Οι δυο άνθρωποι που δηλητηριάστηκαν στην πόλη Ειμσμπερι της νότιας Αγγλίας και νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση εκτέθηκαν στον νευροπαραλυτικό παράγοντα Νόβιτσοκ, την ίδια τοξική ουσία που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση κατά του πρώην ρώσου διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια, δήλωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Βρετανίας.

Το ζευγάρι, Βρετανοί και οι δύο, βρέθηκαν αναίσθητοι σε σπίτι στο Ειμσμπερι, το Σάββατο, κοντά στο Σάλσμπερι, όπου είχαν δηλητηριαστεί από τον ίδιο νευροτοξικό παράγοντα ο Σκριπάλ με την κόρη του, τον περασμένο Μάρτιο.

Ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής, Νιλ Μπάζου, είπε πως δεν υπάρχουν πληροφορίες που να δείχνουν ότι το άτυχο ζευγάρι, περίπου 40 χρονών και οι δύο, ήταν στόχος προμελετημένης επίθεσης.

Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο από το παρελθόν και τη δραστηριότητά τους που να τους στοχοποιεί.

Παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών

Ο ίδιος ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι δεν είναι ακόμη γνωστό πως μεταδόθηκε η τοξική ουσία.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Σαβίντ Γιαβίντ, δήλωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης ότι θα συγκαλέσει σήμερα Πέμπτη την κυβερνητική επιτροπή αντιμετώπισης κρίσεων για να συζητήσει το θέμα της έκθεσης των δυο αυτών ανθρώπων στον τοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ.

«Ακολουθεί (το νέο περιστατικό) τη δόλια και βάρβαρη επίθεση, η οποία σημειώθηκε στο Σάλσμπερι, τον Μάρτιο», αναφέρει ο Σαγίντ Γιαβίντ σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπηρεσίες του.

«Αύριο (σήμερα) θα προεδρεύσω της κυβερνητικής επιτροπής αντιμετώπισης κρίσεων COBRπροκειμένου να συζητήσουμε για τις συνεχιζόμενες έρευνες γύρω από την υπόθεση», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Χαμηλός ο κίνδυνος για το ευρύ κοινό»

Νωρίτερα, η επικεφαλής της υπηρεσίας δημόσιας υγείας της Βρετανίας είχε διαβεβαίωσε ότι ο κίνδυνος για το ευρύ κοινό στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει χαμηλός.

«Αυτοί οι δύο ασθενείς βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση μετά την έκθεση τους στον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ», δήλωσε η Σάλι Ντέιβις, απευθυνόμενη σε δημοσιογράφους, ωστόσο «ως επικεφαλής της υπηρεσίας δημόσιας υγείας θέλω να διαβεβαιώσω την κοινή γνώμη ότι ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό παραμένει χαμηλός».