Ούτε οι ίδιοι οι διοργανωτές δεν το πίστευαν, όμως ο ημιώροφος του κεντρικού ξενοδοχείου που είχαν κλείσει για την εκδήλωση με θέμα την Τοπική Αυτοδιοίκηση αποδείχθηκε μικρός για το ακροατήριο που εμφανίστηκε. Οχι μόνο γιατί η Κεντροαριστερά έχει μακρά ιστορία με την Αυτοδιοίκηση, αλλά γιατί θα ήταν η πρώτη φορά που η Φώφη Γεννηματά θα μιλούσε δημοσίως μετά την έξοδο του Ποταμιού και του Σταύρου Θεοδωράκη.

«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε προτάσεις για ένα πιο δίκαιο και πιο αναλογικό εκλογικό σύστημα» τόνισε στην ομιλία της η Γεννηματά, ξεκαθαρίζοντας όμως πως δεν στηρίζει όσα προωθεί η κυβέρνηση, καθώς «δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται το εκλογικό σύστημα ως μηχανισμός χειραγώγησης της λαϊκής βούλησης». Το πακέτο των μεταρρυθμίσεων που πρότεινε είχε ως αιχμή του δόρατος την πλήρη εφαρμογή του Καλλικράτη, την αντιμετώπιση των θεσμικών, λειτουργικών και οικονομικών προβλημάτων της Αυτοδιοίκησης και την αναθεώρηση του Συντάγματος, με στόχο την αποκέντρωση. Αναφέρθηκε και στην προσπάθεια προσέγγισης κεντροαριστερών τοπικών αρχόντων από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως η κυβέρνηση «δεν διστάζει, προκειμένου να καλύψει το έλλειμμα δυνάμεών του στον χώρο, να ανακοινώνει ότι θα στηρίξει και δικά μας καταξιωμένα στελέχη. Αυτούς που πριν από λίγο καιρό ο κ. Τσίπρας αποκαλούσε «βλαχοδήμαρχους»».

Το ενωτικό κλίμα που διαμορφώνεται στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής θα γίνει εμφανές και μέσα από τη σημερινή παρέμβαση της Γεννηματά στην Ολομέλεια της Βουλής –σε επίπεδο προτάσεων μάλιστα δεν αποκλείονται εκπλήξεις, καθώς στον κεντροαριστερό φορέα δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα των συντάξεων.

Για την πλειονότητα όσων συμμετείχαν στη χθεσινή εκδήλωση, οι τελευταίες εξελίξεις στο εσωτερικό δεν ήταν πηγή ανησυχίας, αλλά ανακούφισης.

ΑΙΧΜΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τουλάχιστον το 40% των στελεχών του Ποταμιού στις τοπικές οργανώσεις παρέμεινε στις θέσεις του –αν και το ποσοστό μειώνεται στις νομαρχιακές επιτροπές. «Προχωράμε μπροστά με αυτούς που θέλουν και μπορούν» ήταν το μήνυμα της Γεννηματά, που τόνισε πως το Κίνημα Αλλαγής «ανταποκρίνεται στη θέληση και τη δύναμη των εκατοντάδων χιλιάδων συνιδρυτών μας, των μόνιμων και μοναδικών εγγυητών της πορείας μας». Καρφιά όμως υπήρξαν και στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Γιώργος Καμίνης. «Η σημερινή μαζική συμμετοχή αποδεικνύει ότι όσο προσπαθούν να μας μικρύνουν τόσο εμείς μεγαλώνουμε» ανέφερε ο δήμαρχος Αθηναίων.