Σε εφαρμογή το σχέδιο για «σκληρό ροκ» με χτυπήματα κάτω από τη ζώνη και με σκανδαλολογία, ύβρεις και λάσπη στον ανεμιστήρα, έχει βάλει το Μαξίμου.

Με ενορχηστρωτή τον διευθυντή του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού, Θανάση Καρτερό, και τον Αλέξη Τσίπρα σε ρόλο εκτελεστή, λόγω και της δεινότητάς του από το βήμα της Βουλής, θα ζήσουμε πολλά επεισόδια και συγκρούσεις που δεν θα έχουν τέλος.

Η προεκλογική εκστρατεία ξεκίνησε, κι αν η κυβέρνηση δεν αιφνιδιάσει για πολλούς λόγους με κάλπη το φθινόπωρο, τότε ενδεχομένως οι εκλογές να μετατεθούν για την ερχόμενη άνοιξη.

Παράταση

Η «παράταση» που έδωσε στη λυκοσυμμαχία Τσίπρα – Καμμένου ο Ζόραν Ζάεφ, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας για το Μακεδονικό να μετατίθεται για τον Ιανουάριο του 2019, κάνει κακό στη χώρα. Μια πολύμηνη προεκλογική περίοδος, με εντάσεις σαν και την χθεσινή συνεδρίαση, απειλεί να τινάξει στον αέρα τα όποια θετικά θα καταγραφούν στην οικονομία και την κοινωνία έπειτα από την έξοδο από τα μνημόνια, στις 20 Αυγούστου.

Το νοσηρό πολιτικό κλίμα που καταγράφηκε και χθες είναι δεδομένο ότι αποθαρρύνει τους επενδυτές οι οποίοι θέλουν πάντα σταθερότητα και σύνεση στα πολιτικά της χώρας για την οποία ενδιαφέρονται.

Με ευθύνη της κυβέρνησης αναμένεται να στηθεί μια κανονική αρένα στην οποία οι μονομαχίες θα είναι διαρκείς. Ο Τσίπρας και ο Καμμένος δεν έχουν τίποτε να χάσουν, αντιθέτως θα κερδίσουν.

Δύο κόμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, που πλήττονται καίρια και υποχωρούν δραματικά στις δημοσκοπήσεις ασφαλώς κι ευνοούνται από το νοσηρό κλίμα και την ακραία πόλωση.

Κυρίως αυτό το σκηνικό που έχει στηθεί είναι για να στηριχθούν οι κυβερνητικοί εταίροι. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπας και μειώσει την απόσταση από τη ΝΔ για την επόμενη ημέρα και κυρίως για να κλείσει το παράθυρο της αυτοδυναμίας του Κ. Μητσοτάκη.

Μαζεύουν τα κομμάτια

Ο δε Καμμένος για να μαζέψει τα κομμάτια που του απέμειναν στους ΑΝΕΛ.

Σκάνδαλα, παλιά και νέα, βρόμικες επιθέσεις σε οικογένειες, ύβρεις, πρωτοφανείς χαρακτηρισμοί και μια ένταση που δείχνει ότι το κυβερνητικό στρατόπεδο είναι ισχυρό και αρραγές. Αυτό θα είναι το σκηνικό μέχρι τις κάλπες στις πιο «πολωμένες» εκλογές των τελευταίων ετών.

Το Μαξίμου είναι φανερό ότι βρίσκεται σε πανικό. Θα ήθελε να διώξει τον Καμμένο και να το παίξει η κυβέρνηση προοδευτική αλλά έφαγε δύο χαστούκια.

Το ένα από τον Σταύρο Θεοδωράκη που έκλεισε τα σενάρια συνεργασίας μαζί τους. «Δεν θα γίνουμε οι Καμμένοι του ΣΥΡΙΖΑ», είπε και το καθάρισε το θεματάκι. Ούτε το Ποτάμι, ούτε βεβαίως η ΔΗΣΥ θα γίνουν τα δεκανίκια του πρωθυπουργού, τουλάχιστον σε μια φάση που όλα θα κρίνονται και κανείς δε θα θέλει να χάσει μια τέτοια ευκαιρία. Μετά τις εκλογές το συζητούν με όλους.

Μέχρι τότε θα ζήσουμε την καλλιέργεια ενός διχαστικού λόγου που κανείς δε ξέρει που θα βγάλει. Όταν μιλά κάποιος με γερουσιαστή ή με … το θεό της Αμερικής έχει την αίσθηση ότι τους έχει δει όλους και τα έχουν συζητήσει επίσης.

Αυτό που έβγαλε η χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής είναι ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Τσίπρας και Καμμένος θα κάνουν τα πάντα για να διασωθούν σπάζοντας την αυτοδυναμία και κυρίως περιορίζοντας τις απώλειές τους.

Θα είναι κόμματα μικρότερα απ’ ότι το 2015 αλλά θα μπορούν να συντηρούνται επενδύοντας σε μια μελλοντική καταστροφή που θα τους επαναφέρει. Αλλωστε, μην ξεχνάμε ότι μπορούν και οι δύο τους να τα παίξουν όλα για όλα χωρίς να «κολλήσουν» σε τύπους, σε οικογένειες, σε προσωπικότητες. Θα τα παίξουν όλα για όλα και η χθεσινή συνεδρίαση ήταν απλά «πρόβα πολεμικής σύρραξης».

Η λάσπη

Η συμφωνία των Πρεσπών τους σαρώνει, δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν ελεύθεροι και άνετοι στους δρόμους και το Μακεδονικό έκαψε και το αφήγημά τους για έξοδο από τα μνημόνια.

Μόνη ελπίδα τους είναι να ρίξουν τη λάσπη και να «τσιμπήσει» ο ελληνικός λαός. Ο μεν Τσίπρας για να είναι παρών και στην επόμενη ημέρα ο δε Καμμένος για να υπάρχει στην επόμενη βουλή καθώς πιθανή απώλεια της κοινοβουλευτικής ασυλίας θα τον καθιστούσε κατηγορούμενο σε σειρά από υποθέσεις.

Η πόλωση φέρνει διχασμό στην ελληνική κοινωνία και αυτό είναι κάτι που επιθυμούν διακαώς στο Μαξίμου.

Πρέπει να υπάρξουν «θύματα» μέχρι τις εκλογές και γι’ αυτό θα ανοίξουν έναν βρόμικο πόλεμο εναντίον κάθε πολιτικού αντιπάλου, κάθε επιχειρηματία, οικονομικού παράγοντα ή μέσου μαζικής ενημέρωσης.

Τα «βοθροκάναλα», οι «φυλλάδες», η διαπλοκή, οι νταβατζήδες και όλες οι γνωστές λέξεις που έχουμε ακούσει κατά καιρούς θα είναι στο καθημερινό ρεπερτόριο του Τσίπρα και του Καμμένου.

Η κόλαση μέχρι τις εκλογές θα είναι μια καλά σκηνοθετημένη παράσταση από τους μετρ της πολιτικής σκηνοθεσίας.