Αιχμές τόσο προς τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και προς τη ΝΔ εξαπέλυσε στην ομιλία της η Φώφη Γεννηματά, επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική της αυτόνομης πορείας που ακολουθεί το Κίνημα Αλλαγής. «Τσίπρας και Μητσοτάκης έχουν κάνει επιλογή τους την πόλωση και τον διχασμό», τόνισε, «το μέτωπο δημιουργήθηκε πριν από χρόνια στις πλατείες του μίσους» –αναδεικνύοντας το υπεύθυνο πολιτικό πρόσωπο της Κεντροαριστεράς.

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής επιχείρησε να αποδομήσει το δίπολο «πρόοδος – συντήρηση» που επιχειρεί να στήσει η κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «μεταμορφώσεις» του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος με αντισυστημική ρητορική αναδείχθηκε στην εξουσία, αλλά σήμερα «υποχωρεί άτακτα από τις προοδευτικές θέσεις». Με σαφή αναφορά στον κυβερνητικό εταίρο, η Γεννηματά μίλησε για «ακροδεξιούς συνεταίρους», αλλά και «δεξιούς συνεργάτες», υπονοώντας την καραμανλική πτέρυγα της ΝΔ. «Είπατε ότι η Ακροδεξιά είναι το τελευταίο καταφύγιο των απατεώνων. Ε, κάτι θα ξέρετε που το λέτε» επισήμανε με νόημα.

Παράλληλα, μπαίνοντας στο θέμα της συζήτησης, επέκρινε και τη σύμπλευση της κυβέρνησης με τους ευρωπαίους εταίρους, τονίζοντας πως «οι Ευρωπαίοι έχουν τους δικούς τους λόγους να επιχαίρουν για τις αποφάσεις του Eurogroup. Δεν βλέπουν έξοδο, αλλά βλέπουν ότι δεν θα χάσουν ούτε ευρώ γιατί έχει μπει υποθήκη η δημόσια περιουσία της Ελλάδας». Ανέφερε, δε, πως δεν υπάρχει λόγος για πανηγυρισμούς, καθώς η κυβέρνηση «δεν έφερε το τέλος των Μνημονίων», «δεν ρύθμισε ουσιαστικά το δημόσιο χρέος», «δεν ενίσχυσε τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη» και «δεν δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας για επενδύσεις». Ως προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της χώρας έθεσε την πολιτική αλλαγή και τη δημιουργία ενός «ολοκληρωμένου, προοδευτικού, αξιόπιστου σχεδίου με ελληνική ιδιοκτησία».

Στο ίδιο πλαίσιο του διπλού μετώπου, επικρίνοντας την εμφάνιση του Πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Γεννηματά επέλεξε να μην ασκήσει το δικαίωμα της δευτερολογίας. «Την ώρα που οφείλουμε απαντήσεις για τη ζωή των ελλήνων πολιτών, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης, κατώτεροι των περιστάσεων, ήρθαν εδώ να μας πουν τα οικογενειακά τους και να βγάλουν τα άπλυτά τους στη φόρα. Λυπάμαι πολύ» ανέφερε χαρακτηριστικά σε δήλωσή της.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ. Πριν από την έναρξη των ομιλιών, η Φώφη Γεννηματά και η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΣΥ κατέθεσαν πρόταση νόμου για μη περικοπή των συντάξεων, καθώς «οι προβλέψεις για τα υπερπλεονάσματα επιτρέπουν» μια τέτοια κίνηση. Στόχος ήταν να θέσουν την κυβέρνηση προ των ευθυνών της, κόβοντας, σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, τα «επικοινωνιακά παιχνίδια και τις προεκλογικού τύπου υποσχέσεις». Ηταν η ίδια η Γεννηματά, άλλωστε, που πριν από λίγες ημέρες επισήμανε στον Πιερ Μοσκοβισί πως η γενικόλογη συζήτηση επί του θέματος ωφελεί μόνο τις κυβερνητικές πρακτικές και όχι τους πολίτες.