Οι ήρωες της Ρωσίας και της Κροατίας στη φάση των 16 θα «χτυπήσουν» τα γάντια τους πριν από την έναρξη του αποψινού προημιτελικού του Μουντιάλ, όπως ακριβώς οι πυγμάχοι πριν ακουστεί το καμπανάκι στο ριγκ.

Ο Ιγκόρ Ακινφέεφ και ο Ντάνιελ Σούμπασιτς είναι αυτοί που πήραν το credit για την πρόκριση των δύο ομάδων στη διαδικασία των πέναλτι.

Δύο έμπειροι τερματοφύλακες, δύο διαφορετικές ιστορίες, αλλά σχεδόν τα ίδια συναισθήματα. Η διαφορά είναι πως ο Ακινφέεφ έβλεπε τους δικούς του συμπαίκτες να νικούν τον Ισπανό Νταβίντ Ντε Χέα, ενώ ο Σούμπασιτς είχε να αντιμετωπίσει και τον αντίπαλο πορτιέρο της Δανίας, τον καταπληκτικό Κάσπερ Σμάιχελ.

Ακινφέεφ και Σούμπασιτς θα είναι αντίπαλοι απόψε σε έναν σκληρό προημιτελικό στο Σότσι, έναν αγώνα που θα στείλει έναν από τους δύο στην τετράδα του Μουντιάλ. Κι αν η Κροατία είχε δείξει θετικά δείγματα γραφής από τη φάση των ομίλων, είναι μία ομάδα με εμπειρία, ταλέντο και ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται σε σπουδαίους ευρωπαϊκούς συλλόγους, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τη Ρωσία. Το γεγονός ότι η ομάδα του Στάνισλαβ Τσερτσέσοφ είναι ήδη στα προημιτελικά και μάλιστα πετώντας έξω την Ισπανία, αποτελεί έκπληξη ακόμα και για τους Ρώσους! Πριν από την έναρξη της διοργάνωσης, ελάχιστοι συμπατριώτες τους πίστευαν ότι αυτή η ομάδα ήταν ικανή να προχωρήσει στο Μουντιάλ. Πώς μπορούσε να συμβεί αυτό άλλωστε όταν δεν είχε πετύχει νίκη τουλάχιστον τον τελευταίο χρόνο;

Ο θρύλος

Επιστροφή στους δύο πορτιέρο: Ο 32χρονος Ιγκόρ Ακινφέεφ είναι παιδί της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, καθώς γράφτηκε στις ακαδημίες της σε ηλικία τεσσάρων ετών και δεν την εγκατέλειψε ποτέ. Είναι ένας ζωντανός «θρύλος» για την ΤΣΣΚΑ, καθώς έχει φορέσει περισσότερες από 500 φορές τη φανέλα της. Σε ηλικία 18 ετών και 20 ημερών έγινε ο νεότερος παίκτης που αγωνίστηκε στην εθνική ομάδα, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2004, ενώ ύστερα από έναν χρόνο έγινε ο βασικός τερματοφύλακας της Ρωσίας.

Ο Ακινφέεφ θεωρείται εξαιρετικός κίπερ, ωστόσο είναι και κάτοχος ενός αρνητικού ρεκόρ στο Τσάμπιονς Λιγκ. Συμπλήρωσε 44 συνεχόμενα παιχνίδια χωρίς να καταφέρει να κρατήσει ανέπαφη την εστία του. Κράτησε το μηδέν κόντρα στην Αρσεναλ την 1η Νοεμβρίου 2006 και το κατάφερε πάλι στις 23 Νοεμβρίου 2017, κόντρα στην Μπενφίκα.

Ο εθνικός ήρωας

Ντάνιελ Σούμπασιτς: Ο 33χρονος Κροάτης είναι παιδί του Ζαντάρ. Εκεί θεωρείται εθνικός ήρωας, καθώς έχει βοηθήσει σημαντικά την πόλη, ωστόσο η καταγωγή του είναι σερβική! Ο πατέρας του ήταν Σερβοκροάτης, ενώ η μητέρα του από την Κροατία. Ο ίδιος παντρεύτηκε, έπειτα από πολλές περιπέτειες, επίσης κοπέλα από την Κροατία, την Αντονίγια, η οποία μάλιστα χρειάστηκε να φύγει και από το σπίτι της! Κάτω από τη φανέλα φορά πάντα μία μπλούζα με τη μορφή του αδικοχαμένου φίλου και συμπαίκτη του στη Ζαντάρ, Χρβόγιε Τσούστιτς, ο οποίος έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια ενός αγώνα.

Ο 33χρονος τερματοφύλακας μετά τη Ζαντάρ μετακόμισε στο Σπλιτ και τη Χάιντουκ και από το 2012 φοράει τη φανέλα της Μονακό. Ο ήρωας της Κροατίας όμως δεν αναδείχθηκε MVP στο ματς με τη Δανία. Το βραβείο πήρε ο αντίπαλός του Κάσπερ Σμάιχελ. Βλέπετε, ο δανός τερματοφύλακας είχε προλάβει να αποκρούσει πέναλτι του Μόντριτς στην παράταση και να στείλει το ματς στη «ρώσικη ρουλέτα». Ωστόσο ισχύει αυτό που είπε στο τέλος ο προπονητής της Κροατίας, Ζλάτκο Ντάλιτς: «Εσωσε τρία πέναλτι. Κάτι τέτοιο δεν το βλέπεις κάθε μέρα».

Απόψε λοιπόν στο Σότσι, το άγχος μπορεί να το έχουν οι επιθετικοί. Ακινφέεφ και Σούμπασιτς θα έχουν αρκετή δουλειά, καθώς και οι δύο ομάδες διαθέτουν δυνατές επιθέσεις. Στο τέλος όμως η δόξα θα ανήκει μόνο σε έναν.