Ο «Γιώργαρος» ρίχνει άγκυρα στα ανοιχτά της Βλυχάδας στη Σαντορίνη και τα βλέμματα δέκα (ηλιοκαμένων) επιβατών καρφώνονται στα δίχτυα. Με ανυπομονησία περιμένουν όλοι μια καλή ψαριά. Και όταν αυτή έρχεται, ξεσπούν σε χειροκροτήματα και στήνουν γλέντι στο ψαροκάικο, βγάζοντας selfies με συναγρίδες, μπαρμπούνια και κόκκινο γαριδάκι. Τέτοιες εικόνες σχηματίζονται ανά την Ελλάδα σε ολοένα και περισσότερα παραδοσιακά ξύλινα ψαροκάικα ή υπερσύγχρονα σκάφη αναψυχής που προσφέρουν στους τουρίστες αλιευτικές εξορμήσεις με ταχύρρυθμα μαθήματα ψαρέματος κάθε τεχνικής –από πετονιά και παραγάδι μέχρι συρτή και καθετή! Οσο για τους συμμετέχοντες, πληρώνουν από 35 ευρώ ώς και 3.500 ευρώ (!) το άτομο για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους έχοντας βιώσει μια αυθεντική εμπειρία στα καταγάλανα νερά.

Το αλματώδες ενδιαφέρον για τον αλιευτικό τουρισμό, από την πλευρά τόσο των τουριστών όσο και των επαγγελματιών ψαράδων, επιβεβαιώνει μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο Νίκος Συρίγος, ιδρυτής (μαζί με τον Σπύρο Θύμη) της μοναδικής πλατφόρμας online κρατήσεων για αλιευτικά τουρ στις ελληνικές θάλασσες fishingtrip.eu. Η εταιρεία των δύο Κερκυραίων διανύει το τρίτο καλοκαίρι της και δραστηριοποιείται σε 22 περιοχές από τη Χαλκιδική έως την Κρήτη. «Αυτή τη στιγμή καταγράφουμε μεγάλη μερίδα επαγγελματιών αλιέων οι οποίοι βλέπουν εισοδηματική διέξοδο στον αλιευτικό τουρισμό. Ψάχνουν να βασιστούν και κάπου αλλού, να μην αγωνιούν καθημερινά για το «πόσα ψάρια θα πιάσω, πού και πόσο θα τα πουλήσω». Βλέπουν και οι ίδιοι εξάλλου ότι τα ιχθυαποθέματα δέχονται τεράστια πίεση» λέει ο ιδρυτής της εταιρείας Fishing Trips in Greece και προσθέτει: «Παράλληλα με τους ψαράδες όμως έχουμε και σκάφη αναψυχής που θέλουν, λόγω μεγάλου ανταγωνισμού, να διαφοροποιηθούν. Αντί λοιπόν να περιορίζονται στις περιηγήσεις σε θαλάσσιες σπηλιές και πλαζ, προμηθεύονται αλιευτικό εξοπλισμό. Τέτοιες περιπτώσεις καταγράφονται ακόμα και στην κοσμοπολίτικη Μύκονο!». Ο τιμοκατάλογος ποικίλλει ανάλογα με τη διάρκεια της αλιευτικής εκδρομής, το είδος του ψαρέματος και του σκάφους και τις γενικότερες παροχές (γεύμα πάνω στο καΐκι με την ψαριά της ημέρας κ.λπ.): «Υπάρχει πάντως ζήτηση και για τις ακριβές, 3.000-3.500 ευρώ, εξορμήσεις που αφορούν συγκεκριμένα αλιεύματα και μπορεί να είναι ολοήμερες σε σκάφη με όλες τις ανέσεις, όπως αιρκοντίσιον και καναπέδες».

Στον αλιευτικό τουρισμό μπορούν με βάση την ισχύουσα νομοθεσία να δραστηριοποιηθούν τα επαγγελματικά ψαράδικα (αλλά με έκδοση άδειας αλιευτικού τουρισμού) και τα επαγγελματικά τουριστικά σκάφη. «Στην πρώτη κατηγορία, στους αλιείς δηλαδή, αφιερώνουμε πολύ χρόνο προκειμένου να τους ενημερώσουμε πλήρως. Πολλοί αντιλαμβάνονται το περιθώριο κέρδους και επικοινωνούν μαζί μας χωρίς καν να ξέρουν πώς μπορούν να μπουν στο παιχνίδι! Ουσιαστικά πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους ψαράδες στο πώς θα συμπεριφέρονται στους τουρίστες ή πώς θα κάνουν πιο ενδιαφέρουσα την εκδρομή και βέβαια πώς θα εναρμονιστούν με τη νομοθεσία. Γιατί πριν από οτιδήποτε άλλο θα πρέπει να εξασφαλίζουν την ασφάλεια των επιβατών» περιγράφει ο εμπνευστής της πλατφόρμας, που ουσιαστικά λειτουργεί όπως το booking.com για τα ξενοδοχεία και προσφέρει εκδρομές με βάρκα και σε γλυκό νερό.

Στόχος να επωφεληθούν οι τοπικές κοινωνίες

Τα συνδυαστικά πακέτα ταξιδιού με βασικό πυλώνα τον αλιευτικό τουρισμό αλλά και με θεματικές εκδρομές στη στεριά θα είναι το επόμενο βήμα για το μοναδικό στην Ελλάδα γραφείο που είναι συμβεβλημένο με επαγγελματικά αλιευτικά και σκάφη αναψυχής. «Για την επόμενη σεζόν ετοιμάζουμε τέτοια πακέτα εκδρομών, με τον αλιευτικό τουρισμό να παραμένει ο κορμός. Εξάλλου πρόκειται για μια μορφή εναλλακτικού τουρισμού που ενδείκνυται για όλο τον χρόνο. Και εμείς αυτό προωθούμε. Στόχος είναι να επωφεληθούν οι τοπικές κοινωνίες και να κινηθεί η αγορά – τα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία κ.λπ. Προσπαθούμε να ενημερώνουμε τον κόσμο για το πώς μπορεί να επωφεληθεί από την τουριστική αλιεία» εξηγεί ο εκ των ιδρυτών της εταιρείας Νίκος Συρίγος. Αναφερόμενος στο προφίλ των τουριστών που ενδιαφέρονται για τέτοιες εκδρομές, σημειώνει ότι «προέρχονται από όλο τον κόσμο καθώς κάθε περιοχή της Ελλάδας προσελκύει συγκεκριμένες εθνικότητες. Υπάρχουν και Ελληνες που συμμετέχουν κατά καιρούς, αλλά δεν είναι η κινητήρια δύναμη». Ο ίδιος επισημαίνει ότι στις ΗΠΑ υπάρχουν ολόκληρες πόλεις με εισόδημα αποκλειστικά από τον αλιευτικό τουρισμό, ενώ πολλές χώρες της Ευρώπης (Ιταλία κ.ά.) έχουν αναπτύξει οργανωμένα, εδώ και χρόνια, το ψυχαγωγικό ψάρεμα.