Την πλήρη αντίθεσή της στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου «Κλεισθένης Ι» του υπουργείου Εσωτερικών εκφράζει η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας, η οποία, στη συνεδρίαση που πραγματοποίησε το πρωί της Παρασκευής, καλεί όλους τους αιρετούς Α’ βαθμού της χώρας να προσέλθουν στη Βουλή, τη Δευτέρα 9 Ιουλίου, στις 9.30 το πρωί, οπότε και ξεκινά η συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή αλλά και την ημέρα ψήφισής του στην Ολομέλεια, ώστε να εκφράσει την έντονη αντίδρασή τους.

Την ίδια στιγμή, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τα μέλη της ΚΕΔΕ αποφάσισαν τη δρομολόγηση νέων πρωτοβουλιών, προκειμένου να ενημερωθούν οι τοπικές κοινωνίες για τις επιπτώσεις που θα έχει στην καθημερινότητα των πολιτών, η εφαρμογή των όσων προβλέπει το νομοσχέδιο.

«Να διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για το νομοσχέδιο Κλεισθένης Ι», ζητά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, ο οποίος τόνισε πως μπροστά σε αυτή την τόσο κρίσιμη συγκυρία για την Αυτοδιοίκηση, οι βουλευτές θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος της ιστορικής τους ευθύνης.

«Ζητούμε να διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία για το νομοσχέδιο Κλεισθένης Ι» υπογράμμισε και κάλεσε το σύνολο του πολιτικού προσωπικού της χώρας να ενημερωθεί πλήρως για τις δυσμενείς επιπτώσεις του νομοσχεδίου στην αποτελεσματική λειτουργία της Αυτοδιοίκησης και να αντιληφθεί ότι σε περίπτωση ψήφισης του δεν θα διαλυθούν μόνο οι Δήμοι αλλά και κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας».

 Ο κ. Πατούλης επισήμανε ότι η κυβέρνηση με αυτό το νομοσχέδιο σε συνδυασμό με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα επιχειρεί να τιθασεύσει την Αυτοδιοίκηση, δεν προωθεί καμία μεταρρύθμιση προς την κατεύθυνση της αποκέντρωσης του κράτους με μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση και υπονομεύει την καθημερινότητα των πολιτών.

«Προτεραιότητα μας είναι η διασφάλιση της κυβερνησιμότητας των Δήμων. Χρειαζόμαστε ένα άλλο κράτος και ο Κλεισθένης αυτό δεν μας το εξασφαλίζει», σημείωσε χαρακτηριστικά.