«Συνέστησα στον κ. Μοσκοβισί να είναι πιο προσεκτικός στις δημόσιες τοποθετήσεις του, σεβόμενος τις θυσίες των Ελλήνων. Πόσω μάλλον τις εντελώς αχρείαστες που επιβλήθηκαν στους πολίτες τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά και εκείνες που έχει υπογράψει η κυβέρνηση για το προσεχές διάστημα». Το τουίτ του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και η επίσημη ανακοίνωση της Πειραιώς για την ασυνήθιστα αυστηρή σύσταση που απηύθυνε στον ευρωπαίο επίτροπο ο πρόεδρος της ΝΔ μόλις λίγη ώρα μετά τη συνάντησή τους στη Βουλή την περασμένη Τρίτη προκάλεσε αίσθηση.

Δύο ήταν οι λόγοι της οργισμένης αντίδρασης του προέδρου της ΝΔ.

Ο πρώτος είχε εκφραστεί ανοιχτά από την Πειραιώς και από τον Κωστή Χατζηδάκη στη Βουλή κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Πιερ Μοσκοβισί στην ελληνική εθνική αντιπροσωπεία. Η αξιωματική αντιπολίτευση χρησιμοποίησε πολύ υψηλούς τόνους επισημαίνοντας στον επίτροπο ότι δεν συμφωνεί με τις εκτιμήσεις του περί «καθαρής» εξόδου και περί του τέλους των Μνημονίων. Στόχος των συστάσεων που απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν να καταδειχθεί όχι μόνο στον Μοσκοβισί αλλά και γενικότερα στους Ευρωπαίους ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δεν θα είναι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και ενδεχομένως και ο αυριανός πρωθυπουργός, που θα λέει «ναι» σε όλα.

Αλλωστε, όπως τονίζουν από το στρατόπεδο της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε όλες τις ευρωπαϊκές περιοδείες του και στις επαφές του με επιτρόπους και ανώτατους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης επισημαίνει ότι σε περίπτωση που γίνει πρωθυπουργός θα σεβαστεί τις συμφωνίες της ελληνικής κυβέρνησης. Ταυτόχρονα όμως τους διαμηνύει ότι θα θέσει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα «ελληνικής ιδιοκτησίας» που θα έχει αναπτυξιακή λογική και με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να διαπραγματευτεί από καλύτερη θέση αλλαγές σε όσα έχουν συμφωνηθεί.
Ενα από τα πράγματα που σχεδόν μονότονα επαναλαμβάνει στις συναντήσεις του ο πρόεδρος της ΝΔ όταν εξηγεί το κυβερνητικό πρόγραμμά του στους Ευρωπαίους, είναι πως η κυβέρνησή του θα κάνει άμεσα πραγματικές μεταρρυθμίσεις –όπως μείωση της φορολογίας, μείωση δαπανών –και έτσι στη συνέχεια θα μπορεί να συζητήσει εκ νέου με τους δανειστές τους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας μας και να εξασφαλίσει χαμηλότερα πλεονάσματα. Αυτό μάλιστα ήταν κάτι που μετέφερε και στον επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί ρίχνοντας το βάρος και στη διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ. Εξήγησε δηλαδή ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποτυγχάνει διαρκώς να επιτύχει ακόμη και τους αναπτυξιακούς στόχους που η ίδια θέτει, όπως και να προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Φρένο σε εκμετάλλευση της Ελλάδας για τις ευρωεκλογές

Ενας δεύτερος λόγος που οδήγησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κρατήσει αυτή τη στάση στο τετ-α-τετ με τον Πιερ Μοσκοβισί ήταν επειδή στη ΝΔ διαβλέπουν ότι ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν ήδη ξεκινήσει την προεκλογική τους εκστρατεία για τις ευρωεκλογές του 2019 χρησιμοποιώντας κατά το δοκούν και την Ελλάδα. Χρεώνουν δηλαδή στον Μοσκοβισί, ο οποίος ακούγεται πως θα διεκδικήσει τη θέση του Γιούνκερ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών, πως γι’ αυτόν τον λόγο στηρίζει υπέρμετρα και πέραν του δέοντος την κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου. Θεωρούν ότι προσδοκά ανταλλάγματα την ώρα της ευρωπαϊκής κάλπης. Και μπορεί κάτι τέτοιο στην Αθήνα να μην εκφράστηκε ανοιχτά όσο ο Πιερ Μοσκοβισί ήταν εδώ, όμως διατυπώθηκε ευθέως στο Στρασβούργο κατά την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μία ημέρα δηλαδή μετά την επίσκεψη του ευρωπαίου επιτρόπου στην Ελλάδα.

Ο Μοσκοβισί επανέλαβε ότι η ενισχυμένη εποπτεία των Βρυξελλών στην Αθήνα δεν θα είναι τέταρτο πρόγραμμα –όπως υποστηρίζει η ΝΔ –και ουσιαστικά απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη πρόσθεσε ότι «σε αυτό θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κάποιοι έλληνες πολιτικοί».

Η απάντηση που έδωσε στον Πιερ Μοσκοβισί ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης ως εκπρόσωπος του ΕΛΚ ήταν ενδεικτική για το πώς είδε η ΝΔ την παρουσία του επιτρόπου στην Ελλάδα. «Μπήκαμε για τα καλά σε προεκλογική περίοδο» υποστήριξε και κατηγόρησε τον Μοσκοβισί πως «δεν συμπεριφέρθηκε ως ευρωπαίος αξιωματούχος, αλλά ως υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος για τη θέση του Γιούνκερ», καθώς και ότι «υιοθέτησε το κυβερνητικό αφήγημα για τάχα καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια».