οι διαπραγματεύσεις θα εισέλθουν τώρα σε μια κρίσιμη φάση. Γνωρίζετε ότι εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Κομισιόν είναι που ηγείται αυτών των διαπραγματεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο», ξεκαθάρισε ωστόσο η Μέρκελ. «Υπάρχει λοιπόν ένας αριθμός ζητημάτων που θα θέλαμε να συζητήσουμε εδώ και διμερώς, ένας αριθμός ουσιαστικών ζητημάτων», πρόσθεσε. Εν είδει παρηγοριάς, η Τερίζα Μέι έλαβε από τη Μέρκελ ποδοσφαιρική στήριξη: η Γερμανία είναι χαρούμενη που η ποδοσφαιρική ομάδα της Αγγλίας συνεχίζει την προσπάθειά της στο Μουντιάλ της Ρωσίας, δήλωσε η καγκελάριος. «Δυστυχώς, εμείς αποκλειστήκαμε», πρόσθεσε αναφερόμενη στη γερμανική ομάδα.